Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a prezentat un proiect SMURD pentru România și Republica Moldova în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Palatul Culturii din Iași. Investiția are o valoare de 10 milioane de euro și este asigurată din fonduri europene
România și Republica Moldova au devenit partenere în cadrul unui proiect pe linie de situații de urgență. Proiectul SMURD 2 este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. La evenimentul ce a avut loc la Palatul Culturii din Iași au fost prezenți Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), generalul maior Dan Iamandi, inspectorul-șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Alexandru Oprea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova. Autoritățile române au avut în plan și alte proiecte destinate SMURD.
Ce prevedere proiectul SMURD pentru România și Republica Moldova?
Raed Arafat, șeful DSU, a precizat că proiectul cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro va fi implementat pe mai multe etape. Investiția va cuprinde un poligon de pregătire pentru antrenamente speciale aferent personalului pentru intervenții în situații de urgență. De asemenea, vo fi realizate și șapte platforme de aterizare pentru intervenții aeriene, dintre care trei în România și patru în Republica Moldova. Vor mai apărea două noi puncte SMURD în alte două Unități de Primiri Urgențe (UPU) în țara vecină. De asemenea, în Basarabia vor ajunge și 14 autospeciale specifice misiunilor de urgență.
„Proiectul SMURD 2 cuprinde peste 10 milioane de euro ce vor avea impact pe ambele părți ale Prutului. În calcul intră două noi puncte SMURD în Republica Moldova, de modernizare a unor puncte de situații de urgență. Mai este luat în calcul și un centru de pregătire în județul Iași. Sunt proiecte importante cu impact direct asupra populației. Proiectul a început de ceva vreme și întărește colaborarea pe care o avem cu partenerii din Republica Moldova”, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.
Investiție comună pentru cele două țări pentru situații de urgență
Conducerea IGSU a arătat că prin proiectul SMURD 2 vor fi modernizate mai multe spații de intervenție și vor fi achiziționate o serie de echipamente de urgență.
„Mereu avem de învățat unii de la alții, indiferent de domeniul în care activăm. Ne dorim să continuăm aceste proiecte cu Republica Moldova. Prin aceste proiecte ne apropiem mai mult unii de alții. Totul este făcut pentru un scop comun, acela de a sluji cetățeanul. Avem două obiective pentru Republica Moldova prin acest proiect european. La Iași construim un poligon de pregătire și ne dorim să continuăm pentru că avem spațiu să mărim poligonul prin altă finanțare, a precizat și generalul maior Dan Iamandi, șeful IGSU.
La Iași funcționează deja un centru de pregărire pentru personalul SMURD.
Ce au transmis reprezentanții MAI din Republica Moldova despre proiectul SMURD 2?
Reprezentanții din Republica Moldova au menționat faptul că prin acest proiect vor fi îmbunătățite serviciile de urgență pentru cetățenii din cele două țări.
„Cea mai importantă apreciere este dată de cetățean. El este cel care beneficiază de serviciile proiectului SMURD. Noi luăm acest lucru în considerație. Această cooperare nu a încetat niciodată cu autoritățile române. Avem investiții în infrastructură, în heliporturi, echipamente de intervenție și numai. Vorbim și de intervenții în resursa umană, ne dorim să numărăm rezultatele proiectului nu în valori finaciare, ci în număr de vieți salvate”, a precizat Alexandru Oprea, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova.