Prima pagină » Local » Programul IMM Invest, singura speranță pentru antreprenorii din Iași. Salvarea afacerilor depinde de decizia băncilor. „Vor analiza dur dosarele”
Programul IMM Invest, singura speranță pentru antreprenorii din Iași. Salvarea afacerilor depinde de decizia băncilor.

Programul IMM Invest, singura speranță pentru antreprenorii din Iași. Salvarea afacerilor depinde de decizia băncilor. „Vor analiza dur dosarele”

09 mai 2020, 04:00,
Raluca Costin în Local

Antreprenorii din Iași care au aplicat în cadrul programului IMM Invest așteaptă cu sufletul la gură răspunsurile de la reprezentanții băncilor care analizează cererile depuse în ultima săptămână. Toți cei care au aplicat speră că vor primi finanțările de care au nevoie pentru a-și salva afacerile. Aplicanții susțin că specialiștii din cadrul băncilor analizează la sânge dosarele pentru a fi siguri că cei care se încadrează la finanțare chiar au nevoie de creditele solicitate

Imediat ce aplicația programului IMM Invest s-a deschis, au fost depuse cereri de către zeci de mii de persoane, dintre care câteva sute sunt din Iași. După ce au trecut de etapa de înscriere, iar cererile au fost verificate și aprobate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), acestea au fost retrimise către băncile partenere în program care acum analizează solicitările aplicanților. Antreprenorii din Iași susțin că au primit deja solicitări din partea băncilor precum bilanțul pentru anul 2019, certificatul fiscal, balanța pentru luna martie 2020 sau alte documente necesare care pot înclina balanța spre acordarea creditelor pentru antreprenori.

IMM Invest, luminița de la capătul tunelului

Unul dintre aplicanții din Iași care speră să obțină aprobarea de la bănci este Isabela Neagu, o antreprenoare care deține împreună cu soțul mai multe magazine alimentare. Aceasta spune că deși au fost clienți pe perioada stării de urgență, încasările au scăzut.

„Multă lume a fost în șomaj tehnic și nu mai avea aceiași bani să-și cumpere cele necesare. Care avea, era mai econom. Se vede clar la încasări. Fetele noastre nu le-am trimis în șomaj pentru că nu aveau cu ce să trăiască. Sunt prea puțini bani de la stat. Am preferat să le ținem la serviciu și cu ce am încasat, să le plătim salariile. Dacă vom primi banii de la bancă vom avea o siguranță, măcar nu vom închide magazinele”, spune antreprenoarea.

Ce acte solicită băncile din Iași?

Un alt antreprenor din Iași care deține mai multe service-uri auto unde lucrează 40 de angajați a fost contactat de reprezentanții băncii care i-au cerut mai multe documente.

„Banca ne-a cerut povestea firmei, cum a fost afectată de COVID-19, balanța pentru martie, bilanțul pentru 2017, 2018 și 2019, situația clienți, furnizori luna martie. Au mai întrebat și de ce avem nevoie de investiție. Am înțeles că la unele bănci aportul propriu este de 15 la sută. Băncile vor finanța doar 85 la sută din valoarea investiției și vor analiza dur dosarele. Sunt 5 condiții impuse de bănci și 7 condiții ale Fondului de Garantare”, a spus Ion Mihai Popescu.

Doar cei care merită primesc banii oferiți prin IMM Invest

Potrivit specialiștilor din domeniu, până în prezent, la Iași, niciun dosar depus de antreprenorii din Iași nu a fost aprobat de către bănci. Mai mult, banii acordați prin programul IMM Invest trebuie să ajungă la cei care au nevoie și nu la persoanele care speculează acest program.

„Deocamdată suntem în procesul de analiză, așteptăm răspunsurile de la bănci. Din ceea ce am discutat cu aplicanții, era vorba de discuții pe partea asta de convenții dintre FNGIMM și bănci. Momentan, din Iași, nu s-a aprobat de către bănci vreo cerere depusă de antreprenori”, a declarat Daniel Isache, director FNGCIMM Iași.

Se mai pot face înscrieri în programul IMM Invest

Aplicația programului IMM Invest va rămâne deschisă până la data de 31 decembrie 2020, având un plafon alocat de 15 miliarde de lei. Potențialii beneficiari pot consulta Ghidul de completare a cererii online și pot vizualiza modelele de completare a diferitelor tipuri de declarații IMM, înainte să demareze procedura de înscriere. Acestea sunt postate alăturat listei de întrebări frecvente, publicate pe site-ul www.fngcimm.ro și pe pagina de Facebook a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. De asemenea, pentru întrebări sau semnalarea eventualelor dificultăți întâmpinate în procesul de înscriere în aplicație, ieșenii pot scrie pe adresa de email imminvest@fngcimm.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`