Prima pagină » Titlurile zilei » Proiect imobiliar de proporții pe bulevardul Primăverii! Agroland Capital SA ridică 12 blocuri de locuințe colective, chiar și cu 20 de etaje. Dezbaterea publică de la Primăria Iași a fost anulată
Proiect imobiliar de proporții pe bulevardul Primăverii! Agroland Capital SA ridică 12 blocuri de locuințe colective, chiar și cu 20 de etaje. Dezbaterea publică de la Primăria Iași a fost anulată

Proiect imobiliar de proporții pe bulevardul Primăverii! Agroland Capital SA ridică 12 blocuri de locuințe colective, chiar și cu 20 de etaje. Dezbaterea publică de la Primăria Iași a fost anulată

20 aug. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Proiect imobiliar de proporții pe bulevardul Primăverii. Blocuri cu 16 și 20 de etaje urmează să fie construite pe ruinele fostei fabrici Iasitex SA. Proiectul trebuia dezbătut public săptămâna viitoare, dar Primăria Iași a anulat inițiativa din cauza pandemiei COVID-19

Proiect imobiliar de proporții pe bulevardul Primăverii. Recent, compania Agroland Capital SA a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) privind construirea unui cartier de locuințe colective pe bulevardul Primăverii nr.2. Este vorba despre amplasamentul fostei fabrici Iasitex SA, deținută de afaceristul Ștefan Vuza. Acesta a vândut terenul și clădirile către Agroland Capital SA contra sumei de 37 milioane lei. Pe data de 25.08.2020 urma ca proiectul să intre în dezbatere publică. Dar, reprezentanții Primăriei Iași au anulat sesiunea invocând pandemia de COVID-19. Însă, pe timp de pandemie au mai fost organizate astfel de dezbateri, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție. Proiectul este important pentru locuitorii din zonă. Din inițiativă nu reiese cum se va realiza traficul auto și nici cum vor fi dispuse locurile de parcare. Imobilele vor aglomera inevitabil zona, numărul de autoturisme urmând să crească considerabil. De precizat că Agroland Capital SA este deținută de SIF Moldova SA.

Proiect imobiliar de proporții pe bulevardul Primăverii pe o suprafață de 2,5 hectare

Conform PUZ, proiectul se va întinde pe o suprafață de teren de 25.587 metri pătrați. Conform documentului, pe amplasament urmează să fie construite 12 clădiri. Sunt menționate patru clădiri cu regimul de înălțime P+8, două P+4, trei P+10, un imobil P+16 și două cu regimul de înălțime P+20. De precizat că, în Comisia de Urbanism, s-a impus dezvoltatorilor ca locurile de parcare să fie amenajate în subsol. Nici vorbă de o asemena intenție în proiectul menționat, cel puțin la secțiunea planșelor. În descrierea proiectului apar subsoluri și demisoluri, care contrazic partea grafică. Proiectul este împărțit în două subzone. Pentru zona M1 cu o suparafață de 13.240 metri pătrați s-a propus un procent de ocupare a terenului (POT) de 45 la sută și un coeficient de utilizare a terenului (CU) 4. Aici vor fi construite blocurile cu 20 etaje. În zona M2, indicatorii urbanistici arată un POT de 45 la sută cu un CUT de 2.50, la o suprafață de 12.247 metri pătrați.

S-a stabilit și procentul de spații verzi care trebuie respectat de dezvoltatorul imobiliar

Recomandarea Primăriei Iași pentru dezvoltatori este aceea ca pe suprafețele generoase, spațiile verzi să acopere un procent de 30 la sută din suprafața totală.

„Terenul studiat este delimitat de cartierele Bularga, Țesătura, Nicolina 2 și Podu Roș, aproximativ în centrul municipiului. Amplasamentul studiat se află la o distanță de aproximativ 1 km față de centrul municipiului și la 8 km față de Aeroportul Iași. Accesibilitatea în zonă este asigurată de Bulevardul Primăverii, arteră de categoria a II-a, care preia fluxuri majore, și de Bulevardul Socola și Calea Chișinăului, care fac legătura cu periferia (zona industrială). Se va asigura un procent cumulat de minimum 20 la sută de spații verzi din suprafața întregului teren. Se recomandă a se avea în vedere la faza de autorizare a construcțiilor, pentru impermeabilizarea solului, o suprafață de minimum 15 la sută din suprafața întregului teren pentru spații verzi pe sol natural și restul de până la minimum 20 la sută pe placă și terase”, se arată în documentație.

În zona Aurel Vlaicu urmează să fie construite două blocuri cu regim mare de înălțime

În dezbaterea publică a intrat și un PUZ ce aparține societății Chiro Limited SRL, controlată de Fabian Andrei Pălăduță și Congshan Lyu (cetățean chinez). PUZ-ul a fost inițiat pentru o suprafață de 3.000 metri pătrați, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 116, unde ar urma să fie construite două imobile de locuințe colective cu regimul de înălțime S+D+P+8E, S+D+P+10E.

„Se vor amenaja locuri de parcare supraterane și la nivelul subsolului. Circa 70 de locuri de parcare exterioare și 40 de locuri de parcare la nivelul subsolului. În funcție de numărul locurilor de parcare finale necesare, parcarea subterană se poate realiza în sistem multiparking de tipul P2. Instalațiile de ventilare se vor proiecta și se vor realiza cu respectarea regulamentelor tehnice de specialitate. La parcajul subteran, ventilația se realizează cu mijloace mecanice”, sunt câteva detalii din proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *