Prima pagină » Local » Proiect important, tergiversat de zeci de ani de către administrația locală. Clădirea emblematică uitată de aleșii Iașului
Proiect important, tergiversat de zeci de ani de către administrația locală. Clădirea emblematică uitată de aleșii Iașului

Proiect important, tergiversat de zeci de ani de către administrația locală. Clădirea emblematică uitată de aleșii Iașului

08 iun. 2023, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Local

Un proiect important este tergiversat de zeci de ani de către administrația locală. Este vorba despre Palatul Roznovanu, o clădire emblematică din Iași. În prezent există doar o documentație ce trebuie actualizată

Palatul Roset – Roznovanu este un monument de arhitectură construit în deceniile 7-10 ale secolului XVIII-lea, în Iași. În prezent, clădirea adăpostește actualul sediu al Primăriei Municipiului Iași. De zeci de ani se încearcă reabilitarea lui, însă fără niciun rezultat. În anul 2013, muncitorii de la Citadin, firma de lucrări a municipalității, au reparat pe la colțuri monumentul arhitectural și emblematic din Iași.

Proiect important, tergiversat de zeci de ani

Un proiect tergiversat de zeci de ani stă plin de praf pe mesele municipalității ieșene, așteptând fondurile pentru demarare. Reabilitarea Palatului Roznovanu, un vis frumos, departe de a fi realizat.

Spre finalul anului 2013, muncitorii de la Citadin, firma de lucrări a municipalității, au reparat pe alocuri monumentul arhitectural și emblematic din Iași. Mai exact, constructorii au intervenit pentru refacerea tencuielii care a început să cadă pe anumite porțiuni ale clădirii. După ce au ratat atragerea de fonduri de la Guvern, pentru reabilitarea primăriei, în ultimii ani, aleșii locali s-au mulțumit doar să ceara văruirea din când în când a clădirii-simbol.

Potrivit declarațiilor reprezentanților Primăriei Iași, documentația aferentă proiectului trebuie actualizată, urmând a fi depusă într-un viitor exercițiu financiar, cu speranța acordării unei finanțări nerambursabile.

„Există o documentație pe care dorim să o actualizăm și să încercăm să o depunem pe viitorul exercițiu financiar nerambursabil. După ce vor fi lansate ghidurile de finanțare vom analiza noile cerințe, eligibilitatea proiectului și vom revizui documentația în funcție de cerințe. Dacă proiectul va fi eligibil, îl vom depune pentru finanțare. Deocamdată așteptăm publicarea ghidurilor și atunci vom lua o decizie în consecință”, a transmis Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Astfel, probabilitatea ca Palatul Roznovanu, locul în care este găzduit actualul sediu al Primăriei Municipiului Iași, să fie reabilitat în perioada următoare este doar un vis frumos ce nu poate deveni realitate. Clădirea-simbol datează din secolul XVIII-lea, iar intervențiile sunt necesare, mai ales pentru faptul că este un important monument arhitectural al Iașului.

Palatul Roznovanu, un simbol de arhitectură

Clădirea adăpostește actualul sediu al Primăriei Iași. Impresionantă, prin somptuozitate și fastul interioarelor, a fost construită în deceniile 7-10 ale secolului al XVIII-lea și restaurată între anii 1830 și 1833 de către cunoscutul arhitect Johann Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași.

În ansamblu, ca arhitectură, dar și prin frescele interioare și statuile ce împodobeau exteriorul în 1830, palatul aparține stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce. Până în 1891, când a fost vândută statului, clădirea a fost reședință a familiei Rosetti – Roznovanu, cea mai puternică și mai influentă din arena politică moldavă a urbei. Fiind una din cele mai importante case ale Iașului în epocă, a găzduit numeroase personalități și a fost martora unor evenimente istorice semnificative.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea (1788), aici s-a stabilit generalul rus Romanov și, mai apoi, întreaga diplomație rusă, aflată în perioada Regulamentului Organic (1829-1831). De altfel, în 1866, familia Roznovanu, susținută de forțe politice din Rusia, a încercat organizarea unui complot ce urmărea urcarea în scaunul Moldovei a lui Nunuța Roznovanu, dar planul s-a soldat cu un eșec.

Un eșec a fost și încercarea fostului domnitor Mihail Sturdza, stabilit aici în 1858, de a reveni la putere, la 10 ani de la plecarea din țară. Figuri marcante s-au perindat prin saloanele palatului în deceniile 7-8 ale sec. al XIX-lea: M.S. Carol I, Natalia Kescu, celebra Hariclea Darclée etc. Între anii 1892-1892, Palatul Roznovanu a fost folosit ca reședință temporară a familiei regale, o parte din spațiu fiind alocat autorităților locale.

Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei, mai ales în Primul Război Mondial, între 1916-1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la București. În încăperea în care se află acum Cabinetul Primarului, își avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar în actuala Sală de ședințe a Consiliului Local s-a întrunit, în 1918, Consiliul de Război al României. De asemenea, parterul a servit drept locație pentru un spital civil al Misiunii Crucii Roșii Americane. În deceniile 2-4 ale secolului XX, palatul a cunoscut din nou strălucirea vieții mondene de altădată, pentru ca din 1944 să devină sediul Comitetului Orășenesc de Partid, iar din 1970, sediul Primăriei Iași.

După 1990, prin Sala Mare a Palatului s-au perindat semnificative personalități ale vieții politice românești, membrii Casei Regale, ambasadori și reprezentanți ai statelor din toate colțurile lumii.

Proiect important, tergiversat de zeci de ani. Reabilitarea Palatului Roznovanu este departe de a fi efectuată. Primăria Iași nu are fonduri, dar speră la o finanțare.

Comentarii
  • Costel Alexe

    Daca lui Chirica nu-i iese nimic la afacerea asta, nu se baga in nici o combinatie, nici macar cu firmele clasice de casa ale primariei. Iar la cat cacat (minciuni, vrajeala, prosteala) mananca Chirica, nici dracu’ nu mai pune botul la tampeniile lui. Si stie prostalaul ca daca dadea aviz favorabil viitoarei constructii, problema era fix aceeasi sau fix la fel ca in subteranul parcului de la teatrul national. Asa ca nu mai are nici un interes sa-si bata capul (cel putin nu in mandatul asta) cu ceva ce nu poate duce pana la capat. Asa primar, asa administratie.

  • Incompetenții - repetenți la istorieie

    Iașul are nevoie de palat pentru istorie, nu pentru a lucra niște băștinași incompetenți care nu au adus nici un proiect valoros ieșenilor. Vedeți model de orase bine administrate ca Varșovia, sau mai aproape Cluj și Oradea. Faceți un sediu nou adaptat la cerințele normalității de functionare a unui municipiu și lăsați palatul în zona istorica alături de alte vestigii din zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`