Prima pagină » BZI LIVE » Profesorul și fizicianul Silviu Gurlui, a dialogat despre cea mai gravă problemă a lumii urbane contemporane, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Profesorul și fizicianul Silviu Gurlui, a dialogat despre cea mai gravă problemă a lumii urbane contemporane, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

06 ian. 2020, 17:00,
BZI.ro, în BZI LIVE

Luni, 6 ianuarie 2020, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost programată o ediţie de top și efect pentru toți romanii! Despre cea mai gravă problemă a lumii urbane contemporane, cu implicaţii vitale pentru noi toți, într-o dezbatere cu informații devastatoare și alarmante pentru sănătatea noastră.

Despre cauzele poluării excesive și despre posibile soluții de reducere a acesteia

În lumina reflectoarelor Platoului BZI a fost conf. univ. dr. Silviu Gurlui – Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza – UAIC din Iași. Alături de domnia sa au fost abordate o serie de probleme de maximă actualitate şi impact pentru întreaga comunitate locală, dar şi națională. Dat fiind faptul că este unul dintre cei mai activi și implicați profesioniști pe zona efectelor şi problemelor ce ţin de poluare, acestea au fost punctele ce au fost dialogate cu universitarul ieşean.

Profesorul și fizicianul Silviu Gurlui este directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi

Datele furnizate, pe parcursul ultimelor luni, atât prin activitățile și acțiunile în teren ale profesorului Gurlui dar și de agenții de monitorizare a poluării cu particule fine arată că Iașul este, în prezent, cel mai poluat oraș din țară și unul dintre cele mai poluate din Europa. Despre cauzele poluării excesive respectiv măsurile ce pot fi luate se va discuta alături de conf. univ. dr. Silviu Gurlui. De precizat că acesta este și directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Pe de altă parte, cu profesorul universitar s-a dialogat și pe zona activității sale didactice, de cercetare, munca în laborator, proiectele naționale și internaționale pe care le derulează.

Membru al echipei unui proiect internaţional de anvergura prin care se încearcă crearea unor hub-uri moderne în domeniul cercetării ştiinţifice

De reliefat ca profesorul și fizicianul Silviu Gurlui este membru al echipei unui proiect internaţional de anvergura prin care se încearcă crearea unor hub-uri moderne în domeniul cercetării științifice. Prin intermediul acestuia staţiunile Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi vor fi transformate în hub-uri moderne pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare naţionale şi internaționale. Este vorba de proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România – RECENT-AIR”, cu un buget total al proiectului de 19.371.720 euro, cu TVA.

Vor fi amenajate 10 laboratoare de cercetare care să permită studiul în profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor şi abundentă acestora în atmosferă din cinci zone geografice distincte din România.

Prin proiectul RECENT-AIR, Universitatea Cuza din Iaşi intenţionează să amenajeze 10 laboratoare de cercetare care să permită studiul în profunzime a aerosolilor atmosferici, a factorilor care contribuie la formarea lor şi abundentă acestora în atmosferă din cinci zone geografice distincte din România. Proiectul presupune amenajarea a şase laboratoare într-un mediu urban poluat (Iaşi), unul în mediu rural (Mădârjac), unul în mediu montan nepoluat (Rarău), unul în mediu marin (Agigea) şi unul în mediu montan cu risc seismic şi vulcanologic (Tulnici), în clădiri ce aparţin deja Universităţii. Sunt două mari probleme pe care le vedem şi noi, în societate, POPULAREA, respectiv CUTREMURELE şi, tocmai de aceea se fac aceste demersuri şi investiţii.

Despre fizica laserelor, optică și spectroscopia atmosferei, poluare și mediu

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui este cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie și Laser – LOASL. Printre domeniile sale de competență se numără fizica laserelor, optică și spectroscopia atmosferei, poluare și mediu.
A realizat singurul aparat din țară capabil să monitorizeze chimic și să descifreze atmosfera terestră până la 15 km altitudine. Lucrează în cercetare avansată de peste 20 de ani, fiind autorul a 75 de lucrări cotate Își. A contribuit la formarea profesională a peste 30 de cercetători, astăzi antrenați în activități de cercetare ale laboratoarelor din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *