Prima pagină » Actualitate » Profesorul Gheorghe Andrei Dan: „Mulți pacienți s-au prăpădit în lipsa tratamentului adecvat!“

Profesorul Gheorghe Andrei Dan: „Mulți pacienți s-au prăpădit în lipsa tratamentului adecvat!“

12 feb. 2021, 09:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Profesorul Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției clinice de cardiologie al Clinicii Medicale Colentina din Capitală, consideră că s-au făcut mai multe greșeli în administrarea pandemiei de COVID-19.

Profesorul Gheorghe Andrei Dan este de părere că împărțirea spitalelor în spitale Covid și suport Covid a fost o mare prostie. Procedându-se așa, mulți pacienți care au și alte afecțiuni au ajuns la doctori cu altă specialitate. Așa s-a ajuns în situația ca mulți pacienții care aveau nevoie de un medic specialist să moară deoarece nu au primit ajutor de specialitate, în spitalele potrivite.

„Un pacient care în urmă cu 10 ani a avut o fractură de femur face Covid. Nu îl internezi la ortopedie. Tot așa, dacă un pacient hipertensiv face Covid nu înseamnă că el trebuie internat la cardiologie, ci la infecțioase sau la pneumologie în funcție de intensitatea patologiei dominante. Unele chestiuni au fost aproape amuzante, dacă nu ar fi fost tragice.

Ni se spune la telefon de la dispecer: pacientă cu maladie congenitală care are bloc atrioventricular complet. Am țipat: de ce nu e deja la noi în spital pentru implantare urgentă de stimulator? Ca să mă lămuresc apoi că fata are, de fapt, o malformație congenitală corectată chirugical în urmă cu 10 ani, stimulator cardiac implantat tot atunci și nu avea nicio problemă cardiacă în acel moment. Avea Covid cu o patologie din spate. Dar informația a fost transmisă “un pic” modulată. Adevărul pe jumătate e mai rău ca minciuna“, a declarat Gheorghe Andrei Dan.

Profesorul Gheorghe Andrei Dan:„ Sacrificarea unui spital multidisciplinar a fost falimentară!“

Șeful Secției clinice de cardiologie al Clinicii Medicale Colentina a susținut că transformarea unor spitale multidisciplinare în spitale COVID a fost păguboasă, traumatizantă pentru medici și bolnavi, și falimentară din punct de vedere financiar.

„E o mare diferență între pacientul Covid cu factor de risc și pacientul Covid cu comorbiditate activă. Nu am refuzat niciodată pacienți cu comorbidități cardiace active. Și am încercat să le fim de folos mai ales acestora. Boala Covid trebuia tratată în spitalul în care era pacientul, pe profilul pacientului, sau la urgență, iar pentru cei fără comorbidități în spitalul de boli infecțioase sau pneumologie. Sacrificarea unui spital multidisciplinar a fost păguboasă, traumatizantă pentru noi și bolnavi, iar acum se dovedește și falimentară financiar pentru spital”, a menționat Gheorghe Andrei Dan.

„Spitalele Covid au devenit stigmatizate, un soi de centre de detenție!“

Medicul a adăugat că a avut multe cazuri de pacienți care au murit din cauza că nu au avut tratament și supraveghere, iar spitalele devenite COVID peste noapte au fost considerate „centre de detenție“.

„Am avut nenumărate cazuri de pacienți care s-au prăpădit pentru că nu au avut tratament și supraveghere. Am pacienți care sunt la limită. Sunt pacienți care au ieșit din perioada Covid și aveau nevoie de o îngrijire, dar nu au mai fost primiți în spitale nonCovid. Nu se întâmplă doar la noi. Dar la noi domină tăcerea. A existat și un egoism intercolegial. Nu înțeleg de ce noi înșine, ca breaslă, ne-am complăcut în această modalitate de azvârlire a pacientului spre spitalele Covid care au devenit stigmatizate, un soi de centre de detenție sau domiciliu obligatoriu. Și stigmatizat a fost și pacientul“, a mai spus profesorul Gheorghe Andrei Dan.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Cine este românca care a făcut senzație la Britain’s Got Talent. A primit cel mai rapid Golden Buzz
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Premieră la X Factor: echipa a folosit inteligența artificială pentru a distribui categoriile pentru etapa de Bootcamp
Playtech.ro
Doliu uriaș la Casa Regală. Prinții William și Harry sunt distruși. A murit....
observatornews.ro
Trupul bătrânei găsite moartă în apartament, neobservat de polițiști. Fiul cu probleme psihice ar fi ascuns cadavrul sub un maldăr de haine
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pericol deasupra României. Toxicitate extremă de la Cernobîl
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Întreaga lume e în stare de șoc! Apariție tulburătoare în Moscova, în plin război între Rusia și Ucraina. Imaginea naște controverse uriașe
Playtech.ro
Nu scăpăm de lapoviță și ninsoare în România! Cum va fi vremea în următoarele zile, conform ANM
Dailybusiness.ro
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Gabriela Cristea a ajuns, azi-noapte, de urgenţă la spital: Am avut o noapte oribilă
redactia.ro
Decizia radicală luată de Mihaela Tatu după ce a fost concediată de Antena 1 după doar o lună
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`