Prima pagină » Economic Local » Programul „Tomata” 2020. Iată ce modificări importante apar la această schemă de minimis
Programul

Programul „Tomata” 2020. Iată ce modificări importante apar la această schemă de minimis

07 ian. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Una dintre cele mai importante schimbări va fi la valoarea ajutorului încasat de producători. Anul trecut, guvernanții anunțau că sprijinul va fi dublat în acest an pentru cei care se înscriu în programul „Tomata”. Astfel, producătorii vor primi 6.000 de euro pentru o producție de pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați minim. De asemenea, termenul de depunere a documentelor la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași va fi 20 martie pentru producătorii înscriși în ciclul I, iar valorificarea producției se va face până la sfârșitul lunii mai. Pentru tomatele valorificate în perioada noiembrie- 20 decembrie, termenul de depunere a cererilor va fi 15 septembrie.

Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii?

O condiție foarte importantă pentru producătorii care vor să acceseze acest program este existența unui spațiu protejat pentru cultura plantelor pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Producția minimă pe care trebuie să o obțină fermierul este de 2 kg de tomate pe metru pătrat, adică 2.000 de kilograme pentru cei 1.000 mp. De asemenea, fermierul trebuie sa fie înregistrat în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se afla suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere.

Documente justificative pentru încasarea banilor

Pentru a încasa banii, producătorii de legume trebuie să depună o cerere la DAJ Iași. Pentru a fi eligibili la plată, aceștia trebuie să facă dovada că au valorificat cantitatea minimă de tomate, iar vânzarea roșiilor trebuie făcută în perioada ianuarie-mai pentru roșiile din ciclul I și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv, pentru roșiile recoltate din a doua perioadă a anului. Pentru a deveni eligibili, fermierii trebuie să facă dovada vânzării cu documente justificative, respectiv bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *