Prima pagină » National » Programul Rabla pentru tractoare va fi operaţional până la 31 martie. Sunt două categorii de vouchere
Programul Rabla pentru tractoare va fi operaţional până la 31 martie. Sunt două categorii de vouchere

Programul Rabla pentru tractoare va fi operaţional până la 31 martie. Sunt două categorii de vouchere

19 feb. 2025, 19:01,
Redacția BZI în Bzi.ro

Programul Rabla pentru tractoare va fi operaţional până la 31 martie, anunţă Ministerul Mediului. Sunt două categorii de vouchere: unele de 35.750 euro şi altele de 44.000 euro, pentru tinerii fermieri.

Sprijinul financiar este de 65%, respectiv 80% din valoarea de achiziţie a tractorului cumpărat, al cărui cost nu trebuie să depăşească 55.000 euro, transmite News.ro.

„Rabla pentru tractoare va fi operaţional până pe 31 martie 2025. Am decis ca în Programul rabla pentru tractoare, fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui şansă: sper ca în luna martie a acestui an, fermierii să poată să beneficieze de această finanţare”, a anunţat ministrul Mircea Fechet, cu ocazia semnării ordinului pentru programul „Rabla pentru tractoare”, menit să sprijine fermierii să îşi modernizeze echipamentele agricole.

Potrivit acestuia, fiecare fermier îşi joacă singur şansa în Programul „Rabla Tractoare”, iar noile investiţii vor fi monitorizate timp de cinci ani.

Unde se pot înscrie oamenii

Cei care doresc să îşi înlocuiască utilajele agricole uzate cu unele moderne şi performante se vor putea înscrie singuri direct în aplicaţia de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), şi nu la dealerii de tractoare.

De asemenea, AFM va supraveghea, pe o perioadă de cinci ani, modul în care sunt respectate prevederile schemei de finanţare, în aşa fel încât să ne asigurăm că activităţile se derulează conform regulilor asumate prin contract.

„E acel program prin care încurajăm fermierii şi tinerii fermieri să devină mai prietenoşi cu mediul, însă în acelaşi timp să producă mai mult, mai ieftin şi mai ecologic”, a mai subliniat demnitarul.

Ghidul de finanţare a suferit câteva modificări. Cea mai importantă se referă la modul de înscriere în program. Dacă anterior înregistrarea se făcea prin intermediul dealerilor, acum, fiecare fermier are posibilitatea de a aplica personal.

„Am primit multe mesaje de la cetăţeni cărora le era teamă că nu vor prinde finanţarea pentru că înregistrarea se făcea prin dealer şi nu de către ei înşişi. Am decis ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria lui şansă de a prinde această finanţare,” a explicat ministrul.

Modificare semnificativă

O altă modificare semnificativă vizează creşterea perioadei de monitorizare a beneficiarilor, de la un an la cinci ani.

„Asta înseamnă că timp de cinci ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv şi se oblige să-l folosească aşa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanţăm adevăraţii fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate”, a precizat ministrul.

Prin acest program, fermierii pot beneficia de vouchere în valoare de 35.750 de euro sau 44.000 de euro, în funcţie de procentul de finanţare: 65% pentru fermierii peste 40 de ani şi 80% pentru tinerii fermieri. Valoarea maximă a unui tractor finanţat este de 55.000 de euro.

Oamenii interesați trebuie să predea un  autovehicul uzat: vechiul tractor sau poate un autoturism şi nu se ţine cont de vechimea colaborării cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„Nu avem astfel de condiţii în ghid, nici de un an, nici de trei ani. Nu avem nicio problemă cu noii fermieri, cu tinerii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate. Cred că avem nevoie de mai mulţi fermieri, nu de mai puţini”, a declarat Mircea Fechet.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Limonada bătută, băutura verii cu doar 3 ingrediente. Rețeta care a cucerit internetul
observatornews.ro
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
Dailybusiness.ro
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan a semnat marţi seară târziu decretul care schimbă din temelii viaţa românilor
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Mihai Leu
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`