Prima pagină » National » Profesorul Mircea Coșea, despre România: „Suntem nimeni, că altceva n-avem”

Profesorul Mircea Coșea, despre România: „Suntem nimeni, că altceva n-avem”

11 sept. 2020, 12:32,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Profesorul de economie, Mircea Cosea, a declarat vineri, 11 septembrie 2020, faptul că statul român este o ţară pe care astăzi poate să o asemene cu o colibă de chirpici în care ne luptăm foarte, foarte serios ca să avem o antenă parabolică şi o baie cu jacuzzi.

„Nu ne gândim la fundaţia casei, nici la pereţi. Deci, nu punem bazele dezvoltării noastre pe termen lung, nici pe termen mediu”, a explicat profesorul comparaţia.

Profesorul ne cere să aruncăm o privire asupra statului polonez: „Să vedeţi acolo model de gândire!”.

Ce fac polonezii şi noi nu facem?

Profesorul Mircea Cosea susține că Polonia este cel mai mare exportator de ceai în China deoarece aceștia îl prelucrează într-o manieră mult mai superioară și pe diferite categorii. De asemenea Polonia este al doilea producător și exportator de mere, cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon și melci.

Cadrului didactic îi este rușine atunci când susține aceste lucruri despre alte țări comparându-le cu România, care are asemenea potențial agricol.

„Ştiţi că Polonia este cel mai mare exportator de ceai în China?! Cel mai mare exportator de ceai în China! Da, vând ceai chinezilor pentru că îl prelucrează superior, sunt diferite categorii de ceai.

Polonia a devenit al doilea producător şi exportator de mere.

Polonia a devenit cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon. Cumpără somonii din Norvegia şi-i prelucrează ei, pentru că ei au investit în fabrici foarte moderne.

Poate o să râdă lumea, dar vreau să vă spun că polonezii sunt cei mai mari producători de melci, pe o piaţă foarte scumpă. Pentru cine mănâncă, noi nu mâncăm, dar francezii şi alţii mănâncă, sunt elemente de înaltă arta culinară.

Toate lucrurile astea ce arată? Că au folosit nişte crenele de piaţă. Au ştiut cum să intre pe crenelele acelea.

Ce, noi n-avem livezi de mere? De ce importăm mere din Polonia şi nu le facem noi? Importăm şi suc din Polonia!

Roşiile noastre, în programul acela „Tomata” care a fost, au fost cumpărate masiv de polonezi. Noi nu le prelucrăm, noi cumpărăm pasta de roşii din China, ca să facem mai departe ceva.

Sunt lucruri pe care dacă le spui, că economist, te înroşeşti! Pentru că spui domnule, eu văd nişte lucruri atât de grave, le spun, dar nu mă ascultă nimeni sau nu vor să mă asculte sau am luat-o eu razna!

O ţară că România, care are un asemenea potenţial agricol, să ajungă în situaţia în care vin oamenii la Ministerul Agriculturii ca să ceară apă?! Care e prioritatea noastră astăzi, dacă se poate spune, numărul 1? Nu sunt autostrăzile! Sunt irigaţiile! Pentru că fără irigaţii, pierdem agricultură, pierzând agricultură, suntem nimeni, că altceva n-avem!” a spus profesorul Mircea Cosea.

Cine este Mircea Cosea

Mircea Cosea (n. 9 iunie 1942, Ploieşti) este un politician roman, membru al Parlamentului European între 1 ianuarie 2007 şi decembrie 2007. Mircea Cosea este profesor universitar la ASE din 1995.

Până în 1997 a făcut parte din PDSR. În iunie 1997 a fondat împreună cu Theodor Melescanu şi Iosif Boda partidul APR, care a fuzionat cu PNL în 2002. Mircea Cosea a fost ministru de stat în guvernul Nicolae Văcăroiu în perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996. La 1 ianuarie 2007 a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL.

A făcut parte iniţial din grupul parlamentar Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa. În martie 2007 a demisionat din PNL şi a aderat la grupul parlamentar naţionalist Identitate, Tradiţie, Suveranitate, alături de deputaţii PRM în Parlamentul European. În luna noiembrie 2011, a fost prim-vicepresedinte în cadrul Partidului Ecologist Roman.

În legislatura 1996-2000, Mircea Cosea a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Franceza-Adunarea Naţională. În legislatura 2004-2008, Mircea Cosea a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Marele Ducat de Luxemburg şi Republica Populară Chineză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024