Prima pagină » National » Program social pentru lemnele de foc. Ministrul Mediului: „Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”
Program social pentru lemnele de foc. Ministrul Mediului: „Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”

Program social pentru lemnele de foc. Ministrul Mediului: „Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”

26 ian. 2022, 23:44,
în National

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a afirmat că lemnul este în continuare o sursă foarte importantă de încălzire pentru consumatorii mici, nu doar în România, ci și în alte state europene.

Ministrul a avansat, astfel, ideea unui „program social” pentru cei care folosesc lemne pentru încălzire, în contextul în care a crescut și prețul lemnelor de foc.

Tánczos Barna a afirmat că folosirea lemnului pentru încălzirea locuinţelor este „esenţială”

„Cantităţile de lemn ilegal se reduc semnificativ, a existat şi o tendinţă pe piaţa mondială de creştere a preţului, din păcate, şi lemnul de foc s-a scumpit. Dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna, marţi seară.

Întrebat dacă recomandă populaţiei montarea de centrale pe lemn, ministrul a răspuns: „Fără doar şi poate”.

De asemenea, ministrul Mediului a declarat că nu poate aprecia cât din lemnul folosit pentru încălzire de către populație provine din tăieri ilegale.

„Este cel mai greu de apreciat, pentru că este foarte aproape de sursă. (…) Un lucru este cert: pe piaţa lemnului, datorită SUMAL 2, s-a redus semnificativ marja de manevră a celor care făceau tăieri ilegale. Fără doar şi poate este un pariu câştigat”, a răspuns ministrul.

Romsilva plănuiește să creeze depozite forestiere pentru consumatori

La începutul acestui an, compania Romsilva a anunțat că va încerca să înființeze depozite forestiere atât temporare, cât și permanente, în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populației, astfel încât să realizeze o livrare directă înspre consumator.

„Vom încerca să realizăm și să înființăm depozite forestiere atât temporare, cât și permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populației, astfel încât accesul în fondul forestier să fie făcut doar de agenți economici atestați sau de către formațiile proprii ale Regiei prin care să fie asigurată masa lemnoasă pentru aprovizionarea lemnului din depozit către consumator, astfel încât să facem o livrare directă”, a declarat directorul general Romsilva, George Mierliță în cadrul unei conferințe.

De asemenea, acesta a explicat că deciziile vin ca o încercare la o adaptare la economia de piață. Deciziile vin în perspectiva prețului de pornire al masei lemnoase pe picior din fondul forestier livrat în mod direct către populație.

În prezent, Romsilva administrează 3.13 milioane de hectare, păduri din proprietatea publică a statului, aproximativ 48% fin pădurile țării și asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor care se află în proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

La sfârșitul anului trecut, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență aprobat de UE la Bruxelles, se punea în discuție interzicerea lemnului pentru încălzire. Romsilva încearcă până în anul 2023 adoptarea unei legislații care să spună cum va evolua încălzirea pe lemne în România.

Judecata soților Ceaușescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`