Nu oricine poate construi în zona Aurel Vlaicu. Un investitor nu a primit avizul de oportunitate pentru o clădire cu 4 etaje. Nu departe de amplasamentul patronului Principe Caffe s-au construit blocuri și cu 10 etaje. Proiectul afaceristului Daniel Panaite a fost amânat
În zona Aurel Vlaicu, din municipiul Iași, nu poate construi oricine. Recent, arhitecții din cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), organizată la nivelul Primăriei Iași, au analizat oportunitatea unui proiect inițiat de soții Petronela și Daniel Anghel, patronii magazinului Principe Caffe, din cartierul Tătărași. Cei doi au inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui bloc de locuințe colective ce nu avea să depășească regimul de înălțime de P+4. Beneficiarii dețin o suprafață de teren de 1.353 de metri pătrați, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 67, pe care se află și o casă bătrânească.
Deși sperau că proiectul va primi avizul de oportunitate, arhitecții au respins inițiativa. În urmă cu o săptămână, Daniel Anghel se plângea că în cazul altor investitori avizele sunt eliberate fără probleme, pentru regimuri mari de înălțime care ajung la P+10. Apelat telefonic, Daniel Anghel nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia luată la nivelul CTATU. În zona Aurel Vlaicu vrea să investească și Viorel Vasile Baltariu, patronul firmei de instalații Giga Instal SRL.
Trăiesc din comercializarea sortimentelor de cafea și ceai
Soții Anghel au deschis în cartierul Tătărași un magazin pentru comercializarea mai multor sortimente de cafea și ceaiuri, ce poartă denumirea de Principe Caffe. Societatea care administrează magazinul a înregistrat în 2020 vânzări de 114.909 lei, 20.256 lei, datorii de 13.248 lei, fără angajați.
Totodată, soții Anghel administrează și cafeneaua Paper Cut, situată pe strada Toma Cozma, în apropierea Universității „Alexandru Ioan Cuza”. În anul 2020, cifra de afaceri a fost de 40.595 de lei, față de 108.640 de lei, în 2019, când cursurile universității se desfășurau normal. Nu în ultimul rând, afaceriștii dețin a treia firmă, Lord Street SRL, dar fără cifră de afaceri semnificativă. În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentată afacerea a doi tineri care au deschis în centrul Iașului o prăjitorie de cafea.
Afaceristul Daniel Panaite mai are de așteptat. Vrea să construiască în Bucium
Arhitecții au analizat și proiectul lui Daniel Panaite, patronul Agroindustriala Bucium, care a anunțat noi mișcări pe piața imobiliară. Recent, a inițiat un proiect imobiliar de locuințe colective pe șoseaua Bucium, nr.57, unde deține o suprafață de teren de 3.000 de metri pătrați. În afacere a intrat și Răzvan Florin Tudose, cu o suprafață de 918 metri pătrați, menită să întregească proiectul. Bărbatul deține societatea Multimarket Bucium SRL, care a generat în 2020 o cifră de afaceri de 7,8 milioane de lei, obținută din vânzarea de apartamente. În zonă, regimul de înălțime permis este de maximum P+6. Deocamdată, arhitecții din cadrul CTATU nu au avizat proiectul, urmând să fie reanalizat într-o ședință viitoare.
Totodată, Daniel Panaite a inițiat alt PUZ pe șoseaua Bucium, nr.53, pentru construirea unei clădiri de birouri. Pe o suprafață de 2.649 de metri pătrați, construcția era prevăzută cu un regim de înălțime de 2S + P + 6E. Documentația arăta că imobilul nu va depăși înălțimea de 21 de metri și că procentul de ocupare a terenului nu va fi mai mare de 50 la sută. Deocamdată, proiectul nu se află într-un stadiu avansat. Mai mult, la începutul anului 2021, Daniel Panaite a declarat pentru „BZI” că renunță la investiție, din cauza blocajului imobiliar. Daniel Panaite mai controlează societatea Moldotrans Auto SA, dealer autorizat Seat.