Prima pagină » Local » Proiect de 33 de milioane de lei derulat de ApaVital SA în două localități din Iași. 20 de kilometri de rețea, în comunele Voinești și Țibana
Proiect de 33 de milioane de lei derulat de ApaVital SA în două localități din Iași. 20 de kilometri de rețea, în comunele Voinești și Țibana

Proiect de 33 de milioane de lei derulat de ApaVital SA în două localități din Iași. 20 de kilometri de rețea, în comunele Voinești și Țibana

23 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Compania ApaVital SA va derula un proiect de 33 de milioane de lei în comunele Voinești și Țibana, din județul Iași. Compania va construi 15 kilometri de rețea de canalizare și sute de racorduri pentru locuitorii din satele comunelor Voinești și Țibana. Investiția va fi realizată cu o firmă din județul Iași, contractul fiind derulat în următorii ani

Câteva mii de locuitori ai comunelor Voinești și Țibana vor beneficia de o rețea nouă de canalizare. Compania ApaVital SA a semnat un contract de lucrări cu firma Daroconstruct SRL Iași pentru construirea a 15 kilometri de rețea de canalizare în comuna Voinești, dar și în satul Gârbești, din comuna Țibana. Contractul a fost semnat la sediul Consiliului Județean (CJ) Iași. Costel Alexe, șeful CJ Iași, a precizat faptul că proiectul cuprinde și stații de pompare și racorduri de canalizare pentru populația din localitățile respective.

„Se vor construi aproximativ 15 kilometri de rețea de canalizare, 9 stații de pompare a apelor uzate și se vor realiza peste 800 de racorduri de canalizare pentru o populație de peste 2.400 de locuitori din localitatea Voinești. În Gârbești se va realiza o rețea de canalizare cu o lungime de aproximativ 5 kilometri, se vor construi două stații de pompare a apelor uzate și 330 de racorduri de canalizare pentru o populație de 990 de locuitori”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Proiect de 33 de milioane de lei al ApaVital SA, în Iași

Compania subordonată CJ Iași derulează acest proiect în baza unor investiții cu fonduri europene. În acest caz este vorba despre proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în perioada 2014-2020. Acesta are o valoare de 427,9 milioane de euro și este finanțat în proporție de 94 la sută din fonduri publice nerambursabile. Co-finanțarea de 6 la sută este asigurată prin credit contractat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare de către ApaVital SA.

„Compania a semnat primul contract de lucrări, cu o valoare de peste 33 de milioane de lei, din cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Iași. Astfel, urmează să fie implementată extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași, axa 8-Voinești-Gârbești, iar, în maximum 2 ani din acest moment, să putem vorbi efectiv despre comunități conectate la apă”, a mai spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

În cadrul proiectului cu fonduri europene, ApaVital SA a lansat o licitație ce vizează comunele Tomești, Ciurea, Bârnova și Miroslava.

Investiție nouă în comunele din Iași

Șeful CJ Iași a precizat că, prin acest proiect, peste 3.300 de persoane din cele două comune vor beneficia de o rețea nouă de canalizare.

„Este un proiect foarte important pentru comunitățile din Voinești și Țibana, ce vine ca o necesitate continuă de dezvoltare, care cu siguranță va aduce imense beneficii tuturor cetățenilor din aceste localități. Prin semnarea acestui contract aducem apă în casele a peste 3.300 de locuitori.”

Recent, operatorul de apă al județului a demarat o licitație de 78 de milioane de lei pentru apă și canalizare în trei comune, respectiv Brăești (10.844 de metri), Sinești (8.043 de metri) și Popești (3.908 metri), câștigătorul urmând a fi anunțat în prima parte a anului 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *