Valorile termice vor fi mai ridicate în următoarele trei săptămâni decât cele specifice perioadei, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii vor fi, în general, deficitare în prima parte a intervalului şi apropiate de normal către mijlocul lunii octombrie, relevă prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru următoarele patru săptămâni (21 septembrie -19 octombrie).
Potrivit specialiştilor, în săptămâna 21 – 28 septembrie, temperatura aerului va fi mai mare decât normalul perioadei, în toate regiunile ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de vest a ţării şi în regiunile nord-estice. De asemenea, regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi în sud-estul extrem. Excepţie vor face regiunile din nord-vestul teritoriului, unde cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil local excedentare.
În intervalul, 28 septembrie – 5 octombrie, temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare în regiunile sud-vestice şi la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Potrivit ANM, pentru săptămâna 5 -12 octombrie sunt anunţate temperaturi ce se vor situa uşor peste cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile extracarpatice, iar cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general deficitare, mai accentuat în regiunile sudice şi sud-vestice. În extremitatea estică a ţării regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
În perioada 12 -19 octombrie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este raportată faţă de media perioadei 1993-2016.
ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Prognoza meteo ANM pentru duminică și luni! Anunțul meteorologilor privind vremea din România
Cum va fi vremea duminică
Vremea va fi predominant frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil, iar dimineața și noaptea, cu totul izolat, vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului și pe crestele Carpaților Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 26 de grade, iar cele minime între 7 și 17 grade, mai scăzute în depresiuni, până în jurul a 0 grade în cele din estul Transilvaniei, unde vor mai fi condiții de brumă.
În București
Vremea va fi frumoasă și se va încălzi ușor. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 10…12 grade, mai scăzută în zona preorășenească spre 7 grade.
Cum va fi vremea luni
Vremea va fi frumoasă și va deveni caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări în sudul Banatului și pe crestele Carpaților Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 și 28 de grade, iar cele minime se vor situa între 7 și 18 grade, mai scăzute în depresiuni, până spre 0 grade în cele din estul Transilvanie,
În București
Vremea se va menține frumoasă și va deveni caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade, iar cea minimă de 11…13 grade, mai scăzută în zona preorășenească până spre 8 grade.