Prima pagină » Actualitate » Profesorul Dan Gheorghe Dungaciu la BZI LIVE: „Ceea ce face Kiev-ul este neînţelept. Problema minorităţii în Ucraina ţine de 30 de ani”
Profesorul Dan Gheorghe Dungaciu la BZI LIVE:

Profesorul Dan Gheorghe Dungaciu la BZI LIVE: „Ceea ce face Kiev-ul este neînţelept. Problema minorităţii în Ucraina ţine de 30 de ani”

18 ian. 2023, 18:20,
în Actualitate

Profesor universitar la Catedra de Sociologie a Universității din București, Dan Dungaciu a discutat la BZI LIVE despre legea minorităților din Ucraina, despre cum Volodimir Zelenski face o mare greșeală interzicând predarea și învățarea în limba română pe teritoriul ucrainean.

Această aroganță din partea ucrainenilor, în ciuda ajutorului necontenit al românilor încă de la declanșarea războiului din Ucraina, va rămâne neobservată? Președintele Klaus Iohannis nu a luat nici o atitudine în acest sens.

Profesorul Dan Gheorghe Dungaciu la BZI LIVE

Invitat al emisiunii BZI LIVE, profesorul și sociologul Dan Dungaciu a abordat problema reprezentată de Legea minorităților din Ucraina, promulgată de președintele Volodimir Zelenski. Deși unii au mers pe premisa că ne-am fi putut afla în situația lor, Dan Dungaciu menționează un aspect extrem de important și anume că România se află în NATO, iar rușii nu ar risca un război de o asemenea anvergură.

„Să clarificăm chestiunea cu ‘că se poate întâmpla și la noi’. Nu se poate întâmpla şi la noi în măsura în care se întamplă în Ucraina, tocmai pentru că noi suntem în NATO şi Ucraina nu e. Toată această discuție că Putin nu se oprește în Ucraina și vine peste NATO, după părerea mea este cel puțin exagerat. Că Doamne ferește, pot să apară… Și de aici și înțelepciunea Washingtonului care e foarte atent să nu împingă liniile roșii prea departe. De aici, contrastul declarațiilor lui Zelenski și Joe Biden, unde Zelenski a folosit de 10 ori cuvântul victorie. Și Biden care nu l-a folosit nici o dată. Biden a fost foarte clar în Congres că ei sunt alături de Ucraina, nu a spus nimic de victorie. A spus că nu vor să escaladăm, că partenerii noștri europeni nu ne vor susține, pentru că nimeni nu vrea să pună NATO în război cu Federația Rusă, pe bună dreptate.

Două naţiuni nucleare nu pot intra în război. Ar fi un dezastru. Bineînțeles că rușii nu vor folosi arma nucleară, dar aici nu e ca la pariuri. Aici, înţelepciunea americană e de bun augur. Sigur ei au acum o problemă, pentru că mulți pot să spună că ei în Ucraina taie coada câinelui pe bucăţi, decât să o taie odată. Orice naș își are nașul. Deci n-am reușit să îi scoatem pe ruși, dați-ne HIMARS. Cine mai aude astăzi de dronele turceşti? HIMARS-ul şi-a făcut treaba, dar probabil ruşii şi-au găsit un soi de contra-reacţie. Americanii au această atenţie de fiecare dată ca să nu se escaladeze mai mult decât e cazul”, a spus Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu: „Oficialii de la Kiev ne considerau principalii inamici”

Sociologul Dan Dungaciu a precizat că liderul ucrainean s-a grăbit cu această lege, nefiind momentul oportun pentru o astfel de decizie, luând în considerare circumstanța în care se află acum Ucraina.

De asemenea, reamintește Dan Dungaciu, problema minorităților din Ucraina datează de 30 de ani.

„Există în acest moment cercetări în spaţiul european, efectuate în martie 2022, despre starea de spirit a populației legat de războiul din Ucraina. Avem aici tabăra pacifistă sau moralistă şi cea pragmatică. Pacifiştii considerau că războiul trebuie să se încheie, iar cei pragmatici spuneau că trebuie să se încheie chiar şi cu cedarea de teritorii din partea Ucrainei. Tabăra pacifistă era atunci la un nivel de 25%, iar cea pragmatică, la un 35%. În România, la nivel de încredere, populaţia anti-rusă, în nivel de 70% se situa în tabăra pragmatică. Deci se simte deja această iritare. Dar războiele nu încep şi nu se termină cu opinia publică.

Ceea ce face Kiev-ul este neînţelept. Nu era cazul ca această lege să fie forţată acum. Nu era înţelept pentru că pune Kiev-ul şi România într-o situație complicată. Problema minorităţii în Ucraina este o problemă ce ţine de 30 de ani.

În timpul URSS, sovieticii au considerat că toţi cei care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar sunt români, iar cei din Imperiul Țarist, sunt moldoveni. Deci nu are nici o legătură cu opţiunea. A venit Ucraina după căderea URSS şi a folosit această distincţie pentru că i-a ajutat. Pentru că dacă românii erau puşi împreună, erau pe locul 3. Asta le conferă o putere de lovire puternică mult mai mică. Oficialii de la Kiev ne considerau principalii inamici. Asta a avut opinia pe care a avut chiar concurența electorală.

Nu există dubla cetățenie în Ucraina. Românii de acolo nu pot să își ia pașapoarte românești, iar cei care îndrăzneau să facă asta erau vânați de autoritățile de la Kiev, din păcate. Deci atmosfera care s-a creat în jurul acestui subiect era foarte complicată. Marea ratare a diplomației românești, sau una dintre ele, a fost că în tratatul pe care l-am semnat cu Ucraina, nu am fost în stare să introducem ideea de români ca minoritate autohtonă”, a spus Dan Dungaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *