Prima pagină » Economic Local » Programul dedicat creșterii eficienței energetice pentru unitățile de învățământ din Iași, derulat de AFM, a fost amânat până în luna iulie 2021
Programul dedicat creșterii eficienței energetice pentru unitățile de învățământ din Iași, derulat de AFM, a fost amânat până în luna iulie 2021

Programul dedicat creșterii eficienței energetice pentru unitățile de învățământ din Iași, derulat de AFM, a fost amânat până în luna iulie 2021

04 mai 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Înscrierile în aplicația informatică din cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ din Iași vor începe în luna iulie 2021. Perioada de înscriere a fost amânată ca urmare a numeroaselor solicitări de modificare a ghidului de finanțare aferent acestui program, derulat de AFM

Înscrierile în Programul privind creșterea eficienței energetice în unitățile de învățământ au fost amânate până în luna iulie 2021. Potențialii beneficiari din Iași pot consulta ghidul de finanțare la care lucrează în prezent comisia constituită la nivelul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Modificările aduse ghidului de finanțare, care sunt în beneficiul celor înscriși în program, vizează extinderea plajei de solicitanți, prin introducerea eligibilității consiliilor județene, introducerea eligibilității tuturor clădirilor publice aflate în administrarea UAT (școli, dispensare, clădirea primăriei).

De asemenea, se introduce posibilitatea ca unitatea administrativ-teritorială (UAT) să poată veni în parteneriat cu Consiliul Județean, posibilitatea acordării avansului, dar și mărirea sumelor/proiect, în funcție de numărul de locuitori și de categoria UAT (comună, oraș de rang I sau II). Astfel, sumele acordate sunt cuprinse între 1,5 milioane de lei și 6 milioane de lei, în funcție de populație. Perioada de înscriere în aplicația informatică a datelor tehnice aferente proiectelor începe în data de 05 iulie 2021, ora 10:00 și se închide în data de 4 octombrie 2021, ora 16:30. Bugetul aprobat pentru această categorie de proiecte este de 1,4 miliarde de lei, mai mult cu aproximativ 1 miliard de lei față de alocarea inițială.

Beneficiarii din Iași pot obține până la 6 milioane de lei pentru eficientizarea energetică a unităților de învățământ

Astfel, suma de 1,5 milioane de lei poate fi accesată de potențialii beneficiari din comunele cu o populație de până la 5.000 de locuitori. Suma se dublează pentru comunele cu o populație de peste 5.001 locuitori. De asemenea, 4 milioane pot fi accesate de către beneficiarii din orașe, 5 milioane pentru municipiile de rang II și 6 milioane pentru municipiile de rang I.

Un alt program derulat de AFM care presupune creșterea eficienței energetice este „Programul Casa eficientă energetic„, derulat în anul 2020, unde s-au înscris 52 de ieșeni eligibili la finanțare care primesc până la 15.000 de euro pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60 la sută din investiție, după un nou audit energetic al casei.

Unul dintre programele de succes derulate în Iași este „Casa Verde Fotovoltaice”

Un alt program derulat de AFM, care a avut succes în rândul ieșenilor care locuiesc în mediul rural și au vrut să reducă din costurile cu energia electrică este „Casa Verde Fotovoltaice„. În ultimii trei ani, numărul beneficiarilor ieșeni interesați de montarea panourilor fotovoltaice, prin intermediul programului, a crescut. În perioada 2015-2018 au fost finanțate 128 de dosare depuse la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, instituția care a verificat dosarele până în anul 2019, ulterior preluând acest program AFM. Beneficiarii acestor fonduri de la stat au primit 6.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat.

Cu banii obținuți, aceștia și-au montat pe locuințe panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora reușesc să economisească energie electrică. Scopul Programului „Casa Verde Fotovolatice” îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuințele situate la cel puțin 2 kilometri față de rețeaua națională de distribuție a energiei electrice și prin reducerea utilizării combustibililor convenționali. Alte programe care se derulează în prezent sunt Rabla Clasic și Rabla Plus 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *