Prima pagină » Eveniment-Social » Profesorul și virtuozul Bujor Prelipcean, manager Filarmonica Iași, decorat de președintele României, Klaus Iohannis – EXCLUSIV

Profesorul și virtuozul Bujor Prelipcean, manager Filarmonica Iași, decorat de președintele României, Klaus Iohannis – EXCLUSIV

10 ian. 2023, 12:22,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Profesorul și virtuozul Bujor Prelipcean, manager Filarmonica Iași, decorat de președintele României, Klaus Iohannis. Momentul este legat de Ziua Culturii Naționale 2023 (ceremonia va avea loc vineri, 13 ianuarie, ora 14.00 la Palatul Cotroceni și în prezența lui Klaus Iohannis, Președintele României) și unde prof. univ. dr. Bujor Prelipcean va fi decorat pentru meritele avute în zona culturală și artistică, națională și internațională

Prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, manager Filarmonica de Stat ”Moldova” Iași va fi decorat pentru meritele avute în zona culturală și artistică, națională și internațională. Totul cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2023 (ceremonia va avea loc vineri, 13 ianuarie, ora 14.00 la Palatul Cotroceni și în prezența lui Klaus Iohannis, Președintele României). Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic. Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 – 1889). Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

Profesorul și virtuozul Bujor Prelipcean, manager Filarmonica Iași, decorat de președintele României, Klaus Iohannis

Director general al Filarmonicii Moldova din Iași, între anii 1984-1988 și apoi din 1999 până în prezent, Bujor Prelipcean este vioara întâi a Cvartetului de coarde ”Voces” fondat la Iași, în anul 1973. Profesor titular la FICSMT a Universității Naționale de ”Arte George Enescu” (UNAGE) din Iași – specializarea Interpretare instrumentală și muzică de cameră din 2005. Coordonator ştiinţific de doctorat din 2007. Studenții săi dezvoltă cariere artistice în țară și în străinătate; între aceștia, Cvartetele ”Ad libitum” (Iași) și ”Gaudeamus” (Brașov). Profesor onorific al Academiei Naționale de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca, al Conservatorului de Muzică din Würzburg (Germania) și profesor invitat prin Erasmus pentru muzică de cameră la Universität ”für Musik und Darstellende Kunst Wien” (Austria). A coordonat și impresariat activitatea artistică națională și internațională a Cvartetului Voces din 1980 până în prezent. A organizat și participat la master-cursuri de interpretare instrumentală în România și peste hotare.

În primăvara anului 1973 fondează Cvartetul de coarde ”Voces”, cu care a participat la numeroase cursuri în țară și străinătate

Violonistul Bujor Prelipcean și-a făcut studiile mai întâi la Galați, apoi la Conservatorul ”George Enescu” din Iași. După absolvirea cursurilor universitare (șef de promoție, 1972) a devenit cadru didactic la catedra de interpretare a Conservatorului ”George Enescu” din Iași. În primăvara anului 1973 fondează Cvartetul de coarde ”Voces„, cu care a participat la numeroase cursuri în țară și străinătate, sub îndrumarea maeștrilor: Wilhelm Georg Berger, Friederich von Hausegger, Uzi Wiesel, Vilmos Tatray, Amedeo Baldovino și a membrilor Cvartetului ”Amadeus”. Astăzi, ”Voces” este cel mai longeviv și valoros cvartet de coarde din istoria muzicală a României. Din anul 1980, Cvartetul ”Voces” a devenit ansamblu subvenționat de Statul român, iar din anul 1990 este Cvartetul Național al Societății Române de Radiodifuziune din București. În fruntea Cvartetului ”Voces”, dar și în afara activității camerale, Bujor Prelipcean a susținut nenumărate pagini solistice de mare dificultate tehnică și interpretativă, ce i-au confirmat calitatea de artist autentic.
În anul 2005 și-a susținut teza de doctorat cu tema ”Arta interpretării Cvartetului de coarde” la Universitatea Națională de ”Arte George Enescu” din Iași, sub coordonarea prof. univ. dr. Mihail Cozmei.

Cetățean de Onoare al Municipiului Iași și a fost distins cu Diploma de Onoare a Festivalului Internațional ”George Enescu” (București, 1988)

Prof. univ. dr. Bujor Prelipcean este laureat al mai multor competiţii internaţionale pentru cvartet de coarde, între care cele de la Colmar şi Bordeaux (Franţa) şi Hannovra (Germania). Este Cetățean de Onoare al Municipiului Iași și a fost distins cu Diploma de Onoare a Festivalului Internațional ”George Enescu” (București, 1988) și Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii românești în țară și peste hotare. A realizat numeroase înregistrări pe disc, la radio şi TV, între care Integrala camerală George Enescu și Integrala Beethoven (înregistrări live la Würzburg, Germania). A publicat cărți și studii, a susținut conferințe despre tehnica interpretării instrumentale și creația muzicală pentru cvartet de coarde. Arii tematice de cercetare în calitate de conducător științific de doctorat: Modalități de abordare a limbajului folcloric în creația violonistică a secolului XX, Tradiție și inovație în violonistica modernă franco-belgiană, Joseph Haydn. Șapte sonate pentru Cvartet de coarde op. 51 „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce”. O incursiune spirituală între imanent și transcendent, ”Retorica discursului pianistic în epoca romantică”. Așadar, Profesorul și virtuozul Bujor Prelipcean, manager Filarmonica Iași, decorat de președintele României, Klaus Iohannis.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *