Programul de relansare economică va fi prezentat miercuri. Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi că programul de relansare economică ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 va fi prezentat miercuri, urmând ca, în maximum o lună de zile, Guvernul să adopte toate actele normative necesare pentru implementarea acestuia.
„Prezentarea programului economic va fi miercuri, alături de președintele României, cu care am colaborat foarte apropiat. După prezentarea planului economic, obiectivul nostru este ca în maxim o lună de zile să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din program“, a anunțat Ludovic Orban.
Acesta a precizat și că proiectul de finanțare pentru IMM-uri în valoare de 1 miliard de euro va fi adoptat săptămâna viitoare.
„Suntem aproape gata cu actul normativ. Vă referiți la miliardul care este rezultat din realocarea fondurilor. Cel mai probabil îl vom adopta într-o săptămână după prezentarea programului”, a spus acesta.
Totodată, Orban a subliniat că Guvernul liberal „apără” cota unică de impozitare și nu o va elimina.
„Este una dintre măsurile liberale cel mai importante care au avut efecte extrem de favorabile pentru România și nu renunțăm sub nicio formă la cota unică”, a explicat liderul PNL.
Programul de relansare economică: Ce prevede
Programul de relansare economică, pe care Guvernul îl pregăteşte, în valoare de câteva miliarde de euro, are patru componente: investiţii, grant-uri, garanţii şi măsuri active pentru piaţa muncii.
Surse guvernamentale au declarat că preşedintele şi premierul au stabilit ultimele detalii ale acestui plan aşteptat de peste 400.000 de companii din mediul privat, care au împreună aproximativ 3 milioane de angajaţi.
Granturile propuse în acest pachet ar fi în valoare de peste 3 miliarde de euro. Ca să vă faceţi o idee, cu 3 miliarde de euro am putea face 600 de kilometri de autostradă.
Granturile înseamnă bani nerambursabili, iar potrivit ministrului Fondurilor Europene ar fi vorba despre sume de până la 200.000 euro pentru investiţii în turism, industria alimentară, transport auto sau industria de evenimente – toate afectate de criza COVID.
Apoi, câte 2.000 euro pentru acele IMM-uri în care patronul este singurul angajat. Tot granturi în sumă fixă în funcţie de cifra de afaceri ar primi şi hotelurile şi restaurantele, iar sume mult mai mari 2-6 milioane de euro, pentru investiţii cu impact semnificativ.
Măsurile active, adică de stimulare a angajărilor, mai ales pentru angajarea studenţilor şi tinerilor, sunt şi ele în pachetul Executivului de repornire economică. Tot aici este şi sprijinirea firmelor de la sate, dar şi digitalizarea, mai ales a activităţilor de producţie, pentru afacerile mici şi mijlocii.
Analiștii economici sunt sceptici
Analiştii economici aștepată să vadă cum vor fi puse în practică aceste măsuri, în contextul în care situaţia economică rămâne în continuare fluidă.
„Mie mi se pare că în condiţiile actuale trebuie să tratăm aceste declaraţii cu un grăunte de sare, cum s-ar zice. Lucrurile sunt în schimbare şi autorităţile sunt nevoite să reacţioneze la fiecare săptămână la noile informaţii care apar. S-au luat până acum măsuri, câteodată nu foarte coordonate şi insuficiente, dar ele erau necesare şi au dat o perspectivă economiei“, a declarat Aurelian Dochia, analist economic.
Aurelian Dochia crede însă că una dintre cele mai mari probleme pentru relansarea economică va fi încrederea consumatorilor, care va reveni greu la valorile de dinainte de criza medicală.
„Măsurile aşa-numite pentru repornirea economiei sunt mult mai greu de apreciat, pentru că, indiferent de ce spune şi ce face guvernul, rămâne un mare semn de întrebare cu privire la consumatori. Este puţin probabil ca lucrurile să revină repede la normal“, a adăugat analistul economic.