Programul Tomata continuă și în 2025 pentru legumicultorii din Iași. Aceștia ar putea încasa un ajutor financiar de 7.500 de euro, mai mare față de cel acordat în anii precedenți, 3.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Producătorii din Iași au primit ajutoare în valoare de 150.000 de euro, în 2024
Unul dintre cele mai cunoscute programe de finanțare pentru legumicultori continuă și în 2025. Programul Tomata, derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcțiile Agricole Județene, va începe în această primăvară, însă cu modificări. Legumicultorii vor putea încasa chiar și 7.500 euro/fermă, și nu 3.000 de euro, cum era în anii precedenți. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care a anunțat că suprafața eligibilă va fi mărită chiar până la 5.000 mp, iar sprijinul financiar acordat va crește în 2025. Fermierii din Iași se tem că este doar o promisiune.
„Toată lumea a anunțat că anul acesta e greu, că nu se dau bani, că să ne bucurăm dacă luăm ce am avut anul trecut. Și acum vine ministrul cu goanga asta! Eu, până nu văd banii, nu cred! Dacă ar fi așa, ar fi foarte bine pentru noi, cei cu sere”, susține Florin Ignat, producător de legume din Iași.
Programul Tomata continuă și în 2025 cu noi modificări pentru legumicultorii din Iași
În cazul în care sprijinul financiar va fi de 7.500 de euro/fermă, producătorii vor cultiva pe 5.000 de metri pătrați mai multe legume, respectiv ceapă verde, ardei kapia, ardei gras, salată, spanac, tomate. Până în prezent, cei mai mulți producători cultivau roșii. Astfel, prin stimularea acestora să cultive mai multe tipuri de legume, vor exista legume românești pe piață, pe tot parcursul anului. Producătorii din Iași au primit, în 2024, ajutoare financiare în valoare de 150.000 de euro. Schema de ajutor de minimis s-a acordat producătorilor agricoli care dețin o suprafață de minim 1.000 mp, spațiu protejat cu legume (HG 846/2023, HG 1569/2022, HG 148/2022, HG 651/2021). Scopul programului derulat, în Iași, de 8 ani este de a asigura aprovizionarea pe piață cu legume în perioada de extrasezon, precum și susținerea legumicultorilor.
La nivelul județului Iași, suprafața de spațiu protejat cu legume este una destul de mare, cu un potențial legumicol deosebit, potrivit specialiștilor. În contextul schimbărilor climatice, apare tot mai des ideea cultivării legumelor în spaţii protejate, cum ar fi, de exemplu, serele şi solariile. Programul de susținere a producției de legume în spații protejate a fost un real succes, tot mai mulți legumicultori beneficiind de sprijin financiar în ultimii ani. Acest program a ajutat tinerii care au mici afaceri în domeniul agricol.
Tinerii legumicultori din Iași investesc fonduri europene
Cei mai mulți legumicultori sunt din Târgu Frumos, unde se află și bazinul legumicol, dar și din Cozmești sau Golăești. O parte dintre aceștia a accesat fonduri europene în valoare de 40.000-50.000 sau 70.000 de euro fiecare. În anul 2025 sunt programate plăți către tinerii care au accesat fonduri europene în cadrul unor măsuri de finanțare derulate în perioada 2023-2024. Aceștia vor încasa peste jumătate de milion de euro, fonduri nerambursabile. Banii vor fi investiți în dezvoltarea unor ferme legumicole în diverse zone din județ, dar și pentru achiziția unor utilaje agricole sau înființarea unor fabrici de procesare a legumelor și fructelor. Pe de altă parte, programul Tomata continuă și în 2025 pentru legumicultorii din Iași, dar cu modificări.