Profesorul și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, a transmis faptul că este foarte probabil ca nu mai puțin de 500.000 de români să fi trecut deja prin infecția cu virusul Covid-19.
„Probabil că circa jumătate de milioane de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual asta nu înseamnă foarte mult: suntem undeva la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10 între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri”, a spus profesorul Rafila.
Conform medicului, acest lucru a fost dovedit în toate statele care și-au încheiat studiile de seroprevalență.
„Al nostru este în curs de desfășurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2-3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România.”, a declarat Rafila.
Interpelat despre imunizarea în masă, reprezentantul României la OMS a replicat că ne aflăm foarte departe de acest aspect și că nicio țară nu se află într-o astfel de situație.
„La imunizare în masă ajungem când 70% din populație a trecut prin infecție. Acest lucru se întâmplă în câțiva ani. Sperăm însă că această cifră să fie obținută prin vaccinare”, a răspuns sursa citată.
Profesorul Alexandru Rafila, despre reinfectarea celor care au trecut prin boală
În ceea ce privește posibila recădere a pacienților care au trecut deja prin boală, medicul Alexandru Rafila a ținut să menționeze că răspunsurile sunt puține, întrucât boala este cunoscută abia de șase luni.
„Dacă încercăm să extrapolăm modelul virusurilor corona care produc infecții banale în fiecare sezon, imunitatea este undeva între 6 și 12 luni. Bazându-ne pe un model minimal, asta înseamnă că dacă o să facem un vaccin și suntem protejați un an de zile s-ar putea opri această pandemie la nivel global și ulterior, protejând oamenii din categoriile de risc prin vaccinare, lucrurile ar putea fi ținute sub control. Opinia mea este că nu putem să discutăm despre acest lucru decât peste un an de zile, la jumătatea anului viitor putem să ne gândim la administrarea în cantitate mare a unui vaccin eficient”, a mai explicat Alexandru Rafila.
România a făcut precomandă pentru vaccinul împotriva SARS-CoV-2. Alexandru Rafila a vorbit despre etapele producției acestuia
Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a vorbit despre pandemia de coronavirus. Conform informațiilor furnizate de autorități, România s-a înscris pe lista țărilor care vor beneficia de vaccinul împotriva SARS-CoV-2 în momentul în care va apărea pe piață. Ministerul Sănătății a comunicat faptul că România a făcut o precomandă de zece milioane de doze. Persoanele din categoriile de risc vor fi primele cărora li se va administra. Alexandru Rafila a vorbit despre etapele producției acestui vaccin anti-coronavirus.
”Încă nu ştim ce produs va fi autorizat. Unele dintre produsele care sunt în procedură avansată de cercetare sunt în studii clinice de faza a treia şi se vor administra în cel puţin două doze, adică nu va fi suficientă o singură doză de vaccin şi vor fi necesare pentru obţinerea unei imunităţi suficiente care să se înterupă practic transmiterea epidemică, vor fi necesare două doze. Rămâne de văzut care dintre produsele care sunt candidate vor reuşi să depăşească această fază trei a studiilor clince şi vor fi autorizate de către EMA ( Agenţia Europeană a Medicamentului).