Prima pagină » Economic Local » Programul „Femeia Antreprenor 2024” nu prezintă interes pentru afaceristele din Iași. Pot accesa 40.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil
Programul „Femeia Antreprenor 2024” nu prezintă interes pentru afaceristele din Iași. Pot accesa 40.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil

Programul „Femeia Antreprenor 2024” nu prezintă interes pentru afaceristele din Iași. Pot accesa 40.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil

03 sept. 2024, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Afaceristele din Iași nu sunt interesate de programul „Femeia Antreprenor 2024”. Cele care au vrut să depună proiectele au renunțat rapid, pentru că sunt de părere că sumele sunt greu de accesat. Ediția din anul 2022 a avut succes la Iași

Antreprenoarele din Iași nu sunt interesate de programul lansat anul acesta de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), la finalul lunii iulie 2024. Acestea au șansa să obțină 40.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil. Ieșencele au renunțat la acest program, pentru că spun că trebuie să vină cu mulți bani de acasă și nu se justifică cheltuielile. „Contribuția de 30 la sută este prea mare pentru cei 40.000 de euro. Atât trebuie să aducem noi dacă vrem să obținem banii prin program. În plus, trebuie să menții cele două locuri de muncă timp de trei ani, o perioadă destul de mare. Nu cred că vor fi interesate femeile de acest program, pentru că sunt niște condiții greu de îndeplinit”, susține Ioana Iurașcu, antreprenoare care intenționa să investească într-o pizzerie banii din programul pentru femeile cu spirit antreprenorial.

Afaceristele din Iași nu sunt interesate de programul „Femeia Antreprenor 2024”

Specialiștii în acordarea fondurilor europene îi sfătuiesc pe viitorii beneficiari să facă o analiză financiară a afacerii pentru următorii patru ani, pentru a fi siguri că pot susține acest business. „Am observat că unii dintre clienți sunt cam reticenți, pentru că trebuie să avanseze întreaga sumă, iar decontarea se face într-o singură tranșă, la final. Unele persoane nu pot să acceseze creditul, altele nu pot să aștepte mult plata dobânzii.

Totul depinde de capacitatea firmei. Administratorii de firme ar trebui să facă o analiză financiară a firmei pentru următorii patru ani. Dacă accesează întreaga sumă de 40.000 de euro, antreprenoarele sunt obligate să mențină activitatea timp de trei ani, trebuie făcute analize pertinente dacă văd business-ul activ în următorii cinci ani, să își asume plata salariilor angajaților pentru doi ani, păstrarea lor în firmă, în această perioadă”, susține Carmen Fediuc, expert în accesarea fondurilor europene. Programul „Femeia Antreprenor” a avut succes în edițiile anterioare. Ieșencele care au semnat contractele de finanțare pentru a primi cei 200.000 de lei/proiect pot depune deconturile, iar banii, îi vor primi până la finalul acestui an.

Ce condiții trebuie să îndeplinească antreprenoarele pentru a obține finanțarea?

Pentru a obține finanțarea în cadrul programului derulat în acest an, potențialele beneficiare trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Una dintre acestea o reprezintă vechimea calității de asociat/acționar feminin din societate, care trebuie să fie mai mare de 24 de luni de la data publicării procedurii în Monitorul Oficial, perioadă neîntreruptă. De asemenea, ieșencele asigură o cofinanțare în procent de minimum 10 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancțiunea neacordării AFN. O altă condiție este ca societatea să fi obținut profit în exploatare, în exercițiile financiare aferente anilor 2022 și 2023. Antreprenoarele din Iași sunt obligate să mențină locurile de muncă, create prin program, pe o perioadă de minimum 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT). Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice reprezintă mai mult de 60 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile.

O altă condiție este ca vechimea calității de administrator feminin al societății să fie mai mare de 6 luni față de data publicării procedurii în Monitorul Oficial, o perioadă neîntreruptă. Admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea formularelor de înscriere. La punctaje egale, departajarea se face în funcție de criteriile enumerate în Anexa 1 a procedurii. Persoanele, din Iași, interesate de programul „Femeia Antreprenor 2024” pot solicita informații de la specialiștii MEAT.

Comentarii
  • In Romania nu există ” antreprenoriat”!, este doar un fel de alba-neagra cu statul cleptoman intrun sistem birocratic mafiot !, intodeauna sistemul va invinge pe oricare cetățean onest și îl va scoate dator , falit și terminat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024