Primăria a scos un profit de 2 milioane de euro cu parcările din Iași în cursul anului 2021. Dintre parcările publice, cele mai folosite au fost cele de la Hala Centrală, de la Teatrul Național sau de la Cinema ”Victoria”
În cursul anului precedent, municipalitatea ieșeană a organizat mai multe licitații legate de închiriere a unor locuri de parcare. Astfel, autoritatea locală a organizat 152 de licitații pentru închirierea a 1.538 de locuri de parcare. Din cele 1.538 de locuri de parcare scoase la mezat, au fost închiriate 1.081. Alte 41 de locuri de parcare au fost atribuite cu prioritate persoanelor cu handicap. În plus, în anul 2021, au fost reziliate 339 de contracte de închiriere.
De pe urma locurilor de parcare din municipiu, Primăria Iași a obținut 9,5 milioane de lei (circa 2 milioane de euro). Suma este mult mai mare față de perioada anului 2020, când municipalitatea a obținut 8,2 milioane de lei (1,6 milioane de euro).
Primăria a scos profit de la parcările din Iași. Parcarea de la Hala Centrală, cea mai aglomerată
Din parcările publice, municipalitatea a adunat 2,8 milioane de lei (571 de mii de euro). Cele mai căutate parcări publice au fost cele de la Hala Centrală, de la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, de lângă Primăria Iași, dar și de la Cinema ”Victoria”. Conform celor de la Primărie, încasările au crescut și după implementarea plății prin SMS sau aplicația de telefonie mobilă.
”În 2021, Serviciul Administrare Parcări și-a propus ca obiectiv creșterea veniturilor realizate din activitatea de exploatare a parcărilor aflate în administrare prin creșterea numărului de licitații organizate pentru închirierea locurilor de parcare. Serviciul a mai avut ca obiectiv și exploatarea mai eficientă a parcărilor publice cu plată, precum și introducerea modalității de plată a taxelor de parcare din parcările publice cu plată prin SMS și aplicație”, a precizat Marian Nistor, șef Serviciu Administrare Parcări de la Primăria Iași.
La începutul anului 2022, Primăria a demarat un proiect legat de o nouă parcare în zona CUG, destinată șoferilor din zona metropolitană Iași.
Aproape un milion de euro din parcările de reședință
De pe urma avizelor de la societăți, municipalitatea a adunat 1,5 milioane de lei (306 mii de euro). Din închirierea unor garaje, Primăria Iași a adunat 395 de mii de lei (80 de mii de euro). Cele mai multe sume au venit de pe urma parcărilor de reședință, respectiv 4,8 milioane de lei (980 de mii de euro). Reprezentanții Primăriei au arătat că în ultima perioadă au fost făcute și alte investiții în modernizarea parcărilor.
”În anul 2020, municipiul Iași a achiziționat 960 de senzori de parcare, senzori instalați în parcările publice cu plată. Aceștia sunt însoțiți și de facilitatea de plată a taxelor de parcare prin SMS și aplicație pentru telefonul mobil. Odată cu montarea senzorilor, una dintre facilități a vizat îndrumarea utilizatorilor către cel mai apropiat loc liber de parcare. Ulterior, în luna martie 2021, a fost încheiat un contract privind furnizarea de servicii de gestionare a tranzacțiilor financiare prin card bancar și SMS. Sistemul de plată a fost implementat în luna aprilie 2021, asigurându-se posibilitatea de plată a taxelor de parcare din parcările publice cu plată prin SMS și card bancar”, a mai precizat Marian Nistor.
Primăria a decis să mărească taxa în parcările din Iași, ceea ce a dus și la creșterea profitului în ultimii ani. Astfel, taxa a fost mărită la 5 lei pe oră pentru un autoturism, pe parcursul anului 2021.