Astăzi, 12 iunie 2021, și la Iași este programat evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor. Acesta a fost inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, iar pe plan național este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, fiind așteptat cu mare interes în fiecare an. Cele mai importante instituții muzeale din oraș au pregătit activități aparte, în intervalul orar 19:00 – 24:00
Astăzi, 12 iunie 2021, și la Iași este programat evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor. Palatul Culturii din Iași, Ateneul Național din Iași, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, județul Iași, Casa „Vasile Alecsandri” din Iași, Muzeul de Istorie a Moldovei Iași au pregătit activități speciale, în intervalul orar 19:00 – 24:00.
Evenimentul a fost inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, iar pe plan național este organizat de Rețeaua Națională de Muzeelor din România, fiind așteptat cu mare interes în fiecare an. Cele mai importante instituții muzeale din oraș au pregătit un program special. Astfel, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași se alătură numeroaselor instituții culturale din România care sărbătoresc Noaptea Muzeelor și invită publicul să se bucure de reîntâlnirea cu bogatul patrimoniu reunit în cadrul expozițiilor ce vor putea fi vizitate gratuit.
Programul evenimentelor găzduite de muzeele Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași
În continuare vom prezenta programul evenimentelor găzduite de muzeele Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași este. În cadrul Palatului Culturii, în intervalul 19:00 – 24:00 ( 23:30 ora de intrare a ultimului vizitator), se pot vizita: Muzeul de Artă – expoziția de fotografie „Arbori Bătrâni. Să fie întuneric, da’ să fie lumină!”, semnată Florin Ghenade; Muzeul de Istorie a Moldovei – expoziția „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”;
– „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei” – „Conu’ Mihalache și moda pariziană”: publicul va putea admira un cufăr pentru joben, o piesă ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, și care acum face parte din colecțiile Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”; – expoziția „Socializare și divertisment la 1900”; – expoziția imersivă permanentă „Valorizarea patrimoniului ecleziastic unic de la Mănăstirea Căpriana: de la restaurare la digitalizare”.
Atracții la Muzeul Etnografic al Moldovei și la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”
Mai departe, la Muzeul Etnografic al Moldovei pot fi admirate: – expoziția „Chipuri și cămeși”; – expoziția „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”; – expoziția „Grindare, paretare, scoarțe. Povești țesute”; – Târgul Meșterilor Populari (ediția a XXI-a, 11 – 13 iunie 2021; deschisă sâmbătă, 12 iunie, între orele 09:00 și 20:00). La muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” se poate vizita expoziția „Instrumente de Muzică Mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»”. De asemenea, vor fi deschise pentru vizitare Sala „Voievozilor” și Sala „Henri Coandă”, situate la etajul I al Palatului Culturii. La Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa (14:00 – 21:30, ora de intrare a ultimului vizitator) este organizată expoziția foto-documentară „Palatul de la Ruginoasa: etape, evoluții, transformări”. Intrarea este liberă, accesul publicului fiind posibil cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Noaptea Muzeelor la Ateneul Național din Iași
Noaptea Muzeelor la Ateneul Național din Iași cuprinde: 3 expoziții realizate în cadrul Festivalului Scârț-Umor, ediția a II-a, vernisaj programat de la ora 19:30 în Galeria Regală și Galeria Veche. Totul este completat de expoziția „Retrospectiva Gheorghe Maftei – Mica Pinacotecă din Jassy (Foaierul Ateneului), – expoziția de sculptură și fotografie, „Vladlen Babcinețchi (Mica Galerie de Artă), – piedestalul de la Ateneu cu „Zburătorul”, Sorin Purcaru (Romantic Parc – Ateneu), Salonul Marilor Români – online, pe www.ateneuiasi.ro, Capela Artiștilor, atelierele de caricatură – Foaierul Ateneului, în cadrul Festivalului „Scârț-Umor”, atelierele realizate de partenerii institiuției de la: Clubul Lunaticilor (19:00 – 21:00) în Sala Ifrim, Școala Tango Feliz Iași (21:00 – 23:20, Sala de Balet și Dans «Serghei Cotorobai») – „Una noche de tango Feliz” și Start Music School by Daniel Thomas Dobîrcianu (Foaierul Ateneului).
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași invită publicul pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași invită publicul pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor. Acesta este invitat să viziteze Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircești, casa în care poetul și-a scris cea mai importantă parte a operei. De asemenea, publicul va avea acces gratuit și la următoarele muzee literare ieșene: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeucă), Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”. Programul de vizitare va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).
La Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „vedeta” de la Noaptea muzeelor 2021 va fi expoziția din beci „Casa Canta din Iași: istorii regăsite prin cercetări arheologice”, care este o expoziție temporară, care cuprinde vestigii descoperite de arheologii Facultății de Istorie. Muzeul a aderat la această propunere materializată prin activități dedicate publicului și patrimoniului muzeal. Programul de vizitare și desfășurare a activităților din data de 12 iunie (astăzi) 2021 începe la ora 19:00 și se va încheia la ora 24:00.