Prima pagină » Titlurile zilei » Proiect imobiliar de milioane de euro, blocat de E.ON! Stâlpii de tensiune au fost montați ilegal pe terenul proprietarului. Pagubele sunt imense pentru afaceristul ieșean – FOTO

Proiect imobiliar de milioane de euro, blocat de E.ON! Stâlpii de tensiune au fost montați ilegal pe terenul proprietarului. Pagubele sunt imense pentru afaceristul ieșean – FOTO

19 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Un dezvoltator imobiliar din Iași nu poate construi pe terenul aflat în proprietate pentru că au fost amplasați ilegal mai mulți stâlpi de tensiune. Compania E.ON refuză să dezafecteze stâlpii care încurcă un proiect imobiliar de milioane de euro

Un afacerist din Iași, investitor în domeniul imobiliar, se află în plin conflict cu compania E.ON, actuala Delgaz Grid, din cauza mai multor stâlpi montați ilegal pe terenul privat. Investitorul deține o suprafață de teren situată în comuna Miroslava, județul Iași, în apropierea străzilor Livezilor – Gospodari. Proprietarul a avut neplăcuta surpriză să constate că pe teren au apărut mai mulți stâlpi de tensiune, care au fost montați fără un acord prealabil. În acest moment există o plângere penală formulată împotriva E.ON Distribuție România SA, dar și a executantului Electromontaj SA București, pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare de posesie. Dosarul este analizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă judecătoria Iași. Proprietarul a încercat să rezolve problema pe cale amiabilă, dar reprezentanții companiei au refuzat să dezafecteze stâlpii montați. De precizat că reprezentanții E.ON refuză orice dialog cu reporterii „BZI”.

Pe teren urma să fie edificat un cartier de vile

Terenul afectat de rețelele E.ON are o suprafață de aproape 13 hectare. Aici există un proiect pentru construirea unui cartier de vile, investițiile fiind de milioane de euro. Investitorul vrea să reia proiectul, dar este încurcat de rețelele E.ON care traversează terenul chiar pe mijloc. În 2006 a fost inițiat Planul Urbanistic Zonal (PUZ), dar a fost abandonat și din cauza crizei economice din 2008.

„În decembrie 2007 se construiește Rețeaua LEA 20Kw pe proprietatea subsemnaților, în mod nelegal, întrucât amplasamentul liniei conform proiectului și autorizației era altul decât cel unde au construit ei linia. Apreciem că e greu de crezut că e o simplă eroare, întrucât ei sunt specialiști, aveau topografi, experți, ingineri și puteau să stabilească amplasamentul din autorizație, însă aceștia nu l-au respectat și au blocat cu această linie întreg terenul”, se arată în acțiunea reclamantului.

Compania E.ON a fost implicată în mai multe scandaluri, după ce clienții erau ținuți cu orele la cozi imense.

Investitorul acuză compania E.ON de rea-credință

Lucrările E.ON au fost autorizate în 2006 de Primăria Miroslava și de Consiliul Județean Iași. În 2016, investitorul constată că au fost executate lucrări pe terenul privat fără un acord prealabil.

„Lucrările efectuate au constat în amplasarea cu rea-credință a mai multor stâlpi de beton de dimensiuni considerabile pentru transportul energiei electrice poziționați pe parcela în suprafață de 4.228 mp, aflată în proprietatea subsemnaților, aceștia străbătând mijlocul terenului de 32.500 mp și împiedicând astfel valorificarea terenului atât de sub construcțiile edificate, cât și din jurul acestora, fiind interzisă edificarea de construcții pe o rază de câțiva zeci de metri în perimetrul în care se află o rețea electrică”, se mai arată în descrierea situației.

Totodată, și Consiliul Județean (CJ) Iași a constatat că lucrările sunt ilegale.

„Lucrările s-au executat cu nerespectarea prevederilor autorizației de construcție și a documentației tehnice vizate spre neschimbare în ceea ce privește amplasamentul în teren al investiției”, transmit reprezentanții CJ.

E.ON va fi nevoită să achite despăgubiri imense

Proprietarul terenului este dispus să se judece cu compania E.ON pentru obținerea despăgubirilor, care sunt de ordinul milioanelor de euro.

„Având în vedere că începând cu anul 2016 piața imobiliară a dat semne de revenire, moment în care am dorit să reiau planul de implementare a proiectului imobiliar și totodată am aflat de construcția ilegală realizată de pârâtă, consider că prin amplasarea în mod eronat și fără aprobarea subsemnaților a rețelei electrice de tip LEA 20 Kw a fost blocat întregul proiect imobiliar, pentru care am obținut aprobare prin PUZ-ul aprobat la data de 26.10.2007, și în acest fel am fost prejudiciat cu sume importante de bani (reprezentând lipsa de folosință a imobilului, beneficii / venituri nerealizate, pierderea șansei de a obține un avantaj sau de a evita o pagubă, dobândă legală, etc)”, transmite proprietarul terenului.

În comuna Ciurea, stâlpii E.ON sunt amplasați pe mijlocul drumului

Un nou scandal a cuprins comuna Ciurea, din județul Iași. Totul a pornit de la mai mulți stâlpi de iluminat lăsați chiar pe mijlocul străzii Petalelor, din satul Lunca Cetățuii. Povestea a început în urmă cu 20 de ani, când în zonă existau puține case construite. Printre primii proprietari se numără Corneliu Melinte, actualul director al Unității Medico-Sociale Răducăneni. În acea perioadă, compania E.ON a extins iluminatul pe stradă. S-a luat ca reper chiar gardul directorului. Însă, în timp au construit și alți proprietari. În consecință, stâlpii de iluminat au rămas în mijlocul drumului, după ce noii proprietari au retras gardurile cu 3,5 metri, pentru lărgirea arterei. În timp, Corneliu Melinte a fost rugat să facă la fel, pentru ca strada să fie mărită dintr-un capăt în altul. Dar, a refuzat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *