Joi, 4 mai 2023, ora 11:00, Inspectoratul de Poliție Județean prin Biroul Siguranța Școlară, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Asociația „Salvați Copiii”, filiala Iași, au lansat un proiect de prevenire a violenței în rândul elevilor din județul Iași
Proiectul se numește „R.E.S.P.E.CT. – Offline și online, Responsabilitate, Educație, Siguranță, Prevenție, Emoție, Comunicare, Toleranță” și vizează prevenirea violenței în rândul elevilor ieșeni.
Proiectul de prevenire a violenței în școli are șanse să oprească acest fenomen
Violența în școli, din păcate, este o problemă care persistă în rândul elevilor. IPJ, ISJ și Asociația „Salvați Copiii” au luat măsuri și au demarat un proiect de prevenire. Acesta vizează promovarea celor mai valoroase și stabile forme de prevenire a pericolelor, prin informarea corectă și relaționarea autentică și deschisă cu copiii.
De-a lungul anilor, autoritățile s-au confruntat cu probleme grave, printre care se numără și spitalizarea victimelor. Cei mai afectați sunt minorii, iar una dintre soluțiile care ar putea pune capăt violenței din școli este comunicarea dintre părinți și copii. Cei care ar mai putea ajuta la aplanarea situației sunt profesorii.
„Este un proiect de prevenire a violenței în rândul elevilor din județul Iași, atât în rândul online, cât și offline. Acum, poliția se confruntă cu un fenomen des întâlnit în rândul elevilor și nu prea este de acord cu tot ce se întâmplă în școli, deoarece elevii stau liniștiți la ore, dar se amenință prin mesaje. La școală, elevii pot veni cu telefonul doar dacă trebuie să îl folosească în scopul didactic sau doar dacă au nevoie de ajutor”, declară Liviu Măgurianu, coordonator proiecte în cadrul Asociației „Salvați Copiii”.
Citirea unei cărți este mult mai benefică decât utilizarea tehnologiei
Copiii din ziua de azi sunt expuși în mod constant tehnologiei. Fie că este vorba despre telefoane mobile, tablete sau computere, aceștia au acces la dispozitive foarte ușor. În cadrul proiectului demarat, elevii vor fi încurajați și orientați către lectură, prin lansarea unor provocări de a citi o carte, cel puțin o oră jumătate pe zi, în detrimentul utilizării tehnologiei.
„Noi mergem în școli, în mediul rural și urban, iar colegii le vorbesc copiilor despre siguranța utilizării internetului, cum trebuie să folosim internetul inteligent, ce date trebuie să dăm pe internet, ce date nu trebuie să punem. Orice punem pe rețelele de socializare ne poate afecta pe viitor. Copiii nu prea știu să gândească în viitor, ei se gândesc în prezent și nu își dau seama de consecințele comunicării lor pe rețelele sociale. De aceea sunt colegi care îi învață aceste lucruri esențiale”, declară Liviu Măgurianu, coordonator proiecte în cadrul Asociației „Salvați Copiii”.
Proiectul de prevenire a violenței în rândul elevilor din județul Iași, atât online, cât și offline, demarat de Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Asociația „Salvați Copiii”, filiala Iași, este un pas înainte pentru o schimbare. Cadrele didactice, specialiștii din domeniul protecției copilului și părinții trebuie să fie informați cu privire la oportunitățile și pericolele mediului online.