Profesorul Alexandru Rafila a oferit o serie de declaraţii despre alegerile parlamentare. Medicul a menţionat faptul că acestea se pot ţine doar dacă numărul infectărilor va scădea. Într-o intervenţie televizată, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit şi despre faptul că în România nu ar trebuie să existe încă un lockdown.
În altă ordine de idei, medicul a vorbit şi despre faptul că țara noastră ar trebui să adopte modelul suedez, model care se pare că dă roade.
Alexandru Rafila considera că alegerile parlamentare pot avea loc
Invitat în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat în ce condiţii pot avea loc alegerile parlamentare. De menţionat este faptul că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu declarase în urmă cu ceva timp că va purta o discuţie cu Rafila pentru a înţelege mai bine situaţia sanitară din ţară.
Alexandru Rafila este de părere că soluţia pentru a combate pandemia de COVID-19 nu este reprezentată de încă o închidere totală a ţării ci mai degrabă de intervenţii punctuale. Pe această idee, și medicul Adrian Streinu Cercel este de părere ca închiderea Capitalei nu reprezintă o soluție optimă. O carantinare totală ar putea avea consecinţe grave din punct de vedere economic, susţine medicul. În altă ordine de idei, Rafila a declarat că alegerile parlamentae pot avea loc dacă numărul de noi cazuri de infectări se va stabiliza sau va începe să scadă:
„Varianta optimistă în acest moment o să fie legată de intervenții punctuale. Un lockdown total este împovărător din punct de vedere economic și social. Sunt foarte îngrijorat când văd ce se întâmplă în Cehia. (…) Această creștere s-a întâmplat într-o lună jumate. Am auzit diverse proiecții că situația se va stabiliza, eu cred că toți ne dorim lucrurl acesta. Cred că putem face alegeri dacă numărul de cazuri se va stabiliza şi va începe să scadă”, a precizat Alexandru Rafila, la România TV.
Situaţia este foarte complicată în ceea ce priveşte sistemul sanitar românesc
Referitor la numărul pacienţilor care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 şi au forme grave ale bolii sau au nevoie de Terapie Intensivă, medicul considera că situaţia în care se afla România este una complicată din punct de vedere a sistemului medical. Rafila este de părere că nu trebuie să ne concentrăm pe numărul de paturi de la Terapie Intensivă pentru că este vorba şi despre existenţa aceluiaşi personal medical, personal care este puţin şi care acumulează oboseala ultimelor 7 luni:
„Să vedem dacă aceste măsuri luate de autorități vor avea un impact real asupra numărului de cazuri și dincolo de statistici, care nu ne spun nimic, ne spun ceva în măsura în care vom fi afectați în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate, atât pentru pacineții infectați, dacă jumătate dintre pacineții dintr-o zi au nevoie de spitalizare, înseamnă deci în fiecare zi aproximativ 2.500 de pacienți, la care se adaugă cei care ajung în AŢI. Situația devine din ce în ce mai serioasă, nu e vorba doar de paturi, ci și de personal medical (…) Situația e foarte complicată, părerea mea este că în zece zile, maxim două săptămâni, o să vedem dacă putem să discutăm de o continuare a activității într-un mod apropiat de normal, sau vom ajunge iar la o situație limită care ar putea să imită”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.
Modelul suedez ar trebui să fie urmat în România
În încheiere, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că ţara noastră ar trebui să adopte modelul suedez. Medicul observa faptul că Suedia nu se confrunta cu un număr mare de cazuri şi ca suedezii respecta regulile iar acest lucru duce automat şi la mai puţine cazuri:
„Cred că ar fi bine să urmăm modelul suedez. Suedezii respecta regulile şi au cele mai puţine cazuri de covid. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publica e mai mic. Avem 500 de cazuri în plus în fiecare săptămână. Cu cât luăm măsurile mai târziu, cu atât ele ar fi mai dure şi ar dura mai mult. Măsură care a lipsit în această vară a fost cea de organizare a sistemului de sănătate publică. Acum sistemul e depăşit de situaţie”, a precizat el.
România a stabili un nou record al infectărilor
Ieri, 21 octombrie 2020, în România a fost stabilit un nou record al numărului de infectari cu COVID-19. Până ieri, 21 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 191.102 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
137.835 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.848 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.