Prima pagină » Actualitate » Profesorul Dan Mănăstireanu, despre combinezonul anti COVID-19 de plastic. A fost cauza incendiului de la ATI Piatra Neamț?

Profesorul Dan Mănăstireanu, despre combinezonul anti COVID-19 de plastic. A fost cauza incendiului de la ATI Piatra Neamț?

18 nov. 2020, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Profesorul Dan Mănăstireanu, specialist în medicina de urgență și dezastru, a vorbit despre combinezonul anti COVID-19 de plastic. Dan Mănăstireanu susține că este improbabil ca incendiul de la Piatra Neamț să fi fost declanșat de la o descărcare electrostatică generată chiar de combinezonul de protecție anti-COVID al personalului medical.

„Aceste costume sunt din materiale sintetice, a spus prof. Mănăstireanu, și dacă nu sunt tratate antistatic  ar putea genera mici descărcări electrice. Le simțim pe piele când îmbrăcăm o haină din material plastic. Este posibil, dar foarte improbabil. Nu s-a mai întâmplat așa ceva niciodată”, a declarat Dan Mănăstireanu.

Profesorul Dan Mănăstireanu: „Incendiul ar fi fost declanșat de o scânteie sau un scurt circuit de la cablurile de alimentare cu electricitate“

Specialist în medicina de urgență și dezastru este de părere că incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț ar să fi fost declanșat de o scânteie sau un scurt circuit de la cablurile de alimentare cu electricitate, sau de la un aparat folosit în acel salon, neventilat.

„Mult mai probabil este ca incendiul să fi fost declanșat de o scânteie sau un scurt circuit de la cablurile de alimentare cu electricitate, sau de la un aparat folosit în acel salon, neventilat, în care se formase o bulă, o acumulare de oxigen,  cum s-a întâmplat și la maternitatea Giulești. Repet, nu îmi pare probabil ca de la electricitatea statică să fi pornit incendiul. În general, ar trebui ca aceste combinezoane să fie croite din materiale tratate antistatic”, a menționat Dan Mănăstireanu.

„Ar trebui verificat dacă specificațiile producătorului au fost respectate“

Profesorul apreciază că ar trebui verificat dacă specificațiile producătorului de combinezoane, privind tratamentul antistatic al acestor costume, sunt într-adevăr respectate.

„Este important ca această ipoteză să fie validată sau infirmată de specialiștii care anchetează dezastrul din Piatra Neamț, pentru că situația pandemică impune folosirea pe scară largă a combinezoanelor de protecție din material plastic, într-un mediu inflamabil cum este cel din proximitatea dispozitivelor de alimentare cu oxigen. De asemenea, ar trebui verificat dacă specificațiile producătorului, privind tratamentul antistatic al acestor costume, sunt într-adevăr respectate“, a precizat Dan Mănăstireanu.

Bilanţul tragediei de la Piatra Neamţ a ajuns la 12: Unul dintre cei 6 pacienţi de la Leţcani a murit

Prof. dr. Carmen Dorobăț a anunţat cu regret decesul unuia dintre cei şase pacienţi de la Piatra Neamţ ce au fost transferaţi la Iaşi. Miercuri, 18 noiembrie 2020, o femeie, în vârstă de 72 de ani, având multiple comorbidități.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a anunțat că bilanțul tragediei de la Piatra Neamț a ajuns la 12, din păcate.

„Cu regret trebuie să anunţăm că a decedat un pacient din cei 6 de la Neamț. Este o femeie de 72 ani cu multiple comorbidități”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, manager Spital de Boli Infecțioase din Iași.

Șase pacienți au fost transferați la spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani

Șase pacienți infectați cu noul coronavirus ce au fost internați la secția Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț au fost aduși în cursul nopții de sâmbătă, 14 noiembrie 2020, la Iași pentru a fi spitalizați la unitatea medicală modulară de la Lețcani. Incendiul tragic din unitatea nemțeană a făcut ca 11 pacienți să-și piardă viața, iar medicul de gardă Cătălin Denciu să sufere arsuri extrem de grave, pe 70% din suprafața corporală.

Ceșe șase persoane ce au reușit să supravețuiască în tragedia de la Piatra Neamț, cu vârste cuprinse între 60 și 72 de ani, au fost aduse la Iași cu personal specializat, mobilizat și transferați din județele învecinate cu autospeciale SMURD și SAJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *