Prima pagină » Local » Proiect imobiliar mamut în Iași! O mână de afaceriști de la Agroland Capital transformă radical zona Primăverii. Investitorii au profituri de zeci de milioane de euro
Proiect imobiliar mamut în Iași! O mână de afaceriști de la Agroland Capital transformă radical zona Primăverii. Investitorii au profituri de zeci de milioane de euro

Proiect imobiliar mamut în Iași! O mână de afaceriști de la Agroland Capital transformă radical zona Primăverii. Investitorii au profituri de zeci de milioane de euro

11 mai 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Local

Agroland Capital SA, firmă deținută de fosta SIF Moldova, vrea să construiască în Iași clădiri cu 20 de etaje. La sesiunea de consultări publice, proiectul nu a fost contestat. Dacă va ajunge la etapa de autorizare, zona dintre bulevardul Primăverii și Calea Chișinăului va fi complet transformată

Un nou proiect imobiliar este promovat în municipiul Iași. Agroland Capital SA a anunțat că pe ruinele fostei fabrici Iasitex de la intersecția arterelor Primăverii – Calea Chișinăului va fi construit un nou cartier rezidențial. În cursul zilei de ieri, 09.05.2021, Primăria Iași a organizat o sesiune de consultări publice, ocazie cu care locuitorii din zona fostei fabrici puteau să depună obiecțiuni. Însă, la dezbateri nu s-au prezentat persoane interesate, ci doar reprezentanții beneficiarului.

În aceste condiții, proiectul va putea fi analizat, în a doua etapă, în cadrul Comisiei de Urbanism. Dacă va primi avizul Comisiei, va fi supus votului în Consiliul Local, etapă premergătoare celei de autorizare. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), clădirile vor fi edificate pe o suprafață de teren de 25.587 de metri pătrați, indentificată pe bd. Primăverii, nr.2. Agroland a cumpărat terenul cu 37 de milioane de lei de la afaceristul Ștefan Vuza, care a falimentat compania Iasitex.

În noul proiect imobiliar din Iași sunt prevăzute clădiri cu 20 de etaje

Ansamblul multifuncțional este prezentat cu locuințe colective, birouri și spații cu funcțiuni de servicii. Investitorul trebuie să aloce pentru spații verzi minimum 20 la sută din suprafața de teren deținută. Conform PUZ, suprafața este împărțită în două zone: M1 și M2. În total, vor fi edificate 12 clădiri, procentul de ocupare a terenului fiind de 45 la sută. În ceea ce privește coeficientul de utilizare de teren, variază de la 4, în prima zonă, la 2.50, în a doua zonă. Proiectul este compus din patru clădiri cu regimul de înălțime P+8, două P+4, trei P+10, un imobil P+16 și două cu regimul de înălțime P+20. Investitorul trebuie să aloce pentru spații verzi minimum 20 la sută din suprafața de teren deținută.

„Terenul studiat este delimitat de cartierele Bularga, Țesătura, Nicolina 2 și Podu Roș, aproximativ în centrul municipiului. Amplasamentul studiat se afla la o distanță de aproximativ 1 km față de centrul municipiului și la 8 km față de Aeroportul Iași. Accesibilitatea în zonă este asigurată de bulevardul Primăverii, artera de categoria a II-a, care preia fluxuri majore, și de bulevardul Socola și Calea Chișinăului, care fac legătura cu periferia (zona industrială). Accesul către terenul studiat se realizează din bulevardul Primăverii și strada Bularga”, se arată în documentația proiectului.

Cine se află în spatele proiectului Agroland Capital

Conform datelor financiare ale Agroland Capital SA, compania este deținută de Evergent Investments SA, fosta SIF Moldova SA, cu sediul în județul Bacău. În acționariatul firmei de investiții financiare se află Costel Ceocea, Cătălin Jianu Dan Iancu, Liviu Claudiu Doroș (CEO), Horia Ciorcilă, Claudiu Octavian Radu. Ultimele date financiare arată că firma a înregistrat un profit de 123.298.021 lei, aproape 24 de milioane de euro. Un alt proiect de amploare aparține omului de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Moldova Center, din Iași.

Vrea să construiască un nou cartier pe o suprafață de 5 hectare, situată pe strada Viticultori, chiar vizavi de Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași. Recent, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), organizată la nivelul Primăriei Iași, formată doar din arhitecți, a avizat proiectul. Pe suprafața menționată urmează să fie construite 22 de blocuri de locuințe colective, cu 4 și 5 etaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025