Prima pagină » Eveniment-Social » Proiect european Erasmus+ la Liceul Tehnologic Vlădeni, din județul Iași. Acesta implică instituții școlare sau organizații din mai multe țări europene și are drept scop prevenirea și combaterea fenomenului de bullying / hărțuire în mediul școlar și în cel virtual – GALERIE FOTO / VIDEO

Proiect european Erasmus+ la Liceul Tehnologic Vlădeni, din județul Iași. Acesta implică instituții școlare sau organizații din mai multe țări europene și are drept scop prevenirea și combaterea fenomenului de bullying / hărțuire în mediul școlar și în cel virtual – GALERIE FOTO / VIDEO

07 sept. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Zile importante pentru Liceul Tehnologic Vlădeni, din județul Iași! Este vorba despre un proiect de parteneriat Erasmus+. El face parte dintr-un parteneriat educațional care implică instituții școlare sau organizații din mai multe țări europene. Proiectul cuprinde cursuri de formare, activități de predare, stagii pentru studiu / practică sau voluntariat și deplasări cu elevi și schimburi de bune practici la nivel european, finanțate de Comisia Europeană

Liceul Tehnologic Vlădeni, din județul Iași, derulează un proiect de parteneriat Erasmus+. Acesta se află sub egida „Acțiune Colectivă pentru Respect și Empatie” și este implementat în perioada 1 septembrie 2019 – 30 iunie 2022.

„Este un moment special pentru unitatea noastră educațională. Suntem onorați să avem invitați de la școlile partenere din Polonia, Bulgaria, Lituania și Turcia. Aceștia au ocazia să cunoască valorile și tradițiile noastre locale, dar și să participe la dezbateri și probleme actuale legate de prevenirea și combaterea fenomenului de bullying / hărțuire în mediul școlar și în cel virtual. Am făcut totul în echipă și am pus în valoare, deopotrivă, elevii, părinții și profesorii”, a punctat prof. Liliana Brînzanu, director Liceul Tehnologic Vlădeni.

Dezbaterea „Efectele negative ale agresiunii cibernetice și ce putem face” – sesiune de instruire în colaborare cu World Vision România

Astfel, săptămâna aceasta (până vineri, 10 septembrie 2021), Liceul Tehnologic Vlădeni derulează o serie de activități cu impact, ca etapă în proiect. Totul a demarat cu o prezentare succintă a sistemului educațional și a proiectelor, respectiv activităților educaționale școlare desfășurate în unitate, pentru a promova respectul și empatia. A fost vorba și despre o sesiune de instruire – în colaborare cu organizația „Salvați copiii!” – Metode de intervenție în situații de agresiune sau motivele științifice din spatele agresiunii:

„Dacă nu este amuzant, atunci nu este o glumă!” Sesiunea a continuat cu acțiunea „De ce agresează oamenii? Sunt prieteni adevărați?” – dezbatere / explicații sau „Cum să te descurci cu agresorii? Crearea unei liste de «top 10 sfaturi» pe care elevii să o ia în considerare pentru a depăși implicațiile negative și efectele agresiunii”, subliniind „importanța comunicării verbale”, atelier de grup sau prezentări ale lucrărilor de grup și experiența pe această temă, urmate de discuții și concluzii.

Urmează ca, mâine, 8 septembrie 2021, să aibă loc dezbaterea „Efectele negative ale agresiunii cibernetice și ce putem face” – sesiune de instruire în colaborare cu World Vision România (WVR), „Școala în timpul pandemiei de Covid-19 și problema cazurilor de agresiune cibernetică în creștere” sau „Impactul agresiunii cibernetice asupra elevilor – sănătatea mintală, viața socială, performanță școlară”.

„Sunt activități făcute în echipă. Atât elevii, cât și profesorii noștri, au ocazia să-și deschidă noi orizonturi, atât ca experiență personală, culturală, educațională, cât și profesională. E important să derulăm activități care să transforme în mod real viața noastră, educația și școala. După ce am mers noi la partenerii noștri străini, acum, aceștia au ocazia să ne cunoască și să intre în contact cu ceea ce facem noi, cu valorile și sistemul nostru educațional”, a menționat și Adina Mălănciuc.

Parteneri în proiectul derulat de Liceul Tehnologic din Vlădeni

Partenerii strategici ai Liceului Tehnologic din Vlădeni sunt unitățile educaționale: „Zespol Szkol Zawodowych in Wabrzezno” – Polonia, „Profesionalna gimnaziya po transport i agrarni tehnologii” „N.Y.Vapcarov” – Bulgaria, „Kelmes specialioji mokykla” – Lituania, „Sarayönü Mehmet Emine Akdogan Anadolu Lisesi” – Turcia, „Balikesir Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi” – Turcia. Deja, în octombrie 2019, prof. Aura Aconstantinesei și Adina Mălănciuc au participat la întâlnirea trans-națională organizatorică a proiectului la școala coordonatoare din Polonia, prilej cu care partenerii s-au cunoscut, și-au prezentat țările și școlile de proveniență și s-au familiarizat cu etapele de lucru și programul activităților.

Prima mobilitate în acest proiect a avut loc în decembrie 2019, când un grup de 5 elevi din clasele a VIII-a și a XII-a A – Delia Apostol, Victor Gociman, Yvona Cocia, Bianca Cocia și Daniel Munteanu – au fost însoțiți de două cadre didactice – prof. consilier școlar Nicoleta Tamaș și Cerasela Jîtcă. Aceștia au participat la prima experiență de învățare organizată de o școală pentru elevi cu nevoi speciale din Kelmes, Lituania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025