Prima pagină » Business în România » Profit uluitor, de 2,6 miliarde de lei, înregistrat de OMV Petrom în primul trimestru din 2024

Profit uluitor, de 2,6 miliarde de lei, înregistrat de OMV Petrom în primul trimestru din 2024

31 iul. 2024, 12:26,
în Business în România

OMV Petrom a înregistrat un profit uluitor de 2,6 miliarde de lei în primul trimestru din 2024. Cifra este de 3 ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Procurorii Parchetului General au cerut documente inclusiv de la OMV Petrom într-un dosar de evaziune fiscală în care în luna iunie au fost făcute percheziții în București și Ploiești, la sediul social și la punctele de lucru ale J. Christof E & P Services SRL.

Profit de 2,6 miliarde de lei a OMV Petrom în primul trimestru din 2024

În raportul său financiar pentru primul semestru, OMV Petrom a anunțat o creștere de 2,8 ori a profitului net, care a ajuns la 2,628 miliarde lei, comparativ cu 944 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, veniturile din vânzări au scăzut cu 3%, atingând 17,248 miliarde lei, față de 17,864 miliarde lei în prima jumătate a anului 2023, conform informațiilor transmise Bursei de Valori București (BVB).

Numărul angajaților Grupului OMV Petrom a scăzut cu 5%, ajungând la 8.098 de persoane la sfârșitul primelor șase luni ale acestui an.

Raportul companiei subliniază că veniturile consolidate din vânzări au fost de 17,248 miliarde lei în perioada ianuarie-iunie 2024, marcând o scădere ușoară de 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această scădere a fost influențată negativ de prețurile și volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale, precum și de scăderea prețurilor la energie electrică.

Totuși, pierderile au fost parțial compensate de creșterea vânzărilor de produse petroliere și de volumul mai mare de energie electrică vândută. Segmentul Rafinare și Marketing a contribuit cu 77% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce segmentul Gaze și Energie a reprezentat 22%, iar segmentul Explorare și Producție a avut o cotă de doar 0,2%, majoritatea vânzărilor din acest segment fiind interne, către alte entități ale Grupului, nu către terți.

Scandal la OMV Petrom după ce șoferii ar fi fost înșelați la pompă

ANPC a făcut sute de controale la stațiile operate de OMV Petrom. Au fost descoperite numeroase nereguli prin care șoferii ar fi fost înșelați la pompă. Într-o acțiune desfășurată pe parcursul a două zile, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat aproape 200 de stații de carburant din rețeaua OMV – Petrom la nivel național. În urma controlului, au fost aplicate amenzi totalizând 340.000 de lei și 11 stații au fost suspendate temporar, conform News.ro.

” Producţia de hidrocarburi a scăzut la 20,2 milioane bep sau 110.900 bep/zi (ianuarie-iunie 2023: 20,8 milioane bep sau 115.000 bep/zi), reflectând declinul natural din principalele zăcăminte, aspect parţial compensat de contribuţia reparaţiilor capitale la sonde şi a sondelor noi. Producţia totală de hidrocarburi a scăzut cu 3%, având un un declin mai mic comparativ cu scăderea de 3,6% a producţiei medii zilnice, datorită faptului că 2024 este an bisect. Producţia de ţiţei şi condensat a scăzut cu 3,8%, la 9,7 milioane bbl, iar producţia de gaze naturale a scăzut cu 2,3%, la 10,5 milioane bep”, se menţionează în raport.

Printre principalele nereguli constatate se numără: absența etichetelor de preț de pe rafturi; utilizarea echipamentelor frigorifice neigienizate, care prezentau insecte moarte, acumulări de praf, impurități și gheață; pompe de carburant cu pistol de alimentare deteriorat, având zone de uzură avansată, rugină sau murdărie; manometre neverificate metrologic; comercializarea produselor fără etichete de identificare; echipamente de gheață neigienizate și scoase din uz; și neîndeplinirea condițiilor de temperatură de păstrare a produselor conform recomandărilor producătorului.

Nu este de mirare că OMV Petrom are un profit uluitor, de 2,6 miliarde de lei în contextul în care prețul combustibilului a crescut la cote alarmante și operatorul austriac nu respectă principiile corecte de funcționare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`