„Asociația prin tineri” derulează în Iași un proiect de prevenire a consumului de droguri. Valoarea proiectului este de 32.000 de lei, iar targetul din cadrul acestui proiect este informarea a 2.000 de elevi. Unitățile de învățământ incluse în proiect sunt Liceul „Miron Costin”, Liceul Tehnologic din Podu Iloaiei, Liceul Tehnologic din Hârlău și Liceul „Ion Neculce” din Pașcani
Proiectul derulat de „Asociația prin tineri”, de prevenire a consumului de droguri, se va derula timp de o lună. Potrivit managerului proiectului, psiholog Ștefan Robu, abordarea din cadrul proiectul este diferit față de altele care au avut acest scop.
„Acest proiect are ca scop prevenția consumului de droguri în rândul tinerilor printr-o abordare psihoeducațională. Titlul proiectului este «Consumul de droguri naște monștri». Această sintagmă, «monștri», se referă la partea care este afectată de către consumul de droguri. Abordarea din acest proiect va fi alta față de cea de până acum în campaniile pentru prevenția consumului de droguri, iar liceele vizate sunt din Iași. Ne dorim să ajungem la 2.000 de tineri care vor participa la aceste prezentări și vor afla despre efectele negative ale consumului de droguri asupra stării psihice și mai apoi asupra modului în care starea psihică are efecte negative în relațiile sociale cu familia, prietenii, performanța școlară”, susține Ștefan Robu, psiholog din Iași.
Ștefan Robu, psiholog: „Vorbim de tineri care au probleme în familie”
Specialistul adaugă faptul că situațiile cu care se confruntă tinerii în adolescență sunt factori declanșatori ai consumului de droguri.
„Accesul la social media este foarte facil în rândul tinerilor, astfel încât ei se pot informa, află despre consumul sau tipurile de droguri foarte ușor. Le sunt prezentate efectele negative. Drogurile o să te facă să devii dependent, dar nimeni nu vorbește despre ceilalți factori implicați în dependență. Substanța care are efecte asupra neurofiziologiei a implicat și factori psihosociali care au determinat tinerii să consume droguri. Vorbim de tineri care au probleme în familie, nu știu să gestioneze situațiile stresante, situațiile emoționale foarte puternice, poate sunt și probleme somatice care îi determină să consume substanțe care le reduc stările anxioase și devin dependenți în loc să apeleze la ajutor specializat sau sprijinul familiei”, mai spune Ștefan Robu, psiholog din Iași.
Un alt proiect de prevenire a consumului de droguri s-a derulat la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, detaliile fiind prezentante într-o ediție anterioară „BZI”.
Proiectul de prevenire a consumului de droguri, din Iași, este finanțat de Consiliul Județean Iași
Proiectul are o valoare de 32.000 de lei, fiind finanțat în proporție de 90 la sută de Consiliul Județean Iași.
„Consiliul Județean consideră că parteneriatul într-o societate civilă și autoritățile administrației locale este foarte important. A fost un concurs de proiecte, iar mai multe asociații nonguvernamentale au aplicat. Proiectul acesta s-a remarcat prin faptul că implică o latură emoțională și adresează o problemă și din punct de vedere social, dar și din punct de vedere medical pentru că efectul drogurilor asupra unei persoane, pe termen lung, poate avea efecte foarte periculoase”, susține Tudor Pantilimonescu, consilier în cadrul Consiliului Județean Iași.
Pe de altă parte, numărul traficanților de droguri prinși de polițiști a crescut în ultima perioadă. Cea mai recentă acțiune a fost în cazul a doi indivizi reținuți pentru 24 de ore pentru trafic de droguri.