Prima pagină » Actualitate » Prognoza meteo pentru luna octombrie. Se anunță temperaturi cum nu au mai fost de ani de zile în România
Prognoza meteo pentru luna octombrie. Se anunță temperaturi cum nu au mai fost de ani de zile în România

Prognoza meteo pentru luna octombrie. Se anunță temperaturi cum nu au mai fost de ani de zile în România

01 oct. 2024, 11:40,
Simona Ciobanu în Actualitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, indicând temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna octombrie, o perioadă de toamnă care, în mod normal, ar aduce scăderi de temperatură și ploi abundente.

Săptămâna 30.09.2024 – 07.10.2024

În regiunile sudice, temperaturile vor fi ușor mai mari decât media perioadei, în timp ce în restul țării se vor încadra în limitele normale. Precipitațiile vor fi sub media normală în sud, însă în sud-vest și extremitatea de sud-est vor fi mai abundente decât de obicei.

Săptămâna 07.10.2024 – 14.10.2024

Temperaturile vor fi peste normalul perioadei pe tot teritoriul României. În ceea ce privește precipitațiile, se vor încadra în limitele obișnuite, cu posibilitatea unui ușor surplus în nord-vest.

Săptămâna 14.10.2024 – 21.10.2024

Valorile termice vor fi ușor mai mari decât media normală în toate regiunile. Precipitațiile vor fi ușor excedentare în nord-vest, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de valorile obișnuite.

Săptămâna 21.10.2024 – 28.10.2024

Temperaturile medii vor fi peste valorile specifice acestei perioade, în special în sudul țării. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare la nivel național.

Prognoza meteo pentru luna octombrie, după dezastrele făcute de ciclonul Ashley

De altfel, dezastrele făcute de ciclonul Ashley în România: Circulația feroviară a fost întreruptă temporar pe un segment de cale ferată, numeroși copaci au fost doborâți, case au fost inundate, iar 5.438 de persoane au fost evacuate sau au ales să se autoevacueze din cauza riscului de inundații. Acestea sunt consecințele vremii severe din ziua de duminică, conform unui raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

IGSU a informat că, în intervalul orar 07:00 – 24:00, echipele de intervenție au acționat în 90 de localități din 27 de județe (printre care Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța și altele), precum și în București, pentru a reduce efectele produse de fenomenele meteorologice extreme.

Din cauza ploilor abundente, echipajele de salvatori au intervenit pentru evacuarea apei din locuințe, curți, beciuri, subsoluri și alte zone afectate. Totodată, au fost scoși de pe carosabil 45 de copaci și doi stâlpi de electricitate căzuți, care au avariat mai multe autovehicule și clădiri.

Uraganul Krathon, furtună de categorie 4

Într-o altă ordine de idei, reamintim cum autoritățile din Taiwan au emis luni, 30 septembrie, o avertizare înaintea sosirii taifunului Krathon, care a devenit un ciclon de categoria 4 pe măsură ce se apropie de coastele vestice dens populate ale insulei. Taifunul va aduce ploi torențiale și vânturi puternice, informează Reuters, citată de Agerpres. Deși Taiwan este frecvent afectat de taifunuri, acestea lovesc de obicei în regiunile montane și slab populate de pe coasta estică, situată la Oceanul Pacific.

Krathon este prognozat să atingă orașul portuar Kaohsiung miercuri dimineață, urmând apoi să traverseze centrul Taiwanului și să continue spre nord-est, ieșind în Marea Chinei de Est, conform Administrației Centrale de Meteorologie (CWA).

Taifunul a crescut în intensitate la nivelul unui uragan de categoria 4, cu vânturi ce depășesc 210 kilometri pe oră, conform platformei Tropical Storm Risk.

„Impactul va deveni tot mai sever”, a declarat Gene Huang, meteorolog la CWA, subliniind că este „rar” ca un taifun atât de puternic să lovească direct câmpiile din vestul insulei. Acesta a adăugat că este o „premieră” ca un taifun cu o asemenea traiectorie și intensitate să afecteze această zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`