Meteorologii anunță o săptămână cu temperaturi mai scăzute decât de obicei, însă o încălzire treptată este așteptată spre finalul lunii noiembrie.
Cum arată prognoza pe următoarele patru săptămâni, conform Administrației Naționale de Meteorologie.
Temperaturile în următoarele săptămâni din noiembrie
După o perioadă de frig, România se va bucura de o ușoară încălzire spre sfârșitul lui noiembrie și începutul lunii decembrie.
11.11.2024 – 18.11.2024: Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele normale, pe tot teritoriul României. Se așteaptă precipitații excedentare în sud și sud-est, iar în regiunile nordice, centrale și la munte, regimul pluviometric va fi deficitar.
18.11.2024 – 25.11.2024: Temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât media în sud și sud-est, iar în rest, apropiate de normalul perioadei. În vest, nord-vest și centru sunt prognozate precipitații mai abundente.
25.11.2024 – 02.12.2024: Temperaturile și precipitațiile vor fi, în general, în jurul normei pentru această perioadă, în toate regiunile.
02.12.2024 – 09.12.2024: Valorile termice vor fi ușor peste media obișnuită, iar precipitațiile vor fi în general normale pentru acest interval.
Pagube masive și disperare după trecerea uraganului Rafael
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum uraganul Rafael, de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, a lovit vestul Cubei miercuri seară, provocând pagube semnificative și lăsând întreaga insulă fără electricitate pentru a doua oară în ultimele două săptămâni. Înainte de a-și continua deplasarea către sud-estul Golfului Mexic, Rafael a traversat provincia Artemisa, unde rafalele puternice și ploile abundente au distrus infrastructura electrică și au generat haos.
Centrul Național pentru Uragane din SUA (NHC), cu sediul la Miami, a transmis că Rafael a slăbit treptat odată ce a ajuns în Golful Mexic, unde a fost emisă o avertizare de furtună tropicală pentru arhipelagul Florida Keys. Vânturile devastatoare au atins până la 140 km/h pe coasta sud-vestică a Cubei, iar în capitala Havana rafalele au ajuns la 110 km/h, în timp ce în unele zone, acestea au depășit 185 km/h.
La trecerea prin Cuba, uraganul a provocat o pană generală de curent. Compania națională de electricitate a anunțat că vânturile puternice au deteriorat rețeaua de transport și au prăbușit întregul sistem electric. „Sistemul de electricitate a cedat din cauza distrugerii generatoarelor și a neutralizării liniilor de transport”, a declarat Lazaro Guerra, director în cadrul Ministerului Energiei și Minelor.
Cuba se confrunta deja cu probleme majore de electricitate: țara a rămas fără curent timp de patru zile la jumătatea lunii octombrie, în urma unei defecțiuni la principala centrală electrică și a crizei acute de combustibil.
În municipalitatea Candelaria, situată la vest de Havana, rafalele au smuls crengile copacilor, iar străzile au fost pustiite de furtună. După trecerea uraganului, străzile erau acoperite de crengi și resturi de pe acoperișurile caselor care au cedat sub forța vântului.