Prima pagină » Local » Programul „Rabla pentru tractoare”, prin care statul poate deconta 80 la sută din valoarea utilajului. Fermierii ieșeni sunt sceptici: „Tot dau din gură, dar nu au nimic concret”
Programul „Rabla pentru tractoare”, prin care statul poate deconta 80 la sută din valoarea utilajului. Fermierii ieșeni sunt sceptici: „Tot dau din gură, dar nu au nimic concret”

Programul „Rabla pentru tractoare”, prin care statul poate deconta 80 la sută din valoarea utilajului. Fermierii ieșeni sunt sceptici: „Tot dau din gură, dar nu au nimic concret”

02 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Gabriela Rusu în Local

Autoritățile au venit cu noutăți în privința programului „Rabla pentru tractoare”. Aceștia au transmis că, în cadrul proiectului, se va putea deconta până la 80 la sută din valoarea utilajului. Fermierii ieșeni sunt, însă, sceptici cu privire la criteriile programului și speră că se va pune în aplicare. Mai mult, ghidul solicitantului nu a fost publicat deși fermierii sunt nerăbdători să vadă ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a fi eligibili la finanțare.

Fermierii ieșeni, sceptici cu privire la „Rabla pentru tractoare”

Fermierii vor putea achiziționa tractoare și utilaje agricole noi în valoare de, cel mult, 55.000 de euro cu sprijin de la stat, în schimbul casării tractorului vechi. Printre condițiile impuse fermierilor este ca, la trei ani de la primirea finanțării, să se transforme din persoane fizice, într-o formă de organizare juridică. Autoritățile au venit cu lămuriri, în ultimele zile, cu privire la acest program, dar au lansat și în dezbatere publică ghidul de finanțare, însă nu au stabilit, deocamdată, când va debuta programul.

Cert este faptul că programul sprijină producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente, mai puţin poluante. Însă, deși programul este unul promițător, fermierii ieșeni sunt sceptici cu privire la demararea programului.

„Este un program care sună foarte bine. Doar că văd că se tot vorbește de la începutul anului. Însă inițiativa este bună, mai ales pentru micro-întreprinderi și pentru cei care fac agricultură micro, dar problema este că se tergiversează, se tot fac analize, nu s-a dat metodologia de aplicare, dar lucrul e benefic pentru fermieri, pentru că schimbă gama de utilaje, se înnoiesc. Vrem acum ca acest program să fie pus în aplicare cât mai repede. Dar nu să fie condiționat, pentru că dacă vor să scape complet de gama de utilaje vechi care poluează atmosfera și vor să aducă niște utilaje mai performante, cu condiții mai bune pentru fermieri, e ok. Dar, momentan, tot dau din gură și nu zic nimic concret”, a declarat Ion Notingăr, fermier din Iași.

Programul va funcționa după modelul rabla pentru mașini. Fermierul va casa un tractor vechi, va primi un voucher, iar cu acel voucher se va duce la dealer, își va achiziționa un tractor și utilaje aferente tractorului respectiv, până la valoarea maximă de 55.000 de euro. Ulterior, dealerul va depune decontul la AFM. Vor fi eligibile în cadrul acestui program doar tractoarele cele mai puțin poluante, care există astăzi în piață cu norme Stage 5. Autoritățile au transmis faptul că, spre deosebire de programul pentru fotovoltaice, unde panourile sunt aduse din piețele asiatice, la rabla, pentru tractoare, fermierii vor avea posibilitatea să achiziționeze produse românești.

Autoritățile au venit cu noutăți în privința programului „Rabla pentru tractoare”. Aceștia au transmis că, în cadrul proiectului, se va putea deconta până la 80 la sută din valoarea utilajului. Fermierii ieșeni sunt, însă, sceptici cu privire la criteriile programului și speră că se va pune în aplicare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024