Programul Noua Casă este din nou activ pentru populaţie

25 mart. 2021, 19:46
Bianca Rebegea, în National

Începând de joi, 25 martie 2021, Programul Noua Casă este din nou activ pentru populaţie, după publicarea ordinului privind nivelul comisioanelor de risc administrate de FNGCIMM în Monitorul Oficial, a anunțat deputatul PNL Ionel Dancă.

„Începând de astăzi (joi – n.r.), Programul Noua Casă este din nou activ pentru populaţie după publicarea ordinului privind nivelul comisioanelor de risc administrate de FNGCIMM în Monitorul Oficial. Anul trecut, Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a modificat programul Prima Casă prin majorarea plafonului de finanţare garantată de stat de la 70.000 euro până la 140.000 euro pentru achiziţia de locuinţe cu o suprafaţă mai mare, cu 3 – 4 camere, pentru familiile tinere cu mai mulţi copii. În 2020, au fost acordate aproape 13.600 de garanţii în valoare de 1,6 miliarde lei pentru achiziţia de locuinţe.

Guvernul actual continuă programul Noua Casă, conform Programului de guvernare PNL, cu un plafon de garanţii de 1,5 miliarde de lei pentru un număr estimat de aproape 17.000 de beneficiari”, a scris Ionel Dancă joi pe Facebook.

Vinerea trecută, Guvernul a aprobat hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casă”.

„Am aprobat hotărârea de Guvern prin care se acordă plafonul pentru Noua Casă. E un plafon de 1,5 miliarde lei. Sunt sigur că mulţi români aşteptau continuare acestui program”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei Executivului.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor: „Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor”

În plus, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii anunță că de vineri finantatorii primesc dosare pentru noul Program.

„În paralel cu procesul legislativ, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanțiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de către fiecare finanțator în anul precedent. Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor, urmând ca aplicația informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. De mâine finanțatorii primesc dosare pentru noul Program”, precizează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor.

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

– cu un preț de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

– cu un preț cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziționarea unei proprietăți cu o valoare ce depăşeşte 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Informații complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modul de accesare a programului Noua Casa, ediția 2021, sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *