Hidroelectrica a afişat un profit net în scădere cu 32% după primele şase luni ale anului, la 2,7 miliarde lei, de la 3,9 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului semestrial transmis marţi Bursei de la Bucureşti, informează Agerpres.
Producţia de energie electrică s-a redus cu 22% iar veniturile au fost mai mici cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional. Acţionarul majoritar al Hidroelectrica este statul român, prin Ministerul Energiei.
„Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele şase luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, dar în uşoară creştere faţă de bugetul aprobat. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 10%, respectiv 8% faţă de perioada similară a anului 2023, în principal ca urmare a scăderii producţiei de energie electrică, cantităţii de energie electrică vândute, precum şi a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană)”, se arată în comunicatul companiei.
Rezultatul pe acţiune a fost, de asemenea, în scădere cu 32%, de la 8,80 lei/ acţiune la 5,98 lei/ acţiune.
Fluctuații și secetă
Compania notează, în context, că se observă o contribuţie semnificativă a rezultatelor din trimestrul II 2024 la scăderile înregistrate în primele şase luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului II (1 aprilie 2024), a modificărilor aduse MACEE (mecanism de achiziţie centralizată de energie electrică, n.r.) care au condus la perioade de fluctuaţii semnificative ale condiţiilor de piaţă (preţuri şi cantităţi tranzacţionate).
Totodată, această perioadă de ajustare a pieţei la noile condiţii şi reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condiţiile hidrologice limitând capacitatea de producţie a societăţii, precizează sursa citată.
Producția a scăzut
Producţia netă a înregistrat o scădere de aproximativ 22% în primul semestru al anului 2024, cauzată în special de condiţiile hidrologice din trimestrul al doilea al anului, când valoarea medie a debitului Dunării (5.585 mc/s) a consemnat o diminuare cu aproximativ 25% faţă de perioada similară a anului 2023 (7.491 mc/s).
Veniturile realizate din activitatea de furnizare energie electrică au scăzut cu 32%, la 1,1 miliarde lei, pe fondul scăderii preţului de vânzare a energiei electrice şi al diminuării volumelor furnizate în primele şase luni ale anului 2024.
La ora actuală, compania deţine o capacitate de generare 100% verde de 6.300 MW energie din surse hidro şi 108 MW din surse eoliene, fiind cel mai mare producător de energie electrică al ţării, cu o cotă de piaţă de 30%. Totodată, Hidroelectrica deţine primul loc în rândul furnizorilor de servicii de sistem necesare SEN, cu o cotă de piaţă de aproximativ 70% din serviciul de reglaj secundar şi 60% din serviciul de rezervă terţiară rapidă.
În plus, ca urmare a implementării strategiei de diversificare a veniturilor, Hidroelectrica a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie electrică către clienţii de retail şi ocupă prima poziţie, în funcţie de cota de piaţă, în rândul furnizorilor ce activează în piaţa concurenţială.