Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean – CJI Iași a lansat primul episod al proiectului în cadrul căruia publicul este invitat să învețe frumoasele dansuri populare din zona Iași
Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean (CJI) Iași a lansat primul episod al proiectului în cadrul căruia publicul este invitat să învețe frumoasele dansuri populare din zona Iași. Inițiativa are la bază activitatea intitulată „Dansul popular în școlile județului Iași”, realizat de Asociația Culturală și de Tineret „Eventum” și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Managerul proiectului a fost Petre Șușu, managerul Ansamblului „Constantin Arvinte”.
„Primele materiale video, difuzate pe pagina de Facebook a Ansamblului, fac parte din acest proiect. Deja, prin intermediul acestuia s-a realizat un pachet educațional care a fost distribuit gratuit în peste 50 de școli din județul Iași. Materialul, alcătuit din două DVD-uri, un CD audio și o broșură – făcea referire la dansurile din județul Iasi, pe care regretatul coregraf Tudorel Stănescu le consemnase grafic în lucrarea intitulată «Jocuri populare din județul Iași», 1978”, au precizat cei de la Ansamblul ieșean.
Interesante lecții despre tradițiile populare autohtone
Dansurile din materialul video sunt interpretate și prezentate de Petre Șușu, care în 2009 era coregraf la Ansamblul Folcloric „Doina Carpaților” al Casei de Cultură a Studenților (CCS) Iași, Suzana Lucaci și un grup de dansatori de la ansamblul menționat anterior.
Suportul orchestral a fost asigurat de un taraf coordonat de maestrul Ion Scripcaru din Iași. Înregistrările au fost realizate pe scena CCS, partener al Asociației Eventum în cadrul proiectului. Valorificând rezultatele acestuia, Ansamblul Artistic Profesionist „Costantin Arvinte” va iniția și va implementa în scurt timp un proiect de aceeași factură, la un nivel de calitate educațională și artistică superioară. Deja, ieri, 7 aprilie 2020, a fost difuzat primul clip video, anume cel intitulat „Hora de la Bivolari”.