Prima pagină » Economic Local » Programul privind lansarea rachetelor antigrindină va fi suspendat la Iași

Programul privind lansarea rachetelor antigrindină va fi suspendat la Iași

28 mart. 2025, 11:01,
Redacția BZI în Economic Local

Programul privind lansarea rachetelor antigrindină va fi suspendat la Iași, după ce efectele acestora ridică semne de întrebare din cauza lipsei studiilor de impact și a unei omologări clare.

„Discuție importantă în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Senat despre sistemul antigrindină

Pe 18 martie 2025, a avut loc o discuție crucială privind sistemul antigrindină, cu participarea reprezentanților fermierilor, Guvernului și instituțiilor abilitate. Scopul a fost abordarea acestei probleme din toate unghiurile, pentru a găsi soluții viabile.

Din partea Forumului APPR, Nicoleta Olteanu, specialist în politici agricole, a participat alături de fermieri din Vrancea, Prahova, Buzău și Iași. A fost o deschidere reală din partea senatorilor, așa cum a subliniat președintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, Cernic Sebastian:

„Efectele rachetelor antigrindină asupra precipitațiilor sunt puse sub semnul întrebării, iar lipsa studiilor de impact și a unei omologări clare ridică probleme grave. Fermierii nu pot fi lăsați să suporte singuri consecințele unui sistem neverificat științific, finanțat de la buget fără studii independente și fără transparență.”

Ministrul Agriculturii a asigurat fermierii că sistemul antigrindină va fi suspendat până la omologarea oficială a punctelor de tragere și finalizarea studiului de impact asupra precipitațiilor. În aceeași linie, Senatul României, prin vocea Președintelui Comisiei pentru Agricultură, și-a exprimat susținerea fermă pentru fermieri, după ce a ascultat toate părțile implicate.

Reprezentanții Guvernului au promis că vor solicita Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină să efectueze o analiză anuală și să finalizeze studiul de impact privind eficacitatea sistemului pe termen lung. Salutăm sprijinul Comisiei pentru Agricultură din Senat, care a stat alături de fermieri și le-a dat dreptate în privința problemelor cu care se confruntă.

De asemenea, am aflat că Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină a constituit un Consiliu Consultativ unde nu am fost consultați, iar lipsa de transparență în acest proces ridică semne de întrebare.

Este momentul ca toți actorii din acest domeniu să colaboreze transparent și responsabil pentru a asigura soluții eficiente și sustenabile pentru fermieri!”, au transmis reprezentanții Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR).

Sebastian Cernic: ”Fără studii reale de impact, nu știm dacă sistemele antigrindină chiar sunt antigrindină sau antifermieri”

Senatorul USR Sebastian Cernic, președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senatul României, a organizat o dezbatere privind problemele semnalate de fermieri în legătură cu sistemul antigrindină.

La discuții au participat reprezentanți ai fermierilor, ai Guvernului și ai instituțiilor abilitate, astfel încât această problemă să fie abordată din toate unghiurile de vedere.

”În cadrul discuțiilor atât fermierii au fost ascultați, problemele au fost evaluate iar îngrijorările fermierilor sunt reale. Efectele rachetelor antigrindină asupra precipitațiilor sunt puse sub semnul întrebării, iar lipsa studiilor de impact și a unei omologări clare ridică probleme grave. Fermierii din județele Prahova, Iași, Vrancea și Vaslui au semnalat pierderi economice și efectele secetei în zonele unde s-au efectuat intervenții atmosferice. De peste 20 de ani, România investește în acest sistem fără dovezi concludente privind eficiența sa reală”, a transmis Sebastian Cernic.

Sebastian Cernic consideră că rolul Comisiei pentru Agricultură este să aducă la aceeași masă fermieri, autorități și specialiști, astfel încât să fie luate cele mai bune decizii pentru viitorul agriculturii astfel încât acolo unde se va putea interveni legislativ, să se poată interveni fără ezitare.

”Fermierii nu pot fi lăsați să suporte singuri consecințele unui sistem neverificat științific, finanțat de la buget fără studii independente și fără transparență. Trebuie să avem o mai mare grijă și față de banul public – totuși, pentru acest sistem se cheltuiesc milioane de euro anual. România are nevoie de soluții reale pentru protejarea culturilor și reducerea efectelor fenomenelor extreme. O agricultură sustenabilă se construiește pe baze științifice solide, nu pe presupuneri”, mai spune Sebastian Cernic

Comisia de agricultură va continua să monitorizeze situația și să acționeze în interesul oamenilor care trăiesc din această muncă esențială pentru economia și securitatea alimentară a României.

Citește și: Un filmuleț postat pe Facebook a generat un val de dispute între fermierii din Iași! „Programul funcționează de peste 20 de ani în afara legii”

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Cele mai puternice cupluri din zodiac. Nativii care au toate șansele să îmbătrânească împreună
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Ce coincidență!! De când nu se mai lansează rachetele, plouă periodic, fără vreo urmă de grindină.
    Lansau japitele rachete la orice norișor, ca să le iasă la știri seceta și propaganda globalistă cu secetă la nesfârșit.

    • Porcovaneeee ce grindina ai tu în perioada de iarna primăvară toamna? Numai vara ai grindina! Corigenți la geografie și fizică!
      Useristii se pare că au devenit auriști. Iar rămânem fără culturi la vară din cauza desteptilor aiuristi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025