Finalul lunii iunie 2021 va aduce o serie de manifestări dedicate comemorării a 80 de ani de la Pogromul din Iași. Manifestările vor avea loc la Cimitirul Evreiesc din Păcurari, la sediul Universității „Cuza” sau la sediul Primăriei Municipiului Iași
În aceste zile se vor comemora 80 de ani de la Pogromul din Iași, una dintre cele mai negre perioade din istoria orașului. Finalul lunii iunie 1941 a dus la uciderea a mii de persoane de origine evreiască, vânate de Armata Română, în colaborare cu cea germană, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru a comemora cei 80 de ani de la Pogromul din Iași, autoritățile locale au pregătit o serie de manifestări în municipiu.
Astfel, pe 28 iunie 2021, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va avea loc o conferință internațională intitulată „Iași 1941-2021: Memorie, Asumare, Uitare”, iar, la Institutul Francez Iași, va fi organizată o întâlnire cu jurnalista Stephanie Trouillard, autoarea volumului „Si je reviens un jour” („Dacă mă întorc vreodată”). În plus, tot pe 28 iunie 2021, la Casa Studenților din Iași va fi organizat un program în interpretarea soliștilor Operei Naționale Române Iași.
UPDATE: La eveniment sunt prezenţi primarul Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, prefectul Marian Grigoras, reprezentanţii Comunităţii Evreieşti, precum şi Excelenţa Sa David Saranga, Ambasadorul statului Israel în România
„Marșul Vieții”, pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iași
Pe data de 29 iunie 2021, cu începere de la ora 8:30, va avea loc „Marșul vieții”, cu plecare de la Centrul de Cartier Păcurari, spre Cimitirul Evreiesc. Tot atunci va fi dezvelită o placă omagială la cavoul în care este îngropat Abraham Ghiltman, fost Președinte al Comunității Evreilor din Iași. În aceeași zi vor avea loc ceremonii de comemorare în Cimitirele Evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos. La manifestări va fi prezent și David Saranga, Ambasador al Statului Israel în România.
În aceeași zi va avea loc și inaugurarea Muzeului de Istorie a Pogromului de la Iași, muzeu ce va fi deschis în spațiul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Vasile Alecsandri, nr. 6. De remarcat este faptul că și unele zone din Iași poartă denumiri ce aduc aminte de incidentele din 1941.
Titluri de cetățean de onoare pentru supraviețuitorii Pogromului de la Iași
Programul dedicat comemorării Pogromului de la 1941, din Iași, va continua cu un concert coral in memoriam, cu Corul „Gavriil Musicescu”, de la Filarmonica „Moldova”, din Iași. Totodată, pe 29 iunie 2021, municipalitatea va decerna titluri de cetățean de onoare al Iașului pentru patru supraviețuitori ai Pogromului. Vor primi aceste titluri Frances Fletcher, Jehuda Evron, Moshe Yassur, Michael Cernea. Vor mai primi astfel de titluri și Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, și Rabinul Josef Wasserman, din Israel.
Începând de astăzi, 25 iunie 2021, și până pe 30 iunie 2021, va avea loc la Ateneul Național și Festivalul Filmului Evreiesc la Iași. Manifestările se vor derula în Piața Unirii, dar și la sediul Ateneului. Astăzi, 25 iunie 2021, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, cu un spectacol în Piața Unirii din Iași.
Cel mai mare masacru din municipiul Iași
În urma Pogromului din Iași, din 1941, au murit circa 13.000 de evrei. Oamenii au fost scoși din propriile locuințe în stradă, duși apoi la Chestură (actualul sediu al MNLR din strada Vasile Alecsandri), torturați și uciși. Mărturiile supraviețuitorilor sunt cutremurătoare și după zeci de ani de la masacru. Anual, în această perioadă, la Iași au loc manifestări prin care supraviețuitorii Pogromului vin la Cimitirul Evreiesc pentru a se ruga la căpătâiul celor uciși în 1941.