Prima pagină » Actualitate » Profesorul Streinu Cercel, anunț devastator pentru România: Suntem în urmă cu trei ani în folosirea medicamentelor nou lansate
Profesorul Streinu Cercel, anunț devastator pentru România: Suntem în urmă cu trei ani în folosirea medicamentelor nou lansate

Profesorul Streinu Cercel, anunț devastator pentru România: Suntem în urmă cu trei ani în folosirea medicamentelor nou lansate

28 mai 2021, 15:24,
în Actualitate

România stă prost la capitolul dotări în sănătate, iar prof. Streinu Cercel a anunţat faptul că țara este în urmă cu trei ani în folosirea medicamentelor noi lansate. Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României a adus în atenţia publică un subiect sensibil legat de inovaţia în medicină.

Acesta trage atenția că la scleroza multiplă se poate merge şi pe telemedicină, iar noi ar trebui să implementăm la scară largă acest lucru.

Streinu Cercel anunță că România este în urmă cu folosirea medicamentelor nou lansate

Prof. dr. Streinu Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senat a ţinut să precizeze faptul că România este cu mult în urmă în folosirea medicamentelor nou lansate.

„Ştim cât se poate de clar că cel puţin până în momentul de faţă există o întârziere de circa trei ani de zile până când România ajunge să pună în funcţiune o nouă moleculă. Acest lucru ar trebui să fie mult accelerat şi nu cred că trebuie să descoperim apa caldă, aceste dosare, mai ales atât timp cât ele deja au înregistrare de tip EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului), ca atare am putea merge pe această facilitate de înregistrare. Restul analizelor de cost-volum, eventual rezultat, sunt probleme care ţin de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

CNAS şi-a făcut treaba şi un exemplu în acest sens vi-l pot da în legătură Programul de terapie pentru hepatita virală C, care a mers foarte bine şi din păcate s-a împiedicat în cursul anului trecut din cauza pandemiei şi cam jumătate din scheme nu au putut fi alocate pacienţilor, pentru că aceştia nu au avut acces la servicii de sănătate. Şi noi ne-am izbit de o seamă de lucruri pe care în momentul de faţă le-am desţelenit, astfel că la Institutul „Matei Balş” s-au deschis uşile spitalizării de zi pentru astfel de tip de terapii”, a spus Adrian Streinu Cercel, conform Agerpres.

Gestionarea deficitară din ultimii ani s-a tradus prin multe morți în spitalele din România

Pe lângă problemele reliefate de prof. dr. Streinu Cercel, sistemul sanitar din România este deficitar la mai multe capitole. Vorbim despre faptul că spitalele din țară își pot dovedi ineficiența. Un bun exemplu în acest sens este reprezentată de tragedia de la Colectiv, atunci când fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu refuza ajutorul oferit de alte state spunând că România are condiții ca în Germania. În urma refuzului inițial, mai mulți tineri au murit din cauza faptului că au contactat mai multe bacterii din spitale.

Alte exemple în acest sens se pot da prin gestionarea deficitară a pandemiei, dar și despre incendiile din ultimele luni din spitalele din România, incendii care au dus la decesul mai multor persoane. Vorbim despre tragedia de la Matei Balș, despre tragedia de la Spitalul Județean Neamț, dar și alte tragedii care au apărut din cauza aparaturii depășite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`