Prima pagină » Local » Profit fraudulos urias pe spatele persoanelor cu handicap – FOTO, VIDEO

Profit fraudulos urias pe spatele persoanelor cu handicap – FOTO, VIDEO

04 sept. 2012, 20:58,
Madalina Olaeru în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:312017;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Firmele iesene au gasit o modalitate ingenioasa de a face bani, prin intermediul persoanelor cu handicap @ Profitand de unele prevederi legislative, patronii reusesc sa bage in buzunar sume frumoase pe spinarea persoanelor cu dizabilitati @ La nici una din societatile care pretind ca au angajat astfel de persoane, nu a fost gasit nici macar un om cu vreun handicap

Firmele iesene au gasit o solutie ingenioasa sa faca bani pe spinarea persoanelor cu handicap. Profitand de prevederile unui act normativ (articolul 85 din Legii 76 / 2002), prin care se acorda subventii societatilor ce angajeaza persoane cu dizabilitati, patronii solicita acordarea acestor facilitati. Pentru fiecare persoana cu dizabilitati incadrata, firma beneficiaza de o subventie. Mai multe societati au anuntat deja la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi ca au incheiat contracte de munca cu astfel de persoane. Conform datelor furnizate de AJOFM, de la inceputul anului a fost inregistrata angajarea a 12 persoane cu dizabilitati pentru care firmele primesc subventie. Subventia este de 500 de lei pe luna pentru fiecare persoana angajata, cu mentiunea ca raporturile de munca sa fie mentinute pe o perioada de 2 ani de zile.
Reporterii BUNA ZIUA IASI  au incercat sa dea de urma acestor firme pentru a sta de vorba cu angajatii cu dizabilitati. Insa, fata de cele raportate de firme la AJOFM, realitatea este cu totul alta. Niciuna dintre aceste firme nu a fost in stare sa ofere informatii despre persoanele cu handicap pe care le-a angajat. Luati la rand, toti patronii care pretind ca au angajat persoane din aceasta categorie de persoane defavorizate au pus pe fuga reporterii BZI.

Persoana este doar in probe

La laboratorul de tehnica dentara detinut de Gheorghe Susnea ar fi trebuit sa gasim un angajat cu dizabilitati. Insa, la fata locului nu era nici macar un angajat. Medicul stomatolog a sustinut ca persoana pe care o cautam se afla in probe. Conform acestuia, abia peste cateva luni se va convinge daca va mentine raporturile de munca cu aceasta si daca o va angaja. „Persoana este in probe. Nu m-am lamurit ce este cu ea inca. Veniti peste cateva luni si o sa va spun atunci exact”, a precizat medicul Gheorghe Susnea.

Conducerea este in delegatie

De la o serie de firme care au cate o persoana cu handicap angajata nu s-a putut afla absolut nicio informatie. Responsabilii societatilor in cauza fie sunt plecati din oras, fie au preferat sa nu vorbeasca. Astfel, Stef Copy Center si SC Mapa Rom Invest SRL au refuzat sa furnizeze informatii despre angajati, pe motiv ca reprezentantii societatii sunt plecati. Culmea, la centrul de fotocopiere Stef, nu conducerea era in delegatie, ci secretara. Angajatii de acolo au sustinut ca doar secretara poate oferi detalii despre persoana cu dizabilitati ce lucreaza in centru. „Nu stiu, nu ma ocup eu de partea de secretariat, domnisoara este plecata”, a declarat un reprezentant al firmei. Unul dintre angajati isi aminteste de un baiat cu dizabilitati, insa nu stie ce s-a intamplat cu acesta. „Eu imi aduc aminte ca a fost cineva, acum nu stiu daca mai este, stiu ca era un baiat”, a declarat acesta. 

Farmacista devine nervoasa

Patronii se sustrag intrebarilor, sustinand ca au multa treaba si timpul nu le permite sa ofere un raspuns. Firma Casa Damaj, care detine un numar de doua farmacii in Iasi, sub denumirea „Indrafarm”, i-a pus pe fuga pe reporterii BZI. Ajunsi la unul dintre punctele de lucru, situat in cartierul Pacurari, reprezentanta firmei a devenit tot mai nervoasa la intrebarile adresate de reporteri si i-a invitat sa paraseasca incinta. „Sunt ocupata. Lasati-ma ca am treaba, nu, nu am”, a declarat reprezentanta firmei.
Concluzia sondajului este una destul de clara. Toti patronii isi ascund persoanele cu dizabilitati pe care sustin ca le-au angajat. Nu cumva aceasta prevedere legislativa care ofera unele facilitati  reprezinta doar o alta modalitate prin care  firmele iesene pot incasa pe nedrept bani de la stat? Anual, suma pe care o primeste o firma ieseana pentru un singur angajat cu dizabilitati este de 6.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *