Prima pagină » Actualitate » Proiect de ordonanță pentru ajutorul angajaților afectați de pandemie. Care sunt categoriile beneficiare

Proiect de ordonanță pentru ajutorul angajaților afectați de pandemie. Care sunt categoriile beneficiare

19 ian. 2022, 11:43,
în Actualitate

Pe ordinea de zi a ședinței guvernamentale de miercuri, 19 ianuarie 2022, se află ordonanţa de urgenţă pentru ajutorul angajaților/profesioniștilor afectați de pandemie. De această indemnizație vor beneficia persoanele care intră sub incidenţa măsurilor de interzicere/ suspendare/ limitare a activităţilor economice din cauza restricțiilor impuse de coronavirus. Măsurile adoptate vor intra în vigoare până la 31 martie 2022.

În proiectul de ordonanță publicat pe site-ul guvernului este menționat faptul că sprijinul va fi acordat numai pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din cauza efectelor produse de pandemie. Acestea se stabilesc în funcție de salariul de bază de la locul de muncă. Printre categoriile de persoane care vor beneficia de acest ajutor se numără persoanele care dețin contracte individuale de muncă sau drepturi de autor, profesioniștii, ș.a.

Ce prevede proiectul de ordonanță pentru ajutorul angajaților afectați de pandemie

„Pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului (…), ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021”, prevede proiectul de ordonanță publicat pe site-ul guvernului.

Cine poate beneficia de aceste indemnizații

De aceste indemnizații pot beneficia următoarele categorii de persoane:

  • salariaţii angajatorilor pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activității total sau parțial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.
  • salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția salariaților aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.

Indemnizaţia se calculează în funcție de numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022.

Totodată, proiectul de ordonanță prevede suportarea din bugetul de stat a unei indemnizaţii de 75% din câştigul salarial mediu brut reglementat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru:

  • profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de articolul 3 alineat (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
  • persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.
  • De asemenea, se va acorda o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pentru persoanele prevăzute la articolul 671 alineat (1) litera a) – c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.

Ajutor pentru antreprenorii din Iași

Și antreprenorii din Iași au fost afectați de pandemie. Prin urmare, aceștia au solicitat ajutoare financiare în valoare de peste 30 de milioane de lei, prin Programul IMM Invest. Firmele din Iași au putut depune cererile la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru a obține până la 5 milioane de lei, pentru capital de lucru, și 10 milioane de lei pentru investiții.

Pe timp de pandemie, ieșenii sunt disperați să își găsească un loc de muncă. Mulți aleg să urmeze cursuri de formare profesională din cadrul AJOFM pentru a se angaja în domeniul transporturilor sau HoReCa, cele mai căutate în aceste vremuri dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024