Prima pagină » Titlurile zilei » Profesorul Nicolae Hurduc, fost ministru al Cercetării și Inovării, vorbește despre pericolele inteligenței artificiale: „O lenevire a creierului”

Profesorul Nicolae Hurduc, fost ministru al Cercetării și Inovării, vorbește despre pericolele inteligenței artificiale: „O lenevire a creierului”

14 oct. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Fenomenul inteligenței artificiale (IA) ia amploare pe zi ce trece. Deși poate fi utilă în anumite domenii, există și efecte negative care pot afecta populația. Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, inginer chimist, cercetător în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și fost ministru al Cercetării și Inovării, vorbește despre pericolele inteligenței artificiale.

Despre pericolele inteligenței artificiale

În ultimii ani, inteligența artificială s-a dezvoltat într-un mod neașteptat. Noua tehnologie imită inteligența umană pentru a efectua anumite sarcini, fiind utilă, însă, în același timp, și periculoasă pentru oameni, afectând în timp sistemul de gândire.

Prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, inginer chimist, cercetător în cadrul TUIASI și fost ministru al Cercetării și Inovării, vorbește despre efectele negative ale IA.

„Implicațiile inteligenței artificiale mult mai grave sunt în formarea sistemului de gândire. Faptul că inteligența artificială livrează foarte ușor niște informații, fără să livreze și mecanismele ce stau în spatele informației, fac ca sistemul nostru de gândire să se modifice. O lenevire a creierului, creierul începe să aștepte, să i se dea de-a gata niște lucruri pe care le-ar putea face singur. În aceste condiții, diferitele grupuri de neuroni care au fost specializați în momentul în care noi ne-am format sistemul de gândire, acele grupuri de neuroni nu se mai formează deloc. Nici măcar operațiile matematice nu le mai face nimeni, asta nu este în favoarea oamenilor. Dacă îi spun unui tânăr să facă 2 ori 3, imediat scoate calculatorul pentru calcul”, declară prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

Inteligența artificială este folosită din ce în ce mai des în anumite domenii, precum IT, inginerie, medicină sau chiar educație.

În anul 1997, Garry Kimovich Kasparov, campion mondial la șah, a fost învins de un supercomputer fabricat de compania IBM – „Deep Blue” – fabricat exclusiv pentru acest sport al minții. Supercomputerul era capabil să redea pe tabla de șah o medie 200.000.000 de poziții pe secundă, iar Kasparov doar 3. „Deep Blue” cântărea 1,4 tone şi era unul dintre cele mai performante calculatoare ale vremii.

„Anumite părți din inginerie ar putea fi înlocuite de inteligența artificială, pentru că inteligența artificială utilizează un mod de gândire secvențial. Din acest motiv, IA poate bate oamenii la șah, cred că cel mai bun campion de șah putea gândi 7 mișcări pe secundă, în timp ce un computer poate ajunge până la 200.000 de mutări pe secundă. Acesta este motivul pentru care AI-ul, pe unele domenii, ar putea înlocui, dar omul nu va deveni indispensabil. De exemplu, în medicină sunt programe de AI de diagnosticare care dau niște precizii foarte bune. Pentru că în baza de date are sute de mii de cazuri, un computer îți poate da un diagnostic poate mai exact decât un medic, dar fără să înțeleagă ce este în spate. El nu știe cum funcționează organismul uman, nu știe anatomie, deci nu poate fi înlocuit omul, dar un ajutor va putea să îl dea. În inginerie, mai puțin, pentru că inginerul trebuie să fie creativ. Creativitatea înseamnă un alt timp de gândire și decomandata IA nu poate crea, ea poate pune la un loc niște lucruri făcute deja”, mai spune prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

La Iași, ar putea ajunge un calculator cuantic

În Iași ar putea ajunge un calculator cuantic, care este un tip de calculator ce utilizează proprietățile mecanicii cuantice pentru a efectua calcule.

„La Iași, se preconizează să fie adus un computer cuantic, sunt 7 în lume și aici va veni al 8-lea. Eu, când am auzit, aproape că nu mi-a venit să cred. Va fi un pas important dacă se finalizează acest proiect, dar văd că deja se fac pași în această direcție. Un calculator cuantic are capacitatea de calcul și o viteză mult mai mare decât un calculator normal, doar că lucrează la temperaturi foarte scăzute. Părerea mea este că fiecare neuron este un mic computer, de aceea capacitățile creierului uman nu pot fi înlocuite foarte repede de IA, din fericire pentru noi”, mai spune prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

Deși inteligența artificială poate fi utilă, sunt și niște efecte negative care ar putea afecta oamenii. Informația fiind livrată mult mai ușor, s-ar putea produce o lenevire a creierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`