Prima pagină » Eveniment-Social » Proiect Erasmus+ la Școala Profesională Plugari! Elevii vor învăța despre  „Competențe europene pentru integrarea pe piața muncii”

Proiect Erasmus+ la Școala Profesională Plugari! Elevii vor învăța despre  „Competențe europene pentru integrarea pe piața muncii”

19 ian. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Școala Profesională Plugari este beneficiara unui nou proiect Erasmus+, componenta Formare profesională VET, care este implementat în perioada 2022-2023, pe o perioadă de 14 luni. Valoarea proiectului este de 46.923 de euro și include un stagiu de practică pentru 15 elevi din cele trei clase de învățământ profesional. Mobilitatea se va desfășura în Spania, într-o perioadă care va fi stabilită de comun acord cu partenerii, anume organizația intermediară „Esmovia-Sistema Practices S.L” și „Terra i Xufa S.L.” din Valencia, partenerul de practică

Acesta este al doilea proiect Erasmus+ obținut de unitatea școlară, formarea profesională a elevilor în cadrul UE reprezentând principalul obiectiv, reflectând, astfel, un demers constant spre internaționalizarea organizației noastre educaționale. Selecția participanților se va realiza respectând criteriile precizate în dosarul de candidatură, după care vor urma perioadele de pregătire pedagogică, culturală și lingvistică. Pregătirea lingvistică va fi realizată cu ajutorul platformei EU Academy, ce este pusă la dispoziție de Uniunea Europeană.

Proiect Erasmus+ într-o școală profesională din Iași

Elevii Școlii Profesionale Plugari vor beneficia, prin intermediul proiectului Erasmus+, „Competențe europene pentru integrarea pe piața muncii”, de pregătire în limba engleză, limbă în care se desfășoară mobilitatea, dar și de o pregătire de bază în limba spaniolă, la nivel de conversație elementară.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea competențelor profesionale ale absolvenților și dezvoltarea de abilități și aptitudini din perspectiva creșterii capacității de angajare pe piața muncii. Totodată, se urmărește identificarea de bune practici europene care să contribuie la colaborarea dintre școală și agent economic, favorabilă uceniciei la locul de muncă, precum și dezvoltarea de comportamente responsabile față de mediu, schimbarea atitudinii față de consumul resurselor naturale, față de gestionarea deșeurilor din gospodăriile proprii.

Cu ajutorul activităților desfășurate în cadrul organizației de formare care efectuează activități în agricultura ecologică se dorește ca elevii să beneficieze de îmbunătățirea competențelor profesionale adecvate unei agriculturi ecologice. Elevii vor deprinde abilități privind realizarea unui compost pentru flori și a lucrărilor din sere, vor afla tehnici de obținere a semințelor pentru noile recolte, precum și modul de organizare a activităților de îngrijire și întreținere a pomilor fructiferi specifici zonei.

Zeci de instituții educaționale din județul Iași au primit peste 1,4 milioane de euro prin program

La nivel național, la termenul din luna mai a anului curent, 26 de instituții educaționale din Iași și-au dovedit interesul și capacitatea de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea resursei umane prin formare, în context transnațional, în afara țării.

Prin acțiunea KA1 a programului Erasmus+ este asigurată dezvoltarea personalului prin participarea la activități relevante ce au loc în afara țării de origine, precum activităţi de predare şi formare continuă (curs structurat sau activităţi de job-shadowing), contribuind la dobândirea de cunoştinte şi competenţe pentru profesioniştii implicaţi în domeniul şcolar pre-primar, primar sau secundar. Componenta Erasmus+ VET oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional (şcoli profesionale, licee şi şcoli postliceale), de la profilul Matematică – Informatică şi pentru ucenici, de a se forma profesional şi/sau de a dobândi experienţă la locul de muncă, care să le permită, de asemenea, dezvoltarea de noi abilităţi şi competenţe, simplificând tranziţia de la educaţie şi formare către piaţa muncii.

De remarcat este buna reprezentativitate la nivelul județului: alături de cele 16 proiecte ce provin de la instituții acreditate de proiectul Erasmus+, ce au beneficiat de evaluare în procedură simplificată, se regăsesc alte zece candidaturi aprobate pentru unități de învățământ, atât din mediul urban, cât și rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *