Prima pagină » Titlurile zilei » Profitând de lipsa de informare a asiguraților, medicii stomatologi din Iași s-au transformat în adevărați bișnițari! Pacienții trebuie să știe care sunt serviciile stomatologice gratuite

Profitând de lipsa de informare a asiguraților, medicii stomatologi din Iași s-au transformat în adevărați bișnițari! Pacienții trebuie să știe care sunt serviciile stomatologice gratuite

08 feb. 2023, 02:00, 18 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Medicii stomatologi din Iași profită din plin de lipsa de informare a asiguraților și, deși au contractat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași și ar trebui să ofere o serie de servicii medicale de medicină dentară în mod gratuit, aceștia pretind bani și pentru tratamentul cariei simple. Acesta este un serviciu medical decontat 100 la sută de CAS, atât pentru copii, cât și pentru persoane cu vârste de peste 18 ani

Pe cuprinsul județului Iași există 612 medici care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dintre care 403 își desfășoară activitatea în mediul urban, iar 209 activează în mediul rural. Deși s-a dublat valoarea acordată decontării serviciilor stomatologice, asigurații nu percep corect drepturile și beneficiile pe care le au în ceea ce privește serviciile stomatologice. Medicii stomatologi exploatează lipsa de informare a pacienților, ajungând ca în unele cazuri să încaseze banii pentru niște servicii care sunt deja decontate de către CAS.

Care sunt serviciile stomatologice gratuite de care beneficiază asigurații

o imagine cu Daniela Bârlescu

Obturația dintelui după tratamentul afecțiunilor pulpare sau al gangrenei este decontată în proporție de 100 la sută pentru copii și beneficiarii legilor speciale și în proporție de 60 la sută pentru populația de peste 18 ani

Conform pachetului de servicii medicale de bază pentru medicina dentară, consultațiile, tratamentul cariei simple, tratamentul de urgență al traumatismelor dento-alveolare/dinte, pansarea/drenajul endodontic, tratamentul parodontitelor apicale, prin incizie/cu anestezie, chiuretajul alveolar și tratamentul hemoragiei,  reducerea luxației articulației temporo-mandibulare sunt decontate în totalitate de CAS pentru copii, persoane cu vârste de peste 18 ani, ce sunt asigurate, dar și pentru beneficiarii legilor speciale.

Obturația dintelui după tratamentul afecțiunilor pulpare sau al gangrenei este decontată în proporție de 100 la sută pentru copii și beneficiarii legilor speciale, în proporție de 60 la sută pentru populația de peste 18 ani, în aceeași proporție fiind decontat și tratamentul gangrenei pulpare, tratamentul afecțiunilor pulpare cu anestezie, tratamentul afecțiunilor mucoasei bucale, extracția dinților permanenți, cu anestezie.

În aceeași măsură, asigurații beneficiază și de element protetic fizionomic, element protetic semi-fizionomic și reconstruire coroană radiculară. Extracția dinților temporari cu anestezie, decapușonarea, decondiționarea tulburărilor funcționale prin aparate ortodontice, inclusiv tratamentul angrenajului invers prin inel/gutiere + bărbiță și capelină, reducerea funcțională prin exerciții, miogimnastică etc., aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale, șlefuirea, în scop ortodontic, aplicarea de menținătoare de spațiu mobile, sigilare dinte, o procedură decontată la 2 ani, și fluorizarea (pe arcadă dentară) sunt decontate 100 la sută pentru copii.

Sunt și servicii decontate de CAS doar pentru persoanele peste 18 ani și pentru beneficiarii legilor speciale. Este decontată proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă. Aceasta se acordă o dată la 4 ani. Decontate în totalitate sunt și reparațiile de proteză și rebazare proteză. Aceste servicii se acordă de 2 ori pe an.

Ieșenii trebuie să știe că există și un pachet minimal de servicii medicale pentru medicina dentară, care se adresează persoanelor neasigurate. Aceste persoane pot beneficia gratuit de o consultație o dată la 12 luni, în cazul adulților, și o dată la 6 luni, pentru copii, dar și de tratament de urgență a traumatismelor dento/alveolare/dinte, pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale – prin incizie, tratamentul paradonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei, reducerea luxației articulației temporo-mandibulare, reparație proteză și rebazare proteză. Ultimele două servicii se acordă o singură dată pe an.

Medicii stomatologi din Iași profită de lipsa de informare a pacienților

Reporterii BZI au contactat mai mulți medici stomatologi pentru a afla dacă aceștia sunt transparenți și precizează că au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Trebuie precizat că niciunul dintre cei trei medici stomatologi nu au spus că au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Au fost necesare mai multe întrebări pentru a afla această informație. Mai mult, dr. Daniela Bârlescu a spus că, fix pentru punctul de lucru ales de către reporteri, serviciile stomatologice nu sunt gratuite pentru pacienții asigurați.

Dr. Mihaela Tanasa, medic stomatolog în cadrul Sano Mit SRL, a precizat că are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu era sigură dacă CAS decontează în totalitate tratamentul cariei simple.

„Da, avem contract cu Casa de Asigurări. Nu știu singur, dar s-ar putea să trebuiască să achitați o diferență, pentru asta trebuie să veniți la cabinet să vedem ce e acolo”, a spus dr. Mihaela Tanasa.

Dr. Daniela Bârlescu, care activează în cadrul Dințișorul Jucăuș SRL, a precizat că pentru cabinetul din cartierul CUG nu are contract cu CAS. Trebuie precizat că medicul apare în contract cu CAS cu ambele puncte de lucru, unul fiind în cartierul CUG, iar celălalt în localitatea Valea Adâncă.

„Sunteți salariată? Unde locuiți, în Valea Adâncă sau în CUG. Depinde cât e de mare caria, poate duce spre pulpectomie, o carie simplă pornește de la 140 de lei. Aici, la CUG, nu avem contract cu Casa”, a precizat dr. Daniela Bârlescu.

Dr. Sorina Adriana Teodoru a precizat că are contract cu CAS.

„Eu ofer servicii în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru a afla exact cât vă costă trebuie să vă prezentați la cabinet. Eu am un plafon standard, vedem dacă se poate deconta”, a precizat dr. Sorina Adriana Teodoru.

Din cauza lipsei de transparență a medicilor, pacienții asigurați nu beneficiază pe deplin de creșterea bugetului alocat serviciilor stomatologice

o imagine cu Mihaela Tanasa

Dr. Mihaela Tanasa, medic stomatolog în cadrul Sano Mit SRL, a precizat că are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu era sigură dacă CAS decontează în totalitate tratamentul cariei simple

Deoarece foarte mulți medici stomatologi profită de lipsa de informare a asiguraților, reprezentanții CAS Iași îi îndeamnă pe pacienți să ceară informații despre serviciile și tarifele decontate.

„Gradul de informare a asiguraților, cu privire la drepturile de care beneficiază în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, este în continuare scăzut. Recomandăm tuturor persoanelor care se adresează furnizorilor de servicii medicale să ceară informații cu privire la pachetul de servicii și tarifele decontate de CJAS.

Aceasta reprezintă o obligație a furnizorilor de a afișa, în locuri vizibile, aceste informații, în formatul pe care CJAS l-a stabilit. Referitor la asistența medicală stomatologică, putem spune că, prin creșterea bugetului alocat, începând cu anul 2022, precum și a numărului de furnizori aflați în contact, oferta de servicii medicale este mai bună, însă, fără o creștere a gradului de informare și o transparență mai mare din partea furnizorilor, beneficiile din partea asiguraților nu vor fi resimțite”, au precizat reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași.

Comentarii
  • Sa se afiseze la intrarea in cabinet,toate aceste informatii.
    Medicii care nu respecta legislatia, sa fie sanctionati cu anularea dreptului de liberă practica.Sunt chiar foarte multi medici.

  • ANAF și Stomatologii

    Nu au respectat niciodată nimic…nu taie chitante….ANAF să-i verifice cu atenție pe toți …

  • In primul rand sa pastrati dvs o igiena corespunzatoare a danturi, si dupa sa veniti cu atitudine de asta de stapani cu preturile afisate ca la frizer sau la piata … De cele mai multe ori pacientii vin cu dantura praf, nespalati pe dinti de ani de zile dar cu tupeu ca mie trebuie sa imi faceti tot pe CAS. NU SE POATE tot pe CAS, sa va intre bine in cap!

  • In primul rand sa pastrati dvs o igiena corespunzatoare a danturii, si dupa sa veniti cu atitudine de asta de stapani cu preturile afisate ca la frizer sau la piata … De cele mai multe ori pacientii vin cu dantura praf, nespalati pe dinti de ani de zile dar cu tupeu ca mie trebuie sa imi faceti tot pe CAS. NU SE POATE tot pe CAS, sa va intre bine in cap!

  • Mama lor de hoți ahtiați după bani, nu se mai satură de bani jegurile dreq

  • Nu elibereaza chitante, nu afiseaza preturile pentru serviciile oferite, fac doar ce vor ei si cand vor ei. Nu informeaza cu nimic pe nimeni, doar i-au banutii si atat. Ar trebui controlati mai des si cu mai multa raspundere, dar si impuse anumite reguli si pentru ei. Presupun ca sunt institutii ce ii poate verifica si ii poate forta sa afiseze preturile reale, sa spuna oamenilor despre gratuitatile oferite de stat, cine poate beneficia de acestea, etc, etc.

  • Mulți sunt făcuți doctori că așa le-a spus mama și tata și habar nu au de medicina, ei știu că trebuie să le iasă banul. Așa este, nu eliberează chitanță, te cheamă la consulturi și până îți finalizează un dinte ți se strica trei. Durează un an până ți se face un dinte. Dacă ai 20 de dinți de tratat, deja 20 de ani mergi la stomatolog și pe urmă o iei de la capăt.

  • Pentru Carie,
    Sigur ca ar fi bine sa se spele toaota lumea pe dinti,sa manance ponderat,sa doarma suficient,etc.,dar atunci ce ar mai face medicii cati pacienti ar mai avea?Pentru aceasta munca sunt platiti.Numai ca intr-adevar nu dau chitanta,pentru ceea ce fac efectiv.Mie mi-au facut o carie simpla de doua ori in interval de 3 saptamini,la acelasi dinte.Un detratraj pentru partea de jos,a fost incasat pentru toata gura,desi de partea de sus nu s-au atins.Detratajul dupa doua luni a fost facut identic.Probabil ca, daca iti face la un dinte, te incaseaza pentru toata gura.

  • Nu se atinge nimeni de eroii dalbi. Nici generalisti nici dintologisti. Chitante doar in visele umede. Anaf, DNA, la 500 de ani dupa sfarsitul lunii va controla cabinetele private si va aplica masuri dupa inca 500 de milenii.

  • stomatologii o duc greu marea majoritate; dar decontarile cu statul sunt ascunse; probabil multi iau si de la pacient si de la stat???

  • …te supara adevarul ?nu sint din cei nespalati pe dinti dar de cite ori am fost la stomatolog odata nu mi a spus ca s ar putea deconta ceva .Eu stiu ca materialele sint scumpe daca cauti calitate dar ar fi frumos sa spuna ,uite 100 le deconteaza casa si 200 iti iau diferenta ,dar nicioadata nu mi a spus… si pina acum nici nu am stiut ca se deconteaza .Ar trebui sa verific la casa de sanatate daca s a decontat ceva pentru mine dar nu o sa fac asta ci o sa i spun medicului sa i fie rusine !daca are asa ceva !AR TREBUI OBLIGATI SA PUNA LA LOC VIZIBIL ,AVEM CONTRACT CU CASA DE SANATATE si sa puna niste preturi informative pentru ca fiecare pacient are problema lui

  • Dupa cum e descrisa situatia in articol, se impune o precizare pentru analfabetii functional: NU TOTI MEDICII STOMATOLOGI AU INCHEIATE CONTRACTE CU CASA DE ASIGURARI (si nici nu sunt obligati sa faca acest lucru, asa cum sunt si cabinete medicale de alte specializari) ca sa poata deconta serviciile pe care dv. pretindeti sa vi le ofere gratuit. Asa ca, incepeti cu „Buna ziua! Aveti contract cu CAS??? Pot sa vin gratuit??”
    Da, e posibil sa existe cabinete care nu elibereaza chitanta sau bon pentru serviciile oferite (eu am primit intotdeauna!), dar dv. puteti sa cereti si astfel veti primi si lamuriri, daca e cazul.

  • Dupa cum ai postat nu esti pacient ,nimeni nu vrea gratis ca stim ca nu se poate dar sa ne spuna daca o parte din cheltuieli sint platite de CAS si in rest platim ca la medic nu negociem

  • Pentru Carie

    In afara de scoala, nu exista nicio diferenta intre frizeri si stomatologi: cu totii presteaza servicii. Clar? Iar de cand la UMF se intra si se termina cu 5, si un frizeri poate fi stomatolog.

  • Pentru Carie: Cam dificil ca un frizer sa devina stomatolog. Doar daca invata 5, 6 ani…. Asta daca reuseste sa intre la Medicina Dentara….Invers e simplu, 1 luna de cursuri si gata esti hair-stylist. Simplu, nu?????

  • Articol de tot râsul..ați pus poze cu o doctorița care e mică pe lângă șacalii ăia mari..și o poză cu dna blondă care a fost asistentă medicală..căutați bibanii nu carașii

  • Fostul soț al doctoriței care avea o amanta ( o sărăcie) când era însurat a vrut să se răzbune. Un prostănac (,,mare medic de protecția muncii )! Și dna blondă care este în poză cu soțul ( care a fot un renumit fotbalist al Iașului) este pensionară…ați făcut rahatul bici…căutați afaceriștii ăia mari!..

  • Un doctor L. Ptr scos nervul= 100 euro..articol de 2 bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`