Prima pagină » Economic Local » Proiect de promovare a răzeșilor din Iași, finanțat din fonduri europene. Suma de 20.000 de euro a fost atrasă de 12 GAL-uri din Moldova și Republica Moldova

Proiect de promovare a răzeșilor din Iași, finanțat din fonduri europene. Suma de 20.000 de euro a fost atrasă de 12 GAL-uri din Moldova și Republica Moldova

20 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Proiectul „Pe urmele răzeșilor din Moldova”, finanțat cu 20.000 de euro, își propune promovarea răzeșilor din teritoriile GAL-urilor din regiune și din țara de peste Prut. Iașul este unul dintre județele incluse în acest proiect european, care se va implementa în următorii doi ani. GAL-urile din Iași au finanțat proiecte de succes în valoare de 1,3 milioane de euro, fonduri nerambursabile

Proiect de promovare a răzeșilor din Iași, finanțat din fonduri europene. Proiectul „Pe urmele răzeșilor din Moldova”, finanțat cu 20.000 de euro, își propune promovarea răzeșilor din teritoriile GAL-urilor din regiune și din țara de peste Prut. Obiectivele acestui proiect sunt realizarea cercetării istorice și etnografice a așezărilor de răzeși din Moldova, redactarea unei cărți digitale care va cuprinde toate studiile și a unei sinteze. Un alt obiectiv este dezvoltarea unei aplicații informatice, pe telefonul mobil, cu elemente ce țin de așezările de răzeși din teritoriilor GAL-urilor (grupuri de acțiune locală ), dar și realizarea unor costume de răzeși pentru fiecare GAL în parte. Participarea la festivaluri, târguri, simpozioane, conferințe, cu prezentări legate de istoria, datinilor, meșteșugarilor răzeșilor din Moldova, sunt alte obiective incluse în proiect.

Reprezentanții celor 12 GAL-uri, incluse în proiect, s-au întâlnit în comuna Bivolari pentru a face schimb de idei in cadrul proiectului de cooperare finanțat prin Programul LEADER 2014 -2020. La workshop/schimbul de experiență din teritoriul GAL Valea Prutului, au participat reprezentantii celor 8 GAL-uri partenere din România, respectiv GAL Ținutul Răzeșilor, GAL Sucevița-Putna, Asociația LEADER Colinele Moldovei, GAL Valea Prutului, GAL Stejarii Argintii, GAL Podul Înalt, GAL Covurlui, GAL Ulmus Montana.

Proiectul european pentru promovarea răzeșilor va fi implementat în următorii doi ani

Reprezentanții Republicii Moldova, participanți la întâlnire prin intermediul platformei zoom, sunt din partea GAL-ului Lunca Ciuhurului (raionul Edineș), GAL Drumul Gospodarilor (raionul Rîșcani), GAL Răutul de Sus (raionul Rîșcani), GAL Urmașii lui Leonardo (raionul Glodeni), GAL Movila Măgura (raionul Falești). La eveniment au participat și istoricii locului, respectiv familia Huțișorul și Bordeianu. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, iar cei care vor să afle mai multe informații despre derularea proiectului pot să acceseze site-ul www.razesii.ro. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor.

Cele 12 GAL-uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud-Vest, GAL Siret-Moldova, GAL Microregiunea Belcești-Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului. Beneficiarii din Iași au accesat fonduri europene în valoare de 1,3 milion de euro, prin intermediul celor 12 GAL-uri, în perioada 2014-2020. Banii au fost investiți atât în utilaje agricole performante, cât și în ferme zootehnice sau afaceri nonagricole.

Tinerii fermieri din Iași întorși din diaspora pot solicita sprijinul nerambursabil de maximum 50.000 de euro

Sesiunea de depunere a proiectelor de către tinerii din Iași care au muncit în străinătate și vor să devină fermieri în localitățile natale este deschisă până la începutul lunii mai 2021. Tinerii trebuie să fi muncit în domeniul agricol, cu forme legale, sau să aibă studii în domeniu. Doar 5 proiecte au fost depuse, până în prezent, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în cadrul sesiunii de depunere deschisă în submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri„.

Potrivit ghidului solicitantului, tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot obține banii. Sprijinul public acordat pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR- http://so.afir.info/ ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024