Prima pagină » Economic Local » Programul Tomata continuă și în 2025! Legumicultorii din Iași ar putea primi un ajutor financiar de 7.500 de euro
Programul Tomata continuă și în 2025! Legumicultorii din Iași ar putea primi un ajutor financiar de 7.500 de euro

Programul Tomata continuă și în 2025! Legumicultorii din Iași ar putea primi un ajutor financiar de 7.500 de euro

24 feb. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Programul Tomata continuă și în 2025 pentru legumicultorii din Iași. Aceștia ar putea încasa un ajutor financiar de 7.500 de euro, mai mare față de cel acordat în anii precedenți, 3.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Producătorii din Iași au primit ajutoare în valoare de 150.000 de euro, în 2024

Unul dintre cele mai cunoscute programe de finanțare pentru legumicultori continuă și în 2025. Programul Tomata, derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcțiile Agricole Județene, va începe în această primăvară, însă cu modificări. Legumicultorii vor putea încasa chiar și 7.500 euro/fermă, și nu 3.000 de euro, cum era în anii precedenți. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care a anunțat că suprafața eligibilă va fi mărită chiar până la 5.000 mp, iar sprijinul financiar acordat va crește în 2025. Fermierii din Iași se tem că este doar o promisiune.

„Toată lumea a anunțat că anul acesta e greu, că nu se dau bani, că să ne bucurăm dacă luăm ce am avut anul trecut. Și acum vine ministrul cu goanga asta! Eu, până nu văd banii, nu cred! Dacă ar fi așa, ar fi foarte bine pentru noi, cei cu sere”, susține Florin Ignat, producător de legume din Iași.

Programul Tomata continuă și în 2025 cu noi modificări pentru legumicultorii din Iași

În cazul în care sprijinul financiar va fi de 7.500 de euro/fermă, producătorii vor cultiva pe 5.000 de metri pătrați mai multe legume, respectiv ceapă verde, ardei kapia, ardei gras, salată, spanac, tomate. Până în prezent, cei mai mulți producători cultivau roșii. Astfel, prin stimularea acestora să cultive mai multe tipuri de legume, vor exista legume românești pe piață, pe tot parcursul anului. Producătorii din Iași au primit, în 2024, ajutoare financiare în valoare de 150.000 de euro. Schema de ajutor de minimis s-a acordat producătorilor agricoli care dețin o suprafață de minim 1.000 mp, spațiu protejat cu legume (HG 846/2023, HG 1569/2022, HG 148/2022, HG 651/2021). Scopul programului derulat, în Iași, de 8 ani este de a asigura aprovizionarea pe piață cu legume în perioada de extrasezon, precum și susținerea legumicultorilor.

La nivelul județului Iași, suprafața de spațiu protejat cu legume este una destul de mare, cu un potențial legumicol deosebit, potrivit specialiștilor. În contextul schimbărilor climatice, apare tot mai des ideea cultivării legumelor în spaţii protejate, cum ar fi, de exemplu, serele şi solariile. Programul de susținere a producției de legume în spații protejate a fost un real succes, tot mai mulți legumicultori beneficiind de sprijin financiar în ultimii ani. Acest program a ajutat tinerii care au mici afaceri în domeniul agricol.

Tinerii legumicultori din Iași investesc fonduri europene

Cei mai mulți legumicultori sunt din Târgu Frumos, unde se află și bazinul legumicol, dar și din Cozmești sau Golăești. O parte dintre aceștia a accesat fonduri europene în valoare de 40.000-50.000 sau 70.000 de euro fiecare. În anul 2025 sunt programate plăți către tinerii care au accesat fonduri europene în cadrul unor măsuri de finanțare derulate în perioada 2023-2024. Aceștia vor încasa peste jumătate de milion de euro, fonduri nerambursabile. Banii vor fi investiți în dezvoltarea unor ferme legumicole în diverse zone din județ, dar și pentru achiziția unor utilaje agricole sau înființarea unor fabrici de procesare a legumelor și fructelor. Pe de altă parte, programul Tomata continuă și în 2025 pentru legumicultorii din Iași, dar cu modificări.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scandal monstru la Asia Expres. Concurenta n-a mai suportat
SportpeSurse
Dezvăluiri bombă! Evenimentele petrecute pe lacul Snagov o distrug pe Anca Alexandrescu. Ce s-a întâmplat între ea și Gigi Becali, cu Gino Iorgulescu martor
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`