În această perioadă s-au pus bazele unui nou proiect demarat de instituțiile de servicii de urgență din Iași. În municipiu va apărea un dispecerat pentru situații de urgență în dealul Copoului. Investiția va fi demarată printr-un program derulat alături de vecinii din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului ar fi de circa 4 milioane de lei
Investiție majoră într-una din cele mai căutate zone ale municipiului Iași. Autoritățile ieșene cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență au demarat un proiect legat de ridicarea unui dispecerat pentru centralizarea unor astfel de situații neprevăzute. Proiectul va fi realizat prin intermediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” (ISU) Iași. Obiectivul va fi derulat prin Programul operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020. Proiectul prevede un dispecerat ce va funcționa în cadrul ISU din strada Lascăr Catargi. Într-o primă etapă vor fi demarate serviciile de proiectare – întocmire documentație tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C.). În acest caz, proiectul are o valoare de peste 117 mii lei, iar ofertele pot fi depuse până pe 13 ianuarie.
„Autoritatea contractantă urmărește încheierea unui contract de achiziție publică care are ca obiect prestarea de servicii de proiectare — întocmire documentație tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, documentație tehnică de organizare a execuției lucrărilor. Se mai urmărește și realizarea unui proiect tehnic de execuție, asistență tehnică proiectant aferente obiectivului de investiții „Dispecerat pentru situații de urgență” în cadrul proiectului finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Investiția se va realiza prin construirea unui dispecerat integrat pentru coordonarea intervențiilor în situații de urgență în zona transfrontalieră România-Republica Moldova la sediul inspectoratului din str. Lascăr Catargi, nr. 59, municipiul lași”, se arată în nota proiectului.
Proiect gata în doi ani
Conform documentației, proiectul ar urma să fie gata până la finalul anului 2022. Elaborarea documentației ar urma să fie gata între ianuarie și februarie 2020. Calendarul prevede și ca verificarea documentației să se realizeze în aceeași perioadă de timp. În a doua jumătate a lunii februarie 2020 se va trece la avizarea documentației ce ține de lucrările de execuție. Autorizația de construire se va obține în februarie 2020. Execuția lucrărilor va demara după semnarea contractului de finanțare. Documentația arată că proiectul ar fi de circa 4 milioane de lei. Proiectul a fost eșalonat pe investiții și făcut de cei de la ISU. Numai utilajele ar fi de circa 1,8 milioane de lei în cadrul acestei investiții legate de noul dispecerat. Alte dotări ar ajunge la circa 180 de mii de lei. Montajul uilajelor și echipamentelor ar fi la circa 45 de mii de lei. În plus, cheltuielile pentru pregătirea proiectului ajung la peste 160 de mii de lei. Alimentarea cu gaze naturale se ridică la aproape 9.000 lei. Practic, în doi ani, noul dispecerat unic pentru situațiile de urgență ar urma să fie gata.