Prima pagină » Economic Local » Programul IMM Invest, o înșelătorie pentru antreprenorii disperați să-și salveze afacerile? La câteva săptămâni de la lansare, oamenii de afaceri din Iași sunt nemulțumiți de derularea programului
Programul IMM Invest, o înșelătorie pentru antreprenorii disperați să-și salveze afacerile? La câteva săptămâni de la lansare, oamenii de afaceri din Iași sunt nemulțumiți de derularea programului

Programul IMM Invest, o înșelătorie pentru antreprenorii disperați să-și salveze afacerile? La câteva săptămâni de la lansare, oamenii de afaceri din Iași sunt nemulțumiți de derularea programului

18 mai 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Antreprenorii din Iași care s-au înscris în programul IMM Invest vor să renunțe la finanțarea pe care o pot obține de la bănci. Oamenii de afaceri din Iași se tem că vor primi banii doar antreprenorii care au înregistrat cifre mari de afaceri în ultimul an. Aceștia spun că au nevoie de bani cât mai repede, iar procedurile de verificare a dosarelor durează prea mult. În prezent au fost aprobate 12 finanțări la nivel național din cele 96.240 de cereri care se află înregistrate în aplicația www.imminvest.ro. Dintre acestea, 48.712, reprezentând peste 52 la sută din total cereri, au fost transmise către cele 22 de bănci partenere în program.

Sute de antreprenori din Iași s-au înscris în programul IMM Invest prin intermediul căruia se acordă credite bancare garantate de stat. Aceștia au sperat că vor obține rapid banii de care au nevoie pentru a-și pune afacerile pe picioare, afectate din cauza crizei de coronavirus. O parte dintre antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de felul în care se desfășoară procesul de acordare a creditelor și vor să renunțe la acest program. În prezent, băncile analizează cererile depuse, iar finanțatorii au aprobat credite de investiții sau pentru capital de lucru pentru un număr de 12 IMM-uri din toată țara. Alte 319 solicitări de creditare au primit refuz din partea băncilor.

„Momentan, din Iași, nu s-a aprobat de către bănci vreo cerere depusă de antreprenori. Se verifică cererile depuse”, a declarat Daniel Isache, director FNGCIMM Iași.

Creditele normale sunt mai avantajoase

Unul dintre antreprenorii din Iași nemulțumiți de derularea programului susține că are nevoie de bani urgent, iar lucrurile nu se desfășoară într-o direcție bună.

„Este înșelătorie pe față. Era prea frumos ca statul să ajute financiar firmele. Pentru ăia 20 la sută trebuie să girez cu imobilele exact ca la un credit normal. Care e diferența? La un credit normal poți gestiona banii în funcție de nevoile tale personale. În schimb, aici trebuie să te duci cu facturile, produsele în care vrei să investești și după aia banca transferă banii. De la începutul programului am bănuit că statul are de câștigat, nu noi, proștii care credem în orice spun politicienii. Vin să te verifice periodic ce faci cu banii și în ce îi investești. De ce ar mai face asta dacă îi ofer o garanție imobiliară? E doar o măgărie. E mai rău ca la un credit normal”, spune Mihai Damian.

Vor lua banii firmele care nu au nevoie de bani

Antreprenorii din Iași care s-au înscris în program spun că toate procedurile încetinesc procesul de acordare a creditelor în condițiile în care au nevoie urgent de ajutoare financiare.

„Nimeni nu credea că sunt bani cadou de la stat. Știm cu toții că sunt rambursabili. Treaba e că trebuie să girez cu casa de 100.000 de euro ca să acopăr 20 la sută din suma aceasta, banii de la bancă, pentru că altă variantă nu am. Nu mai bine fac un credit normal și nu mai trebuie să girez cu apartamentul și tot aceeași sumă o primesc? Cred că cei 12 care au luat creditele probabil sunt neamurile ălora de la Guvern. Garantez că 80 la sută din firmele care au aplicat nu pot accesa linia de credite. Vor lua banii firmele care nu au nevoie de acești bani”, spune Iulian D.

Câți bani pot obține ieșenii?

Plafonul maxim de garantare alocat în cadrul IMM Invest este de 15 miliarde de lei. Statul poate garanta până la 90 la sută din valoarea creditelor pe care le pot accesa antreprenorii din Iași la una din băncile partenere. Aceștia nu vor plăti dobânda, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100 la sută de la bugetul de stat, până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilități de prelungire. Cei care se înscriu în cadrul programului nu plătesc comisionul de rambursare anticipată. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

Cine poate obține banii?

Potrivit specialiștilor din domeniu, creditele de capital de lucru sau investiții, garantate de stat, trebuie aprobate și de către bănci, care se vor uita la datele financiare și la planurile firmelor cu sumele primite. În situația în care creditele aprobate de bănci nu vor fi rambursate de debitori, atunci statul va plăti aproape integral paguba creditorilor. Aplicația programului IMM Invest va rămâne deschisă până data de 31 decembrie 2020. Potențialii beneficiari pot consulta Ghidul de completare a cererii online și pot vizualiza modelele de completare a diferitelor tipuri de declarații IMM, înainte să demareze procedura de înscriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *