ApaVital a anunțat în urmă cu 10 ani că va implementa un proiect cu cea mai mare finanțare europeană obținută până acum de județul Iași, circa 507.300.000 de euro. Toate comunele din ZMI urmau să beneficieze de apă potabilă și canalizare. Deși a trecut foarte mult timp, lucrurile stau diferit față de cum a anunțat conducerea ApaVital în urmă cu 10 ani
Deși a fost anunțat încă din 2013, ApaVital a avut un ritm foarte încet în vederea implementării celui mai mare proiect de apă și canal din județul Iași. Cu toate că au trecut 10 ani de atunci, unele localități sunt în continuare lipsite de apă potabilă și canalizare, iar proiectul în valoare de jumătate de miliard de euro riscă să fie compromis, iar finanțarea să fie oprită.
Proiect de 500.000.000 de euro riscă să fie compromis de ApaVital
Purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache, declară că în prezent nu a fost finalizat niciun contract de lucrări, acestea fiind în derulare. Termenul până la care trebuie finalizate lucrările este 31 decembrie 2023, altfel vor pierde finanțarea.
„Contractul de finanțare a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene la data de 10 februarie 2021, are o valoare de 2.926.099.030 de lei, fără TVA (aproximativ 504 milioane de euro, fără TVA). Durata de contract este de 34 luni (până la data de 31.12.2023), urmând a fi realizate 24 contracte de lucrări, 10 contracte de furnizare și 2 contracte de servicii.
În momentul de față sunt finalizate două din contractele de furnizare, în vreme ce contractele de lucrări sunt în derulare, primele urmând a se încheia pe parcursul acestui an. Contractele a căror execuție va depăși limita de timp menționată în contractul de finanțare vor fi fazate pe PODD 2021-2027, România beneficiind de clauza N+3, ceea ce înseamnă că termenul de finalizare pe proiect se poate decala cu 3 ani”, declară Răzvan Manolache.
Unii primari susțin că ApaVital tergiversează lucrările în timp ce conducerea de la compania de stat spune că le-a trebuit 10 ani pentru obținerea avizelor și autorizațiilor.
„Licitațiile au putut fi demarate doar pe măsură ce au fost obținute toate avizele și autorizațiile de la instituțiile statului sau de la furnizorii de utilități”, mai declară purtătorul de cuvânt de la ApaVital.
Bugetarii de lux de la ApaVital compromit un proiect de 500.000.000 de euro
Cel mai bine plătit şef al unei societăţi ieşene cu capital integral de stat este directorul general al ApaVital SA. Conform declarației de avere ce a fost depusă în anul 2022, Mihail Doruş, directorul general al societăţii de apă, a raportat un venit, pe anul 2021, în această funcţie, de 407.000 de lei, comparativ cu 376.000 de lei, în 2020. Cu tot cu alte surse proprii (chirii), venitul pe 2021 s-a ridicat la 490.000 de lei. Venitul soţiei, ce este angajată la aceeaşi societate, a urcat venitul total al familiei la peste 550.000 de lei.
Directorul tehnic de la ApaVital, Ştefan-Andi Dumitraş, a fost remunerat peste măsură de compania de stat, prin dublarea salariului. Ştefan-Andi Dumitraş a încasat, în anul 2021, dublul salariului din 2020 (150.000 de lei, în 2020), adică 300.000 de lei, rezultatul regăsindu-se într-o contribuție de 100.000 de lei la un fond de pensii.
Şi directorul economic a avut, în anul 2021, parte de creșteri substanțiale, venitul crescând de mai mult de două ori. Gabriela Masalagiu deține și un cont în bancă, în valoare de 300.000 de lei, iar conform declarației de avere, nu mai are nicio locuință și niciun autoturism pe numele său.
Directorul comercial, Romeo Casian, a avut al doilea salariu ca mărime, după directorul general. Acesta a încasat nu mai puțin de 290.000 de lei în anul 2021.
Cu toate că cei din conducerea ApaVital ridică lefuri imense pentru cetățenii de rând din România, aceștia nu fac nimic în vederea obținerii banilor gratuiți de la Uniunea Europeană. Tergiversează proiecte de sute de milioane de euro și lasă cetățenii fără apă potabilă și canalizare. Așadar, proiect de 500.000.000 de euro riscă să fie compromis de ApaVital, iar cetățenii să rămână la mila vremii.
Pretul metrului cub de apa este unul nesimtit de mare, 15,50 lei.
Va spun eu ce fac ei, dau cu biciul in cativa amarati de angajati care muncesc, aceasta este preocuparea lor ! Mai devreme sau mai tarziu toti platim in fata lui Dumnezeu sau a legii.
Tedi….pana in 2024 tariful serviciilor va creste, asa ca pune bani deoparte !
Fiti multumiti ca (inca) este o companie publica. Daca ar fi fost privata, n-am fi avut niciun cuvant de spus. Ca la EON. Unde nu stii nici salarii, nici profituri, nici nimic. Stii doar ca te jupoaie.
Inca ceva. Salariile alea sunt brute. Netul este 58,5%. Oricum, sunt prea mari. CJ-ul poate si trebuie sa ia masuri.
Încă un lucru: ApaVital nu e unitate bugetară, pentru că nu primește bani de la buget. Este o societate comercială. Profitul obținut de ApaVital nu ajunge în buzunarele cuiva, nici măcar al CJ, acționarul majoritar. Rămâne la dispoziția societății și este folosit, printre altele, la investitiile realizte din surse proprii, pentru rețele de apă și de canalizare.
Casian este cumatru cu nichita. De aceea si ascensiunea lui in cadrul unitatii. In rest felicitari comentatorului cu numele Ieseanul. Dau cu biciul si cu barda. Asa cum a fost rasplatit din ceruri fostul lider de sindicat Benesch. Sau nichita. Semn ca Dumnezeu exista. . Apropos conducerii: sa va faceti analizele. Nu cele la conturi. La sanatate.
Fiindca oricand stii cati bani ai in conturi, dar nu stii cate zile mai ai de trait.
Ca$iAN e un mare jeg uman. O lepră care se crede stăpân. Înconjurat numai de lingăi și detestat de cei ce nu dau doi bani pe impresiile lui. Fraierul va pica în curând. E luat în vizor. A devenit antipatic unora ce-i pot stabili cursul carierei profesionale. Cu spate cum cred unii că are își va lua o mare lecție de la viață. Cine vrea să-l readucă în real face ceva pe spatele lui. Când o să fie iar pălmaș nici măcar Jonică omul de casă n-o să se mai uite la el. Romică, începi să ți-o vezi mică, nu-i așa?
Dar de directorul șpăgar Mihăilescu nu ziceți nimic? Mai bine va interesați cum împarte banii cu Tatu și ficiorasul Cristian, care fac branșamente cu materialele , oamenii și utilajele firmei, iar banii ii baga imn buzunare ,nu în conturile ApaMortal. Sunt cazuri concrete, ascunse sub preș crezând ca nu știu decât ei directorii, dar mai știm și noi muncitorii din baza de producție. Dacă voi jurnaliștii vreți sa faceți ceva mai bine cereți o declaratie de la Dorus câți bani a încasat ApaMortal din bransamentele făcute de Clanul Tatu-Mihăilescu și ce masuri a luat: i-a premiat cu mașini noi și prime babane.
Rhomeo fără Giuletta Cașyan e disperat de prime și mașini numai pentru curul lui de hodorog obosit. Cum să fie el mai prejos decât spuma societății comerciale? Hipopotamul ăsta fute menta toată ziua la serviciu și când nu îi scârțâie scaunul sub buci călărește mașina de serviciu în interes personal. Cară la greu din județ plocoane de la cei ce fac combinații cu el. Șobolanul ăsta nu e mai prejos decât ceilalți directori. E ascuns și periculos. Are stilul lui închis de a face șmecherii. E mâzgâlit.