Profesorul Alexandru Rafila vorbește despre vaccinul anti-COVID. Reprezentantul României la OMS susține că vaccinul trebuie să fie imunogen, adică să producă un răspuns imun la toate grupele de vârstă.
„Este marea speranță. Sunt vreo 20 de vaccinuri mai avansate din punct de vedere al testării. Din 200, doar a zecea parte a reușit să avanseze etapele de testare. Cu vaccinurile însă, este următoarea problem: Produsul trebuie să fie imunogen, adică să producă un răspuns imun la toate grupele de vârstă și mai ales la vârstnici, pentru că ei sunt vulnerabilii”, spune Alexandru Rafila.
Profesorul Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID: Unul care produce imunitate doar la copii nu este suficient
Președintele Societății Române de Microbiologie consideră că vaccinul care produce imunitate doar la copii este util, dar pentru a stopa pandemia este necesar unul răspuns imun la toate grupele de vârstă.
„Un vaccin care produce imunitate doar la copii reduce riscul de transmitere, dar nu suficient cât să discutăm de închiderea pandemiei și a consecințelor ei”, a adăugat medicul Alexandru Rafila.
Medicul a precizat că pe lângă imunitatea la toate grupele de vârstă, vaccinul anti-COVID trebuie să fie sigur.
„Nimeni nu se va încumeta să vaccineze populația cu un vaccin care nu e sigur. Dacă e sau nu eficient, asta e o altă discuție”, zice Alexandru Rafila, care crede că găsirii unui vaccin împotriva noului coronavirus într-un an și jumătate este o perspectivă de timp „optimistă”.
Contează trendul noilor infectări
Medicul Alexandru Rafila susține că cel mai important în această perioadă este trendul. Medicul observa faptu că traversam o perioadă de 1-2 săptămâni în care se pare că pandemia se afla într-o fază de evoluţie. În altă ordine de idei, medicul Rafila spune că nu exista o motivaţie ştiinţifică care să reflecte scăderea transmiterii:
„Important este trendul. Trebuie să avem o perioadă de 1-2 săptămâni ca să putem spune că pandemia se află într-o anumită faza a evoluției. Așa cum am ajuns foarte rapid de la 400 la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari. Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine, am auzit și teorii – ‘oricurm în 2-3 săptămâni începe să scadă transmiterea’, dar nu există motivație științifică care să reflecte acest lucru. În toate țările unde s-a renunțat la distanțare fizică și la utilizarea măștii a crescut numărul de cazuri, fără să existe semnele unei scăderi din senin, pentru că acest lucru nu se poate întâmpla. Cu cât ne expunem mai mult, cu atât transmiterea va fi mai intensă”, a avertizat Alexandru Rafila.
Când se va opri creșterea numărului de cazuri
Președintele Societății Române de Microbiologie spune că aproprierea de un vârf este un lucru bun pentru ca asta înseamnă faptul că se va opri creşterea. Logic vorbind, dacă se ajunge la un vârf, înseamnă faptul că va exista o descreştere a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19.
„Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zonă publică în ceea ce privește această fecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajulor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoriățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.