Prima pagină » Local » Proiect de aducțiune de gaz în județul Iași. Transgaz demarează un proiect în mai multe comune ieșene
Proiect de aducțiune de gaz în județul Iași. Transgaz demarează un proiect în mai multe comune ieșene

Proiect de aducțiune de gaz în județul Iași. Transgaz demarează un proiect în mai multe comune ieșene

11 iul. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru, în Local

Un nou proiect de aducțiune de gaz în județul Iași. Conducerea companiei Transgaz s-a întâlnit la Casa Pătrată cu primarii din județul Iași pentru a le prezenta noul proiect privind aducțiunea de gaz metan în localitățile din mediul rural

Un nou proiect privind aducțiunea de gaz în județul Iași. Ieri, 10 iulie, conducerea companiei Transgaz s-a întâlnit la Casa Pătrată cu primarii din județul Iași. Cei de la Transgaz au venit pentru a prezenta noul proiect privind aducțiunea de gaz metan în localitățile din mediul rural în baza unor asociații de dezvoltare intercomunitară. La întâlnire a fost prezent Ion Sterian, directorul Transgaz, ministrul Costel Alexe, prefectul Marian Grigoraș, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, dar și mai mulți primari din județul Iași.

„Împreună cu primarii din județul Iași am identificat această nevoie stringentă la nivelul comunității, respectiv înființarea sau extinderea de rețele de gaze naturale. Inițiativa Guvernului în acest sens este benefică la nivelul județului Iași și le mulțumesc celor implicați. Primarii au găsit între noi un partener de dialog foarte bun”, a precizat prefectul Marian Grigoraș.

Comunele s-au grupat pentru aducțiunea de gaz în județul Iași. Transgaz a inclus o parte din localități în două asociații

Mai multe comune s-au grupat în asociații de dezvoltare pentru a beneficia de aducțiunea de gaz de la compania Transgaz. Grupa Sud-Est cuprinde comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Costuleni, Prisăcani, Răducăneni, Moșna, Gorban, Cozmești, Dolhești și Ciortești. Grupa Nord-Est include Românești, Movileni, Gropnița, Probota, Vlădeni, Trifești, Andrieșeni, Șipote, Plugari și Bivolari. Conducerea Transgaz a discutat cu primarii acestor comune despre implementarea proiectului demarat la nivel național, etapele acestuia și accesarea fondurilor europene în noul exercițiu financiar al Uniunii Europene.

Compania Transgaz vrea fonduri europene pentru aducțiunea de gaz în județul Iași

Aducțiunea de gaz în județul Iași poate fi derulată prin fonduri europene, conform oficialilor din Guvernul României, prezenți la întâlnirea de la Casa Pătrată.

„Cea mai stringentă problemă la nivelul județului nostru este racordarea locuințelor la rețeaua națională de gaz. Guvernul României, cu cei de la Transgaz, prin fondurile europene, își dorește să înființeze și, acolo unde este cazul, să extindă, rețelele de gaz. Avem fondurile europene și este firesc ca atât Guvernul României, cât și consiliile județene să implementeze aceste proiecte. Îmi doresc ca în județul nostru cât mai multe locuințe să fie racordate la rețeaua de gaz. Avem două magistrale pentru a asigura legătura dinspre Vaslui spre Botoșani, iar zeci de locuințe să fie racordate la rețea”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Magistrală care traversează județul pentru racordarea localităților ieșene

Conducerea societății Transgaz a arătat și în ce va consta acest proiect pentru a racorda cât mai multe comune ieșene la gazul metan.

„Din cele 93 de localități din mediul rural din județul Iași, 59 s-au constituit într-o formă asociabilă și au primit aviz principiu de racordare. Suntem într-un amplu proces de extindere a sistemului național de transport, în vederea racordării localităților la gaz. Județul Iași are infrastructură de transport, iar conducta Onești- Gherăești- Lețcani poate cuprinde mai multe zone. Activitatea se desfășoară la turație maximă. La sfârșitul lunii iulie vom inaugura conducta Ungheni- Chișinău. Gazoductul Onești-Gherăești-Lețcani vine pentru îmbunătățirea aprovizionării cu gaze a zonei de Nord-Est a României”, a spus Ion Sterian, directorul Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *